Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий етап у війні: чому американців та європейців закликають терміново залишити Росію та Білорусь

Захід готується до того, що частина бойових дій може перейти на російську територію. Посольство США закликало американських громадян залишити територію РФ "через непередбачувані наслідки вторгнення російської армії в Україну, загрози переслідування та затримання громадян США співробітниками місцевих служб безпеки", обмеження авіаперельотів, а також обмежених можливостей допомагати американцям у Росії та можливого тероризму.

Уряди Франції та Канади також практично синхронно закликали своїх громадян залишити територію Білорусі, щоб не наражати себе на небезпеку. З початку кремлівської спецоперації західні союзники неодноразово рекомендували своїм громадянам уникати поїздок на територію країни-терориста, але зараз такі повідомлення більше схожі на заклик до втечі, пише Віталій Кулик, голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства, у своїй статті для "Апострофа".

Сполучені Штати вже не вперше закликають своїх громадян залишити територію Росії, щоб не ризикувати свободою, здоров'ям, а в деяких випадках життям. Особливо за умов, коли можливості Держдепартаменту з надання допомоги своїм громадянам у Росії вкрай обмежені, особливо у районах, віддалених від американського посольства у Москві.

Попереднє попередження пролунало у вересні минулого року, коли Володимир Путін оголосив про початок "часткової мобілізації". Москва не визнає подвійного громадянства. Відповідно, персони, що мають і російський, і американський паспорти, вважаються на території РФ "тільки росіянами" з усіма наслідками, які з цього випливають – "мобілізація", фабрикація кримінальної справи за "екстремізм" або "держзрада" тощо.

 Останнім часом кремлівські спецслужби знову почали грати у стару гру, фактично беручи американських громадян у заручники, заводячи на них кримінальні справи за "контрабанду", "за наркотики", як це було з відомою американською баскетболісткою Брітні Грайнер, яку минулого року заарештували та "судили" в РФ.

Якщо говорити про "очевидні" причини, чому Держдепартамент знову дуже голосно закликав американців терміново залишити РФ, то йдеться саме про захист своїх громадян, кожен із яких може стати заручником, перетворившись на "наркоторговця", "екстреміста", "терориста", або вирушити на фронт на тій підставі, що він – російський громадянин.

Разом з тим, ми пам'ятаємо, що перед початком відкритого вторгнення уряди західних країн наполегливо закликали своїх громадян покинути нашу країну. Судячи з того, що звучать гучні рекомендації виїхати й з території Білорусі, ми можемо говорити про неочевидні причини таких дій з боку Держдепартаменту. Не виключено, що ми напередодні чергової фази війни, коли бойові дії, "бавовна" та інші військові "заходи" все частіше відбуватимуться на російській території.

Паралельно з цим слід очікувати на активізацію антипутинського підпілля, реального руху опору, а не просто спроб підпалити черговий військкомат або поширювати листівки із закликами саботувати "мобілізацію". Представники російського підпілля можуть поцілити в будівлі адміністрацій та окремих найбільш одіозних представників путінської вертикалі.

Вже зараз слід уважно придивлятися до "дивних" смертей серед російського генералітету, подібних нещодавніх повідомлень про те, що в Москві імовірно наклав на себе руки генерал МВС Макаров, який раніше займався питаннями протидії "екстремізму".

У такій ситуації кожен американський громадянин може стати для кремлівських спецслужб потенційним "терористом", на якого може "повісити" будь-яку надзвичайну подію, у тому числі інспіровану самою російською владою.

Сумнівно, що вимога до американців залишити РФ може бути пов'язана з підготовкою великого "обміну ударами" між Вашингтоном та Москвою. Попри всі провали та поразки, російське командування ще має можливість діяти конвенційними озброєннями та "жуківською тактикою" завалювання супротивника трупами своїх солдатів. Хоча у Кремля та особисто Путіна проглядається бажання вдарити по країнах на східному фланзі НАТО, щоб порушити логістику поставок ЗСУ західних озброєнь. Водночас у російському командуванні могли ще залишитися люди, які розуміють катастрофічність наслідків від подібних рішень.

 

Наші інтереси: 

Аналізуємо події, що можуть призвести до змін у ході війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи