Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На зустрічі ОБСЄ Литва дала гідну відповідь Росії: у нас було право чинити опір радянському терору

Спецтема:

На міжнародному форумі дипломатів посол Литви відхилив претензії Росії з приводу історичної пам'яті і підкреслив, що литовські партизани після Другої світової війни на законних підставах чинили опір терору радянських окупантів.

lytovskilisovibraty.jpg

Литовські лісові брати

На зустрічі Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) у Відні Москва висунула претензії в зв'язку зі створеним НАТО фільмом, в якому розповідається про "лісових братів" в країнах Балтії, які боролися з окупацією Радянського Союзу.

За словами литовського посла Аурімаса Таурантаса, три країни Балтії відповіли на це спільною заявою про те, що "у наших країн було право чинити опір окупації і вони робили це, тому що багато людей було вивезено до Сибіру, піддалося тортурам і було вбито".

Як сказав дипломат, після того, як цю спільну заяву зачитала посол Естонії, російський дипломат перейшов в емоційний напад, звинувачуючи у неправильному трактуванні історії.

"Я відповів, що ми знаємо про це не з підручників, а практично кожна сім'я пережила висилку в Сибір, або є близькі, які були закатовані, загинули або самі билися в лісах. Я сказав і про брата своєї бабусі, який лежить в Тускуленай", - сказав литовський посол.

На території Тускуленай (колишній княжий маєток, знаходиться на території Вільнюса, зараз це меморіальний комплекс з парком - ред.) в 1944 - 1947 роках були закопані закатовані радянською владою люди.

Активна партизанська війна за відновлення незалежності Литви велася в 1944-1953 роках. У роки правління радянського диктатора Йосипа Сталіна в післявоєнний час загинуло понад 21 тисяча учасників опору, членів їх сімей та прихильників.

НАТО нещодавно створило короткометражний фільм, що дає уявлення про партизанський рух в країнах Балтії. Росія його розкритикувала і звинуватила партизан в пособництві нацистам та у вбивствах мирного населення.

Литовські посадовці цю критику спростували, підкреслюючи, що саме Совєти на початку Другої світової війни співпрацювали з нацистською Німеччиною, а партизанська війна почалася вже після розгрому нацистського режиму.

Після окупації Радянським Союзом Литви в роки Другої світової війни, в табори і заслання було вивезено 275 тисяч литовців, повідомляє Центр досліджень геноциду і резистенції жителів Литви.  

Джерело 

Наші інтереси: 

Знати історію і вміти відстоювати власну позицію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи