Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 8

На мечі, яким билися воїни князя Святослава, знайдено таємничий напис

Унікальний артефакт знайдений у Запоріжжі в районі Хортиці на дні Дніпра. Це - меч князя Святослава Х століття. Він має напис, який потрібно розшифрувати.



Великий князь Святослав Хоробрий.

"Це чудове відкриття. Для простого обивателя такий факт може нічого не означати, але для професіоналів - це частина історії предмета і не лише його, а і подій, які з ним пов’язані. Можливо, це ім’я майстра, який викував меч, так чи інакше факт чудовий", - говорить директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко.

За словами Максима Остапенка, 14 вересня меч буде представлений на виставці у Києві. Національний науково-дослідний реставраційний центр України, який на професійному рівні проводив роботи з реставрації цього експоната, хоче показати весь цей процес. А вже наступного дня меч буде переданий до Музею історії запорізького козацтва. Працівники музею обіцяють провести семінар, де оприлюднять велику кількість цікавих фактів та історичних знахідок, пов’язаних не лише з мечем, а і з фактом загибелі князя Святослава.

Висока вартість та унікальність процесу виготовлення цієї зброї, збіг місця її знахідки з приблизним розташуванням місця загибелі Київського князя Святослава Ігоревича, а також виявлення поблизу - в районі сучасного машинного залу ДніпроГЕС - у 1928 році п’яти подібних мечів, наводять істориків на думку про те, що цей меч свідок і безпосередній учасник останньої сутички Святослава з печенігами у 972 році.

І цей, і згадані мечі були знайдені без піхов або їх залишків, що, на думку директора заповідника Максима Остапенка, може свідчити про бойову сутичку. Єдиною такою сутичкою десятого століття біля дніпровських порогів, відомою з давньоруських літописів, була битва Святослава з печенігами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Криниця.
0
Ще не підтримано

"І цей, і згадані мечі були знайдені без піхов або їх залишків, що, на думку директора заповідника Максима Остапенка, може свідчити про бойову сутичку."

Так, дійсно. Славна смерть у бою. Вічна пам'ять і слава.

Коментарі

Зображення користувача Іван Криниця.
0
Ще не підтримано

"І цей, і згадані мечі були знайдені без піхов або їх залишків, що, на думку директора заповідника Максима Остапенка, може свідчити про бойову сутичку."

Так, дійсно. Славна смерть у бою. Вічна пам'ять і слава.