Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 143
  • Переглядів: 160

Міграційний конфлікт Техасу і Вашингтона: влада штату взяла під контроль кордон з Мексикою

Категорія:

Спецтема:

Ділянка кордону між Мексикою та США, що проходить у Техасі, досить погано укріплена. Тому тисячі мігрантів цим користуються та нелегально потрапляють до Америки. За даними CNN, тільки в грудні 2023 року кордон нелегально перетнули 225 тисяч осіб. Це рекорд з 2000 року. За попередніми даними, загалом за весь 2023 рік до Техасу прибули близько три мільйони нелегалів.

24012701.jpg

Посилення кордону штату Техас. Фото cbsaustin.com
Посилення кордону штату Техас. Фото cbsaustin.com

У Сполучених Штатах набирає обертів міграційна криза. Зокрема, між Вашингтоном та владою штату Техас виник конфлікт, внаслідок якого останній взяв під свій контроль кордон з Мексикою та відмовився виконувати вказівки американського лідера Джо Байдена, повідомили американські ЗМІ.

Як пише TrueUA, ділянка кордону між Мексикою та США, що проходить у Техасі, досить погано укріплена. Тому тисячі мігрантів цим користуються та нелегально потрапляють до США. За даними CNN, тільки в грудні 2023 року кордон нелегально перетнули 225 тисяч осіб. Це – рекорд з 2000 року.

За попередніми даними, загалом за весь 2023 рік до Техасу прибули близько три мільйони нелегалів.

Щоб стримати постійний потік мігрантів губернатор Техасу Грег Еббот наказав місцевим підрозділам Національної гвардії взяти кордон під свій контроль і почати зводити укріплення з колючим дротом. При цьому техаські силовики відмовляються пускати назад на кордон федеральних прикордонників, які протидіють захисту кордону.

22 січня Верховний суд США виніс рішення, що федеральні агенти й Національна гвардія мають прибрати колючий дріт на кордоні Техасу й Мексики, встановлений місцевою владою. Це рішення не сподобалося губернатору штату: Еббот заявив, що Техас має законні повноваження контролювати будь-яку географічну точку штату, тому дії місцевої влади не можна вважати незаконними.

Як повідомляє Politico, 25 січня Коаліція з 24 губернаторів-республіканців оприлюднила спільну заяву на підтримку зусиль Еббота реалізувати "конституційне право Техасу на самозахист".

"Ми солідарні з нашим колегою-губернатором Грегом Ебботтом і штатом Техас у використанні всіх інструментів і стратегій, включаючи огорожі з колючого дроту, для захисту кордону", – йдеться в заяві, підписаній майже кожним губернатором-республіканцем.

Водночас адміністрація Байдена висунула ультиматум губернатору Техасу Ебботу і дала Техасу 24 години для виконання постанови Верховного Суду США і передачі прикордонних патрульних постів федеральному уряду. Цей термін закінчився 26 січня.

Своєю чергою Еббот звинуватив Байдена у відмові дотримуватися імміграційного законодавства і порушенні конституційних прав на самооборону. Він також активував статтю 1 розділу 10 пункту 3 Конституції США, яка дозволяє оголосити воєнний стан у штаті та діяти без огляду на федеральний уряд.

"Його дії викликали безпрецедентне вторгнення, від якого ми повинні захищатися", – заявив Еббот, маючи на увазі Байдена.

Раніше повідомлялося, що представники Республіканської та Демократичної партій позитивно оцінюють напрямок переговорів щодо боротьби з нелегальною міграцією на кордоні США з Мексикою. Однак сенатори по-різному оцінюють терміни остаточної угоди.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в США. Бачимо, що внутрішньополітичні проблеми там загострюються, що буде відвертати увагу чинної влади США від зовнішньої політики, зокрема, війни в Україні. З другого боку, чим гірша для демократів електоральна ситуація, тим більше вони зацікавлені в яскравій перемозі над Росією восени 2024 року – за кілька місяців до виборів 5 листопада.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гіршої перспективи для адміністрації Байдена, яка зараз стоїть перед можливістю війни з Техасом у рік виборів, щоб утримати кордон відкритим, годі й шукати – повідомляє zerohedge.com

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гіршої перспективи для адміністрації Байдена, яка зараз стоїть перед можливістю війни з Техасом у рік виборів, щоб утримати кордон відкритим, годі й шукати – повідомляє zerohedge.com

Все, що робиться з власної волі, – добро!