Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відкрите на Хортиці святилище старіше за Стоунхендж

Святилище на Хортиці, що представляє собою кілька кіл каменів з одним вищим каменем, знаходиться на території острова в районі балки Каракайка. В цілому комплекс цих святилищ - це елемент арійського сакрального простору.

Цей пам'ятник епохи бронзи було виявлено випадково кілька років тому співробітником Національного заповідника «Хортиця» Дмитром Никоненком і до сьогоднішнього дня він перебував у процесі музеєфікації.  Святилище датується IV-ІІІ тисячоліттям до н.е., і тепер воно відкрите для туристів,  повідомляє "Укрінформ".  

За словами заввідділом заповідника Сергія Дударенка, що брав участь у відкритті об'єкта, на сьогодні на території острова Хортиця вченими відкритий цілий комплекс подібних святилищ.

Цю споруду з каміння було створено раніше, ніж всесвітньо відомий Стоунхендж.  

"Воно старше, ніж Стоунхендж. В цілому комплекс цих святилищ - це елемент арійського сакрального простору. Такі святилища виявлені і в Корнуеллі у Великій Британії, і в Бретані у Франції, і на Кольському півострові.

Концентрація подібних святилищ на острові Хортиця дає можливість говорити про те, що Хортиця могла бути сакральним центром, "Меккою" епохи бронзи, - сказав заввідділом Національного заповідника "Хортиця" Сергій Дударенко.  

За словами вченого, на території острова Хортиця вченими знайдено вже цілий комплекс подібних святилищ.  

На сьогодні найбільш цікавими з уже досліджених об'єктів-святилищ Хортиці є обсерваторія на висоті Брагарня, культовий комплекс близько балки Велика Молодняга, "Чорний камінь", що зберігають у Музеї історії запорізького козацтва та комплекс "Скіфський стан", який представляє собою кургани та збори кам'яних виробів.
 

Наші інтереси: 

Знати історію своєї землі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А є інформація, як перевіряли, що воно старіше за Стоунхендж?

Жнива почалися, браття!

Коментарі

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

А є інформація, як перевіряли, що воно старіше за Стоунхендж?

Жнива почалися, браття!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Недавно у нас на сайті найшов посилання ось на це відео....про Хортицю нічого не сказано,та все ж таки можна допустити,що її скарби дуже давні.

Вірю в те, що розумію.