Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Незграбні дії адміністрації Байдена можуть підірвати велику суспільну підтримку України – The HILL

Категорія:

Адміністрація Байдена все не може до кінця визначитися: чи примусити Україну до компромісу з Росією, чи навпаки – дати Україні можливості для справжнього знищення російських військових зусиль.

Сьогодні у виданні «The HILL» опубліковано статтю «Ham-handed administration threatens unprecedented public support for Ukraine», автор котрої б’є на сполох. На його думку, адміністрація Бадена своїми непродуманими діями може завдати великої шкоди тій підтримці України, яка зараз є в американському суспільстві.

Автор статті – Кіт Нотон (Keith Naughton), доктор філософії, співзасновник консалтингової фірми «Silent Majority Strategies», політичний консультант з Пенсильванії.

Він відмічає, що є небагато тем, які об’єднують американську громадську думку, і одна з них – ставлення до війни в Україні. Це дійсно потужний консенсус, не лише з питання, що треба підтримати саме Україну, а не Росію – але й в тому, як саме підтримувати. Санкції проти Росії, фінансова допомога Україні, посилання зброї – все це підтримали понад 66 відсотків американців (опитування YouGov у березні). Причому підтримали на різних партійних полюсах – і республіканці, і демократи, і консерватори, і ліберали. Трохи менше була підтримка серед незалежних – 60 відсотків, але і це число теж є доволі високим.

Ще більш дивним була агресивна реакція лібералів. Майже по всіх позиціях вони були навіть більш агресивними до Росії, ніж консерватори. Можливо, іронічно допускають автор статті, ненависть лібералів до Росії «є наслідком їхньої колективної омани під час виборів 2016 року». Тут треба пояснити нашим читачам. Під час виборів 2016 року команда Гіларі Клінтон почала поширювати плітки, що нібито Дональд Трамп має зв’язки з Росією, а російські спецслужби втручаються в американські вибори, щоб підіграти Трампу. І навіть після перемоги Трампа на виборах 2016 року продовжували поширювати такі чутки. Зараз вже доведено, що це була свідома дезінформація, котра коштувала Сполученим Штатам кількох років постійного заважання роботі чинного Президента через «розслідування» і цькування, а також десятків мільйонів доларів, викинутих на роботу команди спецпрокурора Мюллера, яка врешті-решт не знайшла ні-чо-го. І зараз вже йдуть судові процеси над тими, хто організовував цю дезінформацію. Тож Кіт Нотон саркастично зауважує, що ця містифікація «не була такою аж поганою», якщо спонукала лібералів агресивно поставитися до Росії.

Нещодавно було проведено нове опитування про ставлення американців до Росії та російсько-української війни. В цілому громадський консенсус все ще зберігається. Американці все ще в переважній більшості вважають Росію «ворогом» або «недружньою країною» (86%), розглядають Україну як «союзника» чи навіть «друга» (76%), підтримують санкції проти Росії (73%), підтримають надання Україні зброї (65%), а також підтримують прийняття українських біженців (61 відсоток).

Проте з’явилася тривожна тенденція. Настрої прихильників Республіканської партії почали повільно дрейфувати від підтримки України в бік – ні не Росії, а в бік нейтральної позиції. Дрейф невеликий, більшість і республіканців, і американського суспільства загалом продовжують підтримувати Україну. Але автор з тривогою пише, що саме незграбні дії адміністрації Байдена погано впливають на підтримку України в умах американців.

Підтримка України – це цікаве поєднання ліберальної ненависті до Путіна, консервативної підозри щодо Росії, американської культури, коли успішні бажають підтримати аутсайдерів, і несприйняття тих звірств, що вчинила російська армія в Україні.

І от адміністрація Байдена підриває цей консенсус трьома ключовими способами:

  1. Перекладає на російсько-українську війну причини внутрішньоамериканських проблем
  2. Демонструє неспроможність проводити послідовну політику
  3. Надсилає суспільству вкрай некомпетентні повідомлення.

Зіткнувшись зі зростанням інфляції, команда Байдена не могла дочекатися моменту, щоб покласти провину на Путіна. І коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, то адміністрація почала всюди трубити, що саме російсько-українська війна є причиною інфляції в США, хоча насправді інфляція почалася задовго до цього. Тим часом Байден намагається покласти на цю війну провину і за інші свої провали – перебої на ринках добрив, харчових продуктів та енергії. Оскільки ситуація продовжує погіршуватися, то це може призвести до більшого перекладання звинувачень Байдена на війну, що ще більше підірве підтримку України. На щастя для України, зауважує автор, Республіканська партія не дає Байдену можливості «відпетляти», і постійно підкреслює, що в цих внутрішніх проблемах винен саме Байден, і такою позицією імовірно не дає впасти підтримці України в середовищі прихильників  республіканців.

Друга проблема – непослідовність політики команди Байдена. Ніяк не може визначитися – чи примусити Україну до компромісу з Росією, чи навпаки – дати Україні можливості для справжнього знищення російських військових зусиль. Очевидно, що єдиний спосіб припинити цю війну – зробити втрати Росії нестерпними. Відмовляючись надати Україні можливість завдати удару по Росії та/або припинити блокаду Чорного моря, Байден грає на руку Путіна тим, що ізолює росіян від прямих втрат. В то й же час всі руйнування і втрати зосереджені в Україні.

Така політика Байдена схожа на метушню між «голубами», «яструбами» та громадською думкою, що призвело до політичної каші.

І третя проблема – некомпетентні й незрозумілі послання суспільству. Адміністрація Байдена та її прислужниці в американському зовнішньополітичному істеблішменті зациклені на захисті «міжнародного порядку, заснованого на правилах». Прекрасно, але не зовсім зрозуміло. І дивно, що Байден вважає це виграшною стратегією. Всередині США мало хто з американців буде зворушений якимось нечітким абстрактним принципом, який, до речі, безкарно порушували колишні президенти обох партій.

Про захист «міжнародного порядку, заснованого на правилах» можна говорити на коктейльних вечірках у Вашингтоні. Але це далеко від основних турбот американського народу.

Тому автор статті вважає, що команда Байдена має сказати – чітко і неодноразово – що дії Росії суперечать прямим інтересам американців і найкращих союзників США в Європі.

Агресія Путіна кинула ринки продовольства та енергії в хаос, а це завдає шкоди кожному американцю та людям у всьому світі.

Україна, можливо, не є ідеальною демократією, але вона вдосконалюється і є потенційним місцем для американських інвестицій і торгівлі.

Росія є загрозою для таких держав, як Польща, Словаччина, країни Балтії та Румунія – і саме ці країни, а не бездоганна Німеччина, є найбільш відданими союзниками США не лише в Європі, але й у всьому світі. Довіра – це важлива складова у захисті своїх інтересів, і щоб не втратити довіру до американців, не можна допустити, щоб їх вважали такими, що «уходять від друзів, які потребують допомоги».

Поки що Байдену вдавалося зберегти американську підтримку України. Але його помилки наростають. Якщо він втратить цю підтримку і «зіллє» цю війну, то в листопаді він заплатить ціну, набагато більшу, ніж очікувалося сьогодні – закінчує автор статті.

Наші інтереси: 

Ми вдячні американцям за потужну підтримку України. Але є тривожна тенденція, що суспільні настрої можуть змінитися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Проти ленд лізу голосували республіканці а не демократи

 

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Проти ленд лізу голосували республіканці а не демократи

 

Зображення користувача Василь Тодоров.
0
Ще не підтримано

Стосовно того, хто за що голосував рекомендую послухати https://www.youtube.com/watch?v=vuPiIRRTX6A

 

Радіємо!