Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Хортиці виявили 2500-річне поховання скіфського воїна

Світ:

14 листопада представники Національного заповідника «Хортиця» презентували представникам ЗМІ результати цьогорічної археологічної експедиції на острові Хортиця. Під час неї було виявлено поховання, вік якого складає близько 2500 років. Це перша з 1992 року знахідка повністю вцілілого, не пограбованого скіфського поховання на острові

«Зазвичай 90% таких поховань пограбовані ще в давнину. Ми також, коли копали, побачили вхід грабіжників, але з якоїсь причини грабіжники до нього не дійшли і все залишилося таким, як його ховали. Дуже добра збереженість кісток. Всі кістки збереглися, тобто можна зробити велику кількість аналізів і антропологічних, і інших. З наукової точки зору, це дуже велика вдача», – розповів кореспонденту Радіо Свобода керівник археологічної експедиції, провідний науковий співробітник відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» Дмитро Никоненко.

У катакомбі, глибина якої складає близько 3 метрів, поховано 40-річного чоловіка. Небіжчик мав високий зріст як для свого часу – близько 180 сантиметрів.

«Поховання здійснено у катакомбі, тобто це не звичайна яма, а така імпровізована підземна будівля. Одна з версій, які вчені висловлюють, що катакомби скіфські – це якраз відтворення будівлі у житлі, тобто кибитки, але підземної. Воїн великий за зростом. У нього добра збереженість зубів, тобто це людина, яка добре харчувалася. Він прожив немало років. Приблизно 40 років. Пізніше буде більш точно відомо. У нього був колчан зі стрілами, що вказує, що він був воїн», – розповів Никоненко.

Поховання також супроводжувалося жертовною їжею, поряд з якою лежав залізний ніж із кістяним руків’ям. Виявлений поряд з тілом колчан був зроблений зі шкіри та оздоблений залізом. Скільки стріл було в ньому, наразі не відомо: точну кількість мають встановити археологи під час подальшої розчистки поховання.

Вхід до катакомби, в якій був похований скіф, було збудовано з величезної кількості каміння. Це, на думку істориків, свідчить про непересічний статус небіжчика у скіфському суспільстві.

«Зазвичай це 1-2 камені великі якісь, а у нас величезна закладка. Окремі камені сягають 200 кілограмів, і їх дуже багато. І облаштування це потребувало багато зусиль, що також вказує на те, що людину поважали. І окрім цього, коли його поховали, зверху зробили кам’яний кромлех, тобто з каменів зробили викладку. Це частина поховального обряду. Таким чином, скіф дуже поважний. Звичайно, що він не належить до царської родини, але це поважний представник свого племені», – пояснив Никоненко.

Речі, виявлені поруч із новою знахідкою у 1995 році. Тоді тут знайшли поховання жінки

Поряд з місцем цьогорічної знахідки археологами з Національного заповідника «Хортиця» було виявлено ще чотири поховання скіфського періоду. Так, у 1995 році розкопали і дослідили жіноче поховання, вік якого також складає близько 2500 років. У ньому виявили речі, які мали імпортне походження, як-то чорнолаковий канфар (грецький сосуд для пиття у формі кубку з двома ручками – ред.), пастове намисто та сережки з елементами срібного оздоблення, а також люстерко і наконечники стріл. Історики припускають, що поховані поряд чоловік та жінка могли бути пов’язані між собою – бути подружжям або родичами.

«Такі знахідки свідчать про те, що у скіфський час Хортиця була місцем, де проживали скіфи у великій кількості. Вона мала важливе значення, оскільки на Хортиці була переправа з одного берега Дніпра на інший. А для кочових племен подолання річкових перешкод було дуже важке, і переправи дуже цінувалися. І люди, які тут мешкали, якраз контролювали і забезпечували переправи племен з одного боку на інший. Тобто Хортиця в цей час була дуже важливим стратегічним місцем», – розповів Никоненко.

Робота цьогорічної археологічної експедиції тривала близько 2 місяців. Місце знахідки планують музеєфікувати.

 

Наші інтереси: 

Ще одне підтвердження, що стародавня історія України сягає Скіфської епохи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи