Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 108
  • Переглядів: 111

Найбільші інвестиційні компанії світу вийшли з ліворадикального картелю «проти глобального потепління»

Категорія:

Світ:

Climate Action 100+ заохочує інвесторів до скорочення викидів вуглекислого газу, дискримінації задля «різноманітності» та «інклюзивності», пріоритету лівої ідеології над економічною ефективністю. Ця ідея суперечить американському законодавству, яке вимагає від інвестиційних менеджерів діяти виключно у фінансових інтересах своїх клієнтів. Учасники CA100+ також звинувачуються в порушенні антимонопольного законодавства США щодо змови.

24021901.jpg

Ілюстративне фото

Про це йдеться у статті "Втеча компаній-інвесторів від кліматичної коаліції показує, що зусилля проти ESG мають успіх" на Just the News.

Спочатку треба пояснити, що таке ESG. ESG (environmental, social, governance – “довкілля”, “соціальна сфера”, “корпоративне управління”) – це, як пояснюють ті, хто це все вигадав, зусилля бізнесу або компанії по кожному з цих напрямків заради сталого розвитку. Сталий розвиток – це також тема, яку треба пояснювати, але обмежимось поки що ESG.

Отже, “довкілля”, “соціальна сфера”, “корпоративне управління” – це ті критерії, які мають враховувати інвестори та фінансові інституції при прийнятті рішень про інвестиції та кредитування, а також контрагенти та постачальники в рамках комерційної діяльності.

У сучасному вигляді ESG-принципи вперше сформулював колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Він запропонував управлінцям великих світових компаній включити ці принципи до своїх стратегій, насамперед для боротьби зі зміною клімату. На початку 2000-х років у США налічувалося лише 20 компаній з ESG-рейтингом. До 2020 року їхня кількість зросла майже до 800.

Як бачимо, зараз намітилася протилежна тенденція.

Найбільша у світі коаліція інвесторів, яка вимагає від корпорацій відмовитися від інвестицій у викопне паливо, у четвер отримала погані новини.

Компанії з управління активами JPMorgan Chase та State Street Global Advisors виходять з Climate Action 100+, а Blackrock скорочує свою участь у коаліції.

JPMorgan Chase управляє активами на суму 2,5 трильйона доларів, State Street контролює 3,5 трильйона доларів, а Blackrock – 9 трильйонів доларів коштів інвесторів.

Противники ESG святкували ці оголошення, пояснюючи це політичним тиском на державному та федеральному рівнях, який протягом останніх кількох років стримував цей рух.

ESG, який іноді називають капіталізмом зацікавлених сторін, оцінює компанії та інвестиційні фонди за їхніми зобов'язаннями щодо прогресивних цілей, включаючи боротьбу зі зміною клімату та ініціативи щодо різноманіття. Інші ініціативи, такі як Climate Action 100+, вимагають від компаній дотримуватися цих принципів.

Критики ESG стверджують, що ESG перекладає фінансову відповідальність на політичні причини, що особливо проблематично, коли йдеться про державні кошти, оскільки деякі дослідження виявили, що ESG та подібні ініціативи мають тенденцію до зниження ефективності порівняно з бізнес-практиками, зосередженими виключно на фідуціарній відповідальності (тобто діяльності в інтересах акціонерів. – НО).

Climate Action 100+, також відома як CA100+, заохочує інвесторів спонукати компанії до скорочення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 2,7 градуса за Фаренгейтом порівняно з доіндустріальною базовою лінією – метою, встановленою Паризькою угодою 2015 року.

Близько 700 компаній з управління активами, власників активів та постачальників послуг підписали угоду з CA100+, що представляє активи в управлінні на суму 68 трильйонів доларів США. Ще 170 компаній беруть участь у досягненні цілей коаліції щодо нульових викидів.

У заявах про свої рішення компанії, що вийшли з CA100+, нічого не говорили про перегляд ESG-цілей або цілей нульового рівня викидів.

JP Morgan, за повідомленням Financial Times, заявив, що він зробив "значні інвестиції" у власну корпоративну участь та зусилля зі сталого розвитку, і тому йому більше не потрібно брати участь у зобов'язаннях CA100+.

State Street заявив, що пріоритети "фази 2", прийняті CA100+ у червні, не узгоджуються з незалежним підходом компанії до голосування за дорученням та взаємодії з портфельними компаніями.

Blackrock також був стурбований стратегією фази 2, оскільки, за словами компанії, вона суперечить американському законодавству, яке вимагає від інвестиційних менеджерів діяти виключно у фінансових інтересах своїх клієнтів. Клієнти Blackrock, як повідомляє Financial Times, можуть заперечувати проти декарбонізації як інвестиційного заперечення, але компанія надаватиме пріоритет фінансовим результатам для тих, хто не приєднається до програми.

Пріоритети другого етапу спрямовані на те, щоб змусити компанії скорочувати свої викиди, а не просто говорити про це, повідомляє Reuters, разом з більшою підзвітністю та прозорістю.

Противники цих ініціатив кажуть, що вихід компаній з CA100+ є позитивним зрушенням у їхніх зусиллях і свідчить про те, що вони приносять результати.

"Вихід JP Morgan та State Street є необхідним кроком у правильному напрямку, але споживачі повинні зачекати, щоб знову довіряти цим компаніям. Своїм виходом з кліматичного картелю Climate Action 100+ вони сигналізують про те, що дії мільйонів споживачів і десятків обраних посадовців мають ефект", – сказав Вілл Хілд (Will Hild), виконавчий директор Consumers Research.

Алекс Стівенс, менеджер з питань політики та комунікацій Інституту енергетичних досліджень, некомерційної організації, що займається дослідженнями в галузі енергетики на вільному ринку, розповів Just The News, що вихід цих великих банків є частиною тенденції, коли компанії дистанціюються від пріоритетів ESG.

"Великі компанії з управління активами протягом останніх п'яти-шести місяців повільно повертаються до цих питань", – сказав він, і це, ймовірно, пов'язано з тиском, який на них чиниться.

У червні голова юридичного комітету Палати представників Конгресу США Джим Джордан, республіканець від штату Огайо, викликав до суду кліматичну компанію Ceres, яка є співзасновником CA100+, а в грудні Джордан викликав до суду компанії Blackrock і State Street в рамках розслідування, щоб з'ясувати, чи не порушують зусилля Ceres та інших компаній з декарбонізації активів, якими вони управляють, антимонопольне законодавство США щодо змови.

"Сьогоднішні рішення JPMorgan і State Street є великою перемогою для свободи та американської економіки, і ми сподіваємося, що більше фінансових установ наслідуватимуть їхній приклад і відмовляться від змовницьких ESG-дій", – написав Джордан у дописі на X.

Правовий контроль також прийшов зі штатів. У березні коаліція з 18 генеральних прокурорів штатів написала листа 50 найбільшим компаніям з управління активами, попередивши про "потенційну незаконну координацію в документах Climate Action 100+".

"Це крок у правильному напрямку і значна перемога в боротьбі наших штатів проти міжнародної корпоративної змови, спрямованої проти вугільної, нафтової та газової галузей", – йдеться в заяві скарбника штату Західна Вірджинія Райлі Мура, який приєднався до коаліції.

У грудні Вайомінг прийняв запропоновані правила розкриття ESG-інформації, які все ще потребують підпису губернатора Марка Гордона, щоб стати остаточними. Правила, за які виступав держсекретар Вайомінгу Чак Грей, вимагають від агентів, консультантів і брокерів повідомляти своїм клієнтам про те, чи враховують вони міркування ESG у своїх бізнес-планах.

Грей сказав Just The News, що весь цей тиск на різних рівнях і в різних напрямках був успішним.  

"Їхній вихід означає, що тиск, який консервативні виборні посадовці чинять на ці фінансові установи, що прокинулися, щоб вони повернулися до виконання своїх основних фідуціарних обов'язків, спрацював. Як головний спеціаліст з цінних паперів штату, я дав відсіч клоунській ідеології ESG", – сказав Грей.
 
Стівенс сказав, що весь цей тиск може перекинутися на активи, якими керують ці банки. З огляду на виклики декарбонізації, пов'язані з витратами та технологічними можливостями, гірничодобувні компанії та авіакомпанії, наприклад, можуть переглянути свою участь у порядку денному CA100+.

"Буде цікаво подивитися, чи почнуть окремі компанії також виходити з програми", – сказав Стівенс.

Представник CA100+ в електронній заяві, надісланій Just The News, заявив, що група не коментує рішення компаній, але 700 інвесторів, які приєдналися до коаліції, залишаються відданими "управлінню кліматичними ризиками та збереженню акціонерної вартості через свою участь в ініціативі".

За його словами, коаліція зазнала "значного зростання", яке триває, зокрема, завдяки приєднанню 60 нових підписантів минулої осені.

"Ми очікуємо, що значний інтерес до ініціативи збережеться. Важливо, що ініціатива продовжує діяти, як і планувалося: сотні світових інвесторів все ще готові залучити 170 компаній – у цьому відношенні Climate Action 100+ залишається найбільшою ініціативою щодо залучення інвесторів до боротьби зі зміною клімату", – сказав прес-секретар.

Дерек Крейфельс, генеральний директор Фонду державних фінансових службовців, зазначив у своїй заяві, що новини від JP Morgan та State Street можна тільки вітати, але він висловив сумнів, що це означає повний відхід від порядку денного з нульовим рівнем викидів парникових газів.

"Ці фірми зробили важливий крок, вийшовши зі складу Climate Action 100+, але їм ще належить зробити багато роботи, щоб відновити довіру людей до них як до фідуціарних установ, орієнтованих на фінансову віддачу. Їхнє подальше членство в інших групах, таких як Net Zero Banking Alliance та Net Zero Asset Managers Initiative, ставить під сумнів те, що сьогоднішня заява відображає реальний зсув", – сказав Крейфельс.

Наші інтереси: 

Кліматичні аферисти та ліберальні шахраї починають зазнавати невдач, бізнес починає розуміти безсенсовість глобальних "ініціатив". Маятник пішов в інший бік.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Справді, глобальний маятник пішов у протилежному напрямку – зліва направо. На планеті «грає інша музика». Шахраям буде погано – і це добре.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Справді, глобальний маятник пішов у протилежному напрямку – зліва направо. На планеті «грає інша музика». Шахраям буде погано – і це добре.

Все, що робиться з власної волі, – добро!