Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

«Молитва»: перше оповідання Олеся Уляненка, розшукане через 30 років…

Це оповідання Олесь Уляненко написав майже 30 років тому назад, у 1987-му, – розповідь про один з епізодів афганської війни, учасником якої він був… Написав в тоненькому учнівському зошиті, що трапився під рукою. Афганська війна в розпалі, але в СРСР про неї майже нічого не знали… Я в той час нелегально працював інформатором для УЦІС (ОУН-р, Великобританія) разом з П.Р. У нас був телефакс, з якого ми пересилали інформаційні повідомлення в Лондон. Я перефаксував «Молитву», рекомендуючи надрукувати оповідання в часописі «Визвольний шлях». Листки рукопису після відправки факсом були знищені. Це була перша публікація Олеся Уляненко, майбутнього лауреата малої Шевченківської премії.



Молитва

Бій уже давно не став боєм. Терпкий запах пороху.

Спаленого пороху... Холодний вітер і молитва декханина, що колись був декханином... Він спочатку молився щиро, так щиро може молитися тільки людина, що вірить у життя... У нього, в оте життя, ніхто не хотів вірити...

Солдати відпочивали на «броні», потягуючи з фляг теплу воду, споглядали на нього сердито і зле...

Перед цим його побили, перекрутили руки дротом. Руки, як дві волохаті палюги – до велетенського тулуба... Він сидів у засідці, коли на нього наскочили «шураві». До цього у нього було поле. Маленьке собі поле біля Меймене. Там росло, що тільки могло рости на цій землі. Я дивлюсь на нього крізь вузькі щілини очей, і очі мої – то щільно заґратовані вікна.

У нього широкі волохаті груди, але тонкий писклявий голос. І коли молитва доходить до кульмінації, то ніхто не витримує, і «духа» б'ють. Заняття це швидко набридає, і тоді солдати точать ляси про «гражданку» або ще щось.

Час молитви не пройшов, і муджахетдин молився. Його взяли в годину молитви, і він – глибоко віруючий у свого Алаха – не стріляв... Хтось з нас не вірив. У нас щільно заґратовані серця. Молоді солдати, злі після рейду, з кислою пам'яттю вчорашньої «дідівської» прочуханки, зиркають на «духа», і їхні очі сповнюються трагічного змісту. Я дивлюсь на нього і сам, не помічаючи, повторюю молитву. Молитва гірка на смак... Вона пахне квітом гранату, дозрілою динею і ще чимось... Його губи рухаються з моїми...

Я думаю... Я говорю до себе, я звертаюся до Бога, що коли прийду додому, то поставлю за всіх по свічці. Вже бачу, як вони мляво всмоктують тишу і морок... Куриться ладан... Мені стає моторошно, бо я враз подумав, що за нього не поставиш свічі. І не від того, що він сидить, скручений дротом, і вірить у іншого Бога, а я взагалі не знаю, в кого вірити, а від того, що справді в одній мечеті Алах від мули прийме чиєсь ім'я. Час молитви...

Напрочуд холодно. Гори синьо випливають під горизонтом. Я тільки зараз починаю розуміти, чому люди так люблять гори. Тому, що і море... Один з бійців підводиться. Він махає молодому. Той в миті ока стоїть перед ним, вірнопіддано вирячивши очі. І я думаю, що рабство – то є одне з самоудосконалень нашого народу.

Декханин, що був колись декханином, шепоче молитву... Запальничка викресала вогонь. Молодий підходить до полоненого і смалить йому бороду. Я спокійно підходжу і б'ю прямо в обличчя. Солдат падає і боязко щулиться. Мене стараються зупинити, але я не звертаю на те уваги. І додаю ще ногою. Чобіт заюшило кров'ю.

У декханина очі пораненого пса. Час молитви... Я подаю йому води, і він ковтає її, і я вже знаю, що він приречений, бо в горах лишилося лежати багато наших. Молитва гірка, як мигдаль.

Проходить взводний, і я чую, як він говорить, що особистів цей дурень не цікавить. І розвідку теж. Хто хоче? Бажаючі?.. У мені вирастає щось страшне і велике. І я хочу зробити це... Вбити – увійшовши в милосердя... Напрочуд прохолодно. Чи то мене просто тіпає? Я слухаю молитву... Гори сивого кольору... Гори... І гори зберігають незаплямованість відчуждення.

Горами – стежка. І очі проводжають тією стежкою сотні людей. Небо високе і з тим низьке, і воно поряд. Я чую запах бензину, відчуваю щось неприємне, але ще нічого не думаю. Я повторюю молитву...

Якщо полишусь живий, то поставлю всім по свічці... Усім по свічці...

Двоє наших піднімають «духа». Він, опираючися, йде. Погляд шпарко бігає по всіх закутках, надовго чомусь зупиняється на мені, скресає і застрягає десь у безодні неба.

Час молитви... Холодний напрочуд вітер... Гіркий мигдаль на губи... Я вже знаю, чому несло бензином. Комусь сказати? Ротному?.. В цьому світі все ділиться на стукачів і нормальних хлопців. Я вважаюсь останнім... Але не витримую і майже біжу вслід мокрим спинам, що зникли за пагорбом, який колись вирила велетенська крига.

Білий шматок полум'я скаче по зеленій траві. З того клубка летить чорна кіптява, і той клубок хрипить... Протяжно так, наче чоловік порізав пальця. Той, кого обняло полум'я, зіскакує і біжить. Я скошую його чергою. Він ще якусь мить тіпається, потім в повітрі щось лопотить, і до мене доходить: то догоряє той, хто читав молитву, і мої вуста повторюють слова незрозумілі... Я поставлю свічку... Якщо повернуся, хоча ніхто не завадить мені вже ні у що грати... Я молюся, хоча не знаю жодної молитви до кінця.

Час молитов.... Тисяча свічок... Напрочуд холодно. Очі ріже від сині гір та неба. Ми утрьох повертаємося назад. Я дивуюся, що йти так довго.


Історія пошуку:

Пройшло майже 30 років… Спілкуючись на Фейсбуці з камерадами, якось виклав старі фотографії 90-х років, серед яких було і фото з Олесем Уляненко. Познайомився з Євгенією Чуприною, другом і фанатичним прихильником Олеся і його творчості. В процесі спілкування розповів Євгенії, що в далекі 80-ті роки відправив до Лондона два оповідання Олеся – «Молитва» і про розстріляну своїми ж роту, яка відмовилася іти в рейд проти афганських повстанців. (Про цей епізод розповідав академік Сахаров на з’їзді комуністичної партії…).

У видавництві «ЛЮТА СПРАВА» готувалася до друку збірка творів Олеся Уляненко і ми вирішили розшукати  неопубліковані в Україні оповідання… В результаті пошуків оповідання «Молитва» було знайдено. Доля іншого оповідання – про розстріляну роту – поки-що невідома.

Книга вийшла чудова! І я в числі інших дослідників-пошуковців отримав подяку від видавництва і примірник книги.


З Олесем п'ємо каву на Хрещатику, біля колишнього магазину "Кулінарів", 90-ті роки... (Фото з архіву В.Ф.)

Олесь Уляненко (фрагмент фотографії...)

Євгенія Чуприна і я з подарованою книгою... "Книжковий арсенал 2016"... (Фото з архіву В.Ф.)


Наші інтереси: 

Знати правду про Афганську війну. Знати правду про наших патріотів-письменників. Зберегти пам'ять про Олеся Уляненко.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, його звали Олександр Ульянов.

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Колись я писала рецензії для деяких літературних сайтів, а також репортажі з різних презентацій. Тож в тему до цієї статті буде ось ця стаття про Олеся Уляненка 2006-го року, коли одночасно вийшли три його книги, - Ульяненко повертається

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цікава стаття Олено! Респект! Ми вже обговорювали з Євгенією необхідність зібрати в купу матеріали людей, які знали Олеся при житті ... Також необхідність написати спогади про нього. Долучайся до цієї справи!

До речі, при житті ми називали його Улян. І набагато рідше по імені - Олесь.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Я не знала Олеся Ульяненка. Була тільки на тій презентації. Але там наслухалася ТАКОГО!!! Він помер у 2010 році у віці 48 років. Його називали маргіналом, алкоголіком,він не мав ні сім'ї, ні дітей. Але написав 10 романів і 2 повісті (з того, що відомо). + оце оповідання, про яке йдеться у статті.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Напиши спогади про ту презентацію...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Спогади про презентацію??? У статті, що я дала в тему з Культурного тренажера, я описала презентацію. А писати спогади про одну з тисяч подій, на яких я була 10 років тому, це якось дивно... Наче спогади про спогади.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, його звали Олександр Ульянов.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

При всій повазі до письменницького таланту, в Уляненка суцільна чорнуха, він описував життя у просторі страждань. Його писання вганяють у депресію і притягують неприємності.

З прагматичної точки зору, така література шкідлива для нашої справи, бо веде не до перемоги, а до поразки.

Нам потрібна література, яка описує звершення шляхетних людей - героїв і святих, - спроможних битися і перемагати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Олесь описував життя таким, яким воно є насправді. Не знаючи реального життя неможливо описати звершення шляхетних людей, оскільки немає з чим їх життя і діяння порівнювати.

Для перемоги необхідні не тільки пасіонарність, але і твереза оцінка політичної ситуації та сил потенційних союзників та потенційних ворогів.

Політичний авантюризм, замішаний на революційному романтизмі, вже століття заважає нам побудувати Українську Державу. Це почалося ще тоді, коли Коновалець і Мельник, разом з Петлюрою, вчинили заколот проти гетьмана Скоропадського. Оценку уряду УНР дав Микола Сціборський:

Цитата:
"Наш провід попав до рук кабінетних і соціалістичних доктринерів, "вселюдських гуманістів", так далеких од реальної роботи і кривавої бурі життя..., безсилих істериків, психологічних і духовних дегенератів та просто дрібної "шантрапи".

І ще:

Цитата:
"Члени кабінету ходили на засідання в невипрасуваних та брудних костюмах і сорочках. Це справляло хворобливе, негативне вражіння".

https://www.ar25.org/article/nash-provid-popav-do-ruk-dribnoyi-shantrapy-sciborskyy-pysav-konstytuciyu-3-dni.html

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Справжнє життя різноманітне: одночасно на різних рівнях буття існують і страждання, і боротьба, і пригоди, і процвітання.

Для того, щоб потрапити в один з цих чотирьох просторів, треба насичувати себе відповідною інформацією, говорити відповідною мовою і здійснювати відповідні вчинки.

Де твоя увага, там твоя енергія і там твоя присутність.

Якщо людина бажає процвітання, вона свідомо уникає негативної інформації, навіть якщо вона цікава і подана в мистецькій формі.

Це питання вибору. Ми вибрали шлях до Перемоги, тому й культивуємо на сайті таку інформацію, яка веде до Перемоги.

Володимир Федько каже:
Олесь описував життя таким, яким воно є насправді. Не знаючи реального життя неможливо описати звершення шляхетних людей, оскільки немає з чим їх життя і діяння порівнювати. >

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Немає сумнівів у високих помислах Коновальця і Мельника... Вони були налаштовані на перемогу! Багато з бійців УПА щиро вірили у свій шлях і були налаштовані на перемогу! АЛЕ... При цьому вони не враховували реалій життя і того негативу, який їм протистояв. Тому і програли.

Переважна більшість тих, хто стояв на Майдані, щиро були налаштовані на перемогу... Але вони не враховували негативу, який їм протистояв. І теж програли!

МИ налаштовані на перемогу, але нас меншість. Це треба чітко усвідомлювати і не замиловуватися рожевими ілюзіями про перемогу, а твердо і наполегливо боротися!

У Гітлера була Ідеологія, були вірні Соратники, була Партія, були сотні тисяч Штурмовиків... Але його шлях до Перемоги розтягнувся на довгі 15 років!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Життя дозволило мені познайомитися й писати про всілякі українські події. Яких 6 років мого спілкування з відомими, щиро українськими (переважно першого плану) діячами, і з 10 років мого життя в Україні надихнули мене на деякі вдалі журналістські матеріяли (яких високо цінила українська інтелігенція, деколи цитувала).
Проте, не подаю їх тут, бо після останніх ще 10 років нового, нарешті, життя в нашій етномережі вони видаються мені блідими. Хіба що виділити цікаві, спражньо світлі уривки... До речі, і я мала шану познайомитися з Олесем (залишилася якась світлина). Але шкода часу. Тим добре займаються усілякі письменницькі спілки. А хто, як не ми, буде "Аванґардом авіації"?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
До речі, і я мала шану познайомитися з Олесем (залишилася якась світлина). Але шкода часу.

Безумовно я не маю права втручатися в твоє життя, Зірко..
І підказувати що робити і на що витрачати свій час.
Але маю особисте прохання... Якщо можеш, то перешли мені світлину з Олесем... І, бажано, з датою зйомки... Якщо згідна, то відпиши мені в приват і я дам свою пошту. :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дуже радо перешлю, Володимире. Але то буде не раніше, як за 4 роки: світлина не сканована (то було за Кучми), і не "при мені"... --.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !