Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Ніякої он-лайн незалежності!» – Іспанія бореться проти каталонських груп в інтернеті

У всьому світі чиновники мріють узяти інтернет під свій тотальний контроль. Іспанія не виняток.

catalonia20191105.png

Photo: Associated Press

Пам’ятаєте, як два роки тому Іспанія придушила спробу каталонців провести референдум за незалежність? Президент Женералітату Каталонії Карлес Пучдемон (Carles Puigdemont) вимушений був ховатись у Бельгії, так само, як і деякі каталонські активісти. Здавалось, минуло два роки, все затихло. Проте нещодавно іспанські власті раптом арештували дев’ятьох  каталонських активістів, які виступали за незалежність Каталонії. У відповідь в Каталонії пройшла серія акцій протесту.

Але боротьба йде не лише в реальному світі, але й у віртуальному просторі.

Карлес Пучдемон створив в інтернеті «Раду Каталонської Республіки», яка вже має 80 тисяч підписників. Його партія «Junts per Catalunya (JxCat)» (Разом – для Каталонії) включила у свою передвиборчу програму план створення «цифрової республіки» як крок до того, щоб Каталонська республіка стала реальністю.

В Каталонському інтернеті з’явилось чимало груп, які прагнуть незалежності і псують нерви іспанським можновладцям. Вони використовують різні додатки та хмарні сервіси для організації акцій протесту. Аналогічно тому, як це зараз відбувається в Гонконгу. Одна з них – група «Демократичне цунамі», яка об’єднує понад сотню тисяч активістів. Ця група закликала своїх прихильників вийти на вулиці 9 листопада, коли в Іспанії вже буде заборонена політична агітація, бо 10 листопада вибори.

Тож іспанські можновладці прагнуть узять під контроль інтернет для протидії он-лайновій боротьбі каталонців за незалежність. І, схоже, намагаються повторювати китайський та російський досвід.

Іспанський суд ухвалив рішення закрити групу «Демократичне цунамі». У відповідь група переїхала на інший URL.

Уряд Іспанії ухвалює рішення зобов’язати усі публічні (державні та громадські) адміністрації розміщувати свої веб-сайти виключно на серверах в ЄС. Тобто ніяких анонімних серверів, чи серверів в Америці або будь-де. Всі сервери мають бути під контролем.

Іспанська поліція вимагає від хостінгової компанії GitHub (яка між іншим, належить Microsoft Corp.) блокувати додатки «Демократичного цунамі».

«Я кажу каталонським сепаратистам: Не буде незалежності ні оф-лайн, ні он-лайн!» – заявляє прем’єр Іспанії Педро Санчес (Pedro Sánchez).

Ну що ж, подивимось.


Між іншим, цікаві аналогії між Україною та Каталонією:

1. Каталонці, як етнос сформувались в період з ІХ по ХІ століття. Тобто одночасно з нашою Київською Руссю.

2. У каталонців не було Київської Русі, проте було Арагонське королівство, основу якого складали каталонці. Саме каталонська мова панувала в Арагоні.

3. Київська Русь занепала у ХІІІ столітті (після татаро-монгольської навали), а з ХІV по ХХ століття українці постійно були в складі різних інших держав. Каталонія почала занепадати у XV столітті, коли після об'єднання Кастильського і Арагонського королівств перервалась саме Арагонська (тобто каталонська) династія.

4. В Україні у 1990-му за незалежність було значно менше половини населення. Якби не ГКЧП у 1991-му, то процес отримання незалежності затягнувся би ще на багато десятиліть. Силові дії центральної іспанської влади тільки збільшують кількість прихильників незалежності Каталонії.

5. Для багатьох в світі поява незалежної України у 1991 році була шоком. Навіть для багатьох західних журналістів, котрі по кілька років жили і працювали в Москві. Вони не розуміли, чому ці українці, які «практично ті самі росіяни» з якогось дива раптом захотіли стати незалежними. Купа діячів з Москви їздила в Київ і пояснювала, що незалежність буде поганою для Україні. І не тільки з Москви - Президент Буш приїжджав до Києва і повчав українців не прагнути незалежності лише за кілька днів до ГКЧП і розвалу СРСР. Так само Маргарет Тетчер виступала проти незалежності Україні. Не кажучи вже про діячів рангом нижче. Так само зараз Каталонію повчає купа єврочиновників.

6. У 1991-му році за незалежність України голосували не просто ліваки, а взагалі члени компартії (які думали роздерибанити Україну так, щоб не ділитись з членами компартії СРСР). А очолив процес колишній секретар КПУ з ідеології, який і став першим Президентом України. В сучасній Каталонії теж серед прихильників незалежності багато ліваків. Це вони повторюють наші помилки. У нас в 1917 році теж процес звільнення очолювали соціалісти. На жаль.

Наші інтереси: 

Бажання узяти під контроль інтернет за ультраіндустріальним зразком притаманне чиновникам будь-якої країни, які живуть за принципом "не держава для людей, а люди для держави". Уважно стежимо за цими прагненнями і шукаємо методи протидії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Цікава, актуальна, пізнавальна. Стежимо за процесом, засвоюємо продуктивні форми самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Цікава, актуальна, пізнавальна. Стежимо за процесом, засвоюємо продуктивні форми самоорганізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Як сепартизм розрізнити від боротьби за незалежність?
Для Іспанії каталонці сепаратисти, а вони просто борються за незалежність.
В динири/илинири сепаратисти, бо вони підбурбювані і організовані зовнішнім елементом - РФією.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Кожна нація повинна мати власну державу - подібно як самостійна сім’я повинна мати власний дім.

Але чи є народ нацією, тобто чи вже має він спроможність до суверенного (вільного) життя?

Здобуття незалежності - це екзамен на право народу називатися нацією. Завдяки власній державі народ переходить зі стану аморфного етносу у стан структурованої нації.

На тимчасово окупованих територіях проживає не "народ Донбасу", а етнічні росіяни. Вони вже мають свій дім - Росію. То ж кому не подобається Україна, хай репатріюється на історичну батьківщину.

Арсен Дубовик каже:
Як сепартизм розрізнити від боротьби за незалежність?
Для Іспанії каталонці сепаратисти, а вони просто борються за незалежність.
В динири/илинири сепаратисти, бо вони підбурбювані і організовані зовнішнім елементом - РФією.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Каталонці - не сепаратисти, а давній народ з власною мовою і культурою. Здобуття незалежності - це екзамен на зрілість каталонського етносу і його спроможність стати нацією.

Все, що робиться з власної волі, – добро!