Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Мобілізацію розпочнуть з дня на день

Наразі військкомати рекрутують контрактників, та їх навряд чи вистачить для виконання плану

Антитерористична операція на сході України, яку вже давно називають відкритою інтервенцією Росії, триває майже два роки. Війна забрала тисячі життів українців, десятки тисяч – поранені, а військові комісаріати і далі шукають охочих взяти до рук зброю та захищати Вітчизну.

Під час виборчої кампанії президент Порошенко обіцяв, що першим кроком на початку його роботи має бути закінчення війни. Завершити військові дії на Сході, тоді кандидат у президенти, обіцяв за десять днів. Однак досі триває війна і гинуть люди, які ніколи не мали бажання бути військовими та десятками років не паразитували на бюджетних коштах.

Після Різдва в Україні активно заговорили про чергову хвилю мобілізації. Адже військовослужбовців, які просиділи в окопах майже рік, потрібно кимось замінити. Бо наші доблесні працівники мобілізаційних підрозділів не можуть забезпечити армію контрактниками.

У Генштабі ЗСУ уже заявили, що сьома черга мобілізації таки відбудеться. Про це повідомив Генштаб ЗСУ на своїй сторінці у «Facebook».

Позичив очі у Сірка та підтримав генералів і Президент Порошенко.

- Комплектуватимуть батальйони як контрактниками, так і мобілізованими, – заявивначальник Генштабу Віктор Муженко. – Що більше буде залучено контрактників, то меншою буде потреба у мобілізованих.

800 осіб призвати за мобілізацією - таке завдання довели з Києва на Чернівецьку область

Оскільки часу до звільнення призваних під час четвертої хвилі мобілізації залишилося не так вже і багато, серед військовослужбовців проводять інформаційну кампанію щодо переваг служби на контракті та розраховують, що збільшена зарплата до семи тисяч гривень та розширений соціальний пакет для контрактників привабить добровольців.

У Чернівецькій області військові комісаріати також здійснюють підготовчі роботи до чергової хвилі мобілізації. Таке завдання отримали ще наприкінці року, що минув.

– Області довели завдання за мобілізацією – приблизно 800 осіб, – зазначив Чернівецький обласний військовий комісар Віталій Чурай. – Відповідно, військові комісаріати розпочали попередні заходи щодо підготовки до мобілізації. Вивчаємо наявність ресурсів.

У військкоматі зазначають, що командири батальйонів ЗСУ зацікавлені у максимальному комплектуванні професійними та мотивованими кадрами, тобто контрактниками. І оскільки донині набрати достатньо добровольців військкомати не змогли, контрактникам від 2016 року збільшили зарплати.

Наразі військові комісаріати проводять роботу із мобілізованими четвертої хвилі, а також демобілізованими попередніх хвиль, аби залучити їх до служби за контрактом. Після цього стане зрозуміло, яку кількість військовозобов’язаних ще доведеться мобілізувати.

Як повідомили у військкоматі, грошове забезпечення – це лише один із компонентів соціального забезпечення військових. Військовослужбовцям нададуть матеріальну разову допомогу під час відпустки. Крім цього, вони отримають компенсацію за винайм житла, навіть рядові та сержанти, які не забезпечені житлом тощо.

У Генштабі готують закон «про кріпацтво» для чоловіків

Тим часом, є інформація, що експерти Міноборони активно працюють над створенням єдиного реєстру військовозобов'язаних.

Нагадаємо, шо нардепи у першому читанні вже підтримали законопроект про введення реєстру. У ньому передбачено, що Центральна виборча комісія подаватиме до реєстру дані про всіх громадян у віці від 18 до 60 років. Під час виїзду за межі держави військкомати інформуватиме міграційна служба за сприяння прикордонників. При цьому дані мають збирати навіть на неповнолітніх. Центральний орган зобов'яжуть повідомити про виїзд з країни всіх чоловіків віком від 17 до 60 років.

Також до реєстру і далі надходитимуть відомості з навчальних закладів про студентів вузів. Від податківців у військкоматі дізнаються про джерела доходу і місце проживання військовозобов'язаного. Крім того, після внесення змін до статті 38 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», роботодавці будуть зобов'язані сповіщати військкомати про прийняття на роботу чоловіків у віці від 18 до 60 років.

На створення Єдиного реєстру в Генштабі планують витратити 7 мільйонів гривень. За 4 мільйони створять програмне забезпечення, а за три – систему захисту і проведуть державну експертизу.

За словами полковника ЗСУ Романа Бакуменка, реєстр використовуватимуть під час військової мобілізації, а також під час призову на строкову службу.

- Скільки людей потрапить до реєстру – державна таємниця, - зазначив офіцер.

Якщо ж народні депутати у другому читанні не підтримають створення саме того реєстру, з тотальним стеженням за українцями, він буде діяти без даних з податкової, бази виборців та міграційної служби. 

Ольга МАКСИМЮК

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи