Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Майбутнє месенджерів: 5 технологій, що змінять комунікації

Типовий власник смартфона проводить в месенджерах близько 10 години в день. 88% мілленіалів воліють спілкуватися саме в месенджерах, а не на інших платформах. Подивимося, що буде з мессенджерами далі.

В даний час велика частина комунікації доводиться саме на текстові повідомлення — ми звикли домовлятися про зустрічі і обговорювати нові епізоди улюблених серіалів в чатах.

При цьому написання тексту вимагає додаткової уваги та займає більше часу, ніж відправка голосового повідомлення або зображення. Розробники месенджерів працюють над декількома функціями, які допоможуть прискорити і спростити процес. Що ж очікує месенджери в найближчому майбутньому?

1. Стікери: розмова в один клік

Найпростішим і очевидним рішенням виявилися стікери. Вони з'явилися в Японії у 2013 році, швидко завоювали весь світ і стали основним способом спілкування в месенджерах. Адже відправити відповідний стікер одним кліком в рази швидше і зручніше, ніж друкувати пропозицію. Крім того, вони допомагають розбавити текстове повідомлення емоціями.

Українці також люблять стікери - перший в Україні комерційний стікерпак «Даруйте рідним щастя!» тільки в місяць запуску скачали 1,5 млн раз. Особливо активно стікерами користуються у свята - кількість відправок збільшується до 80%. Можна очікувати, що чим більш універсальними і цікавими будуть ставати стікери, тим більше буде збільшуватися їх роль в спілкуванні.

2. Боти: початок ери Штучного Інтелекту

Останнім часом можливості месенджерів активно розширюються за рахунок штучного інтелекту (ШІ) — в месенджерах «мешкають» численні боти.

Більшість з них працюють як стандартизовані програми за схемою IVR-систем — користувачеві пропонується набір варіантів, у відповідь на які приходять стандартизовані відповіді. З нашого досвіду, ці програми дуже успішні — наприклад, в паблік акаунті компанії «ПриватБанк» користувачі можуть навіть оформити кредит, не покидаючи програми.

3. Чат-боти: штучний друг

Втім, це далеко не межа можливостей ботів – завдяки технологіям машинного і глибинного навчання, чат-боти щільно впроваджуватимуться в повсякденне життя. Ми бачимо розвиток цієї технології в такий спосіб: боти стануть повноцінними помічниками, які зможуть включатися в розмову і пропонувати рішення проблем користувачів.

Так, уявіть собі бота-подружку, який допомагає підібрати сукню відповідно до типу фігури і поточних модних тенденцій, включає відповідний плейлист і втішає, якщо у вас поганий настрій.

Такі технології вже реалізовані – наприклад, бот Swelly допоможе оцінити гардероб, Mica, the Hipster Cat Bot – обрати наймодніше хіпстерське місце для вечірки, а HuffPost Entertainment підкаже нову комедію для перегляду з друзями, і так далі.

І, хоча зараз реалізація більшості ботів не ідеальна, їх популярність показує, що ШІ продовжить грати важливу роль в розвитку месенджерів, а значить і в повсякденній комунікації.

4. Розширення месенджерів: один додаток за всіх

Розробники месенджерів активно працюють над розширенням функціоналу, щоб об'єднати функції декількох додатків на одному комунікаційному майданчику. Це допомагає уникнути захаращення смартфона, і взагалі, просто зручно: немає необхідності «стрибати» між різними додатками.

Найбільш актуальний тренд – об'єднання месенджерів і сервісів електронної комерції. Завдяки партнерству месенджера з ритейлерами, користувачі можуть замовляти і оплачувати послуги безпосередньо у вікні чату. Ми активно готуємося до впровадження такої функції в Україні найближчим часом.

5. Доповнена реальність: кінець самотності

Але навіть з такими можливостями, спілкування в месенджері докорінно відрізняється від діалогу один на один – адже близько 80% інформації людина засвоює за допомогою зору. Саме тому в майбутньому розробники месенджерів за допомогою нових технологій будуть намагатися зробити спілкування ще більш схожим на офлайн комунікацію.

Сьогодні найбільш перспективними здаються віртуальна (VR), доповнена (AR) і змішана реальності (MR). Віртуальна реальність передбачає повне занурення в змодельований світ, доповнена і змішана – впровадження певних об'єктів з віртуального світу в реальний.

Кожна з цих технологій має свої особливості, але в головному вони схожі: всі вони дозволяють в буквальному сенсі долати відстані – спільно переживати значущі події і взаємодіяти не тільки один з одним, але і з навколишнім середовищем.

Пам'ятайте, як в Зоряних війнах персонажі спілкувалися з голографічними зображеннями? Ми наближаємося до цього все ближче.

Технології AR в комунікації працюють таким чином: спеціальні сенсори фіксують людину і її рухи, після чого програма моделює голографічну фігуру, яка може не тільки відтворювати записані повідомлення, а й спілкуватися в режимі реального часу.

Фанати технологій вже пророкують такому спілкуванню більшу популярність, ніж особистим комунікаціям. Ми сподіваємося побачити перші сервіси з використанням AR вже через 5 років.

Наші інтереси: 

Цікаві перспективи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи