Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Люди звикають до брехні, як до наркотиків, - психологи

Дослідники визначили, що людська брехня є своєрідним "наркотиком". Навіть найменша брехня за умови отримання вигоди веде до звикання, і людина починає брехати "по-великому" і на постійній основі. Щось подібне спостерігається і у випадку із звиканням до підвищеного ризику або насильства.

Результати дослідження психологів з Великої Британії і США оприлюднені в журналі Nature Neuroscience, а короткий огляд надало видання, повідомляє Еспресо із посиланням на The Guardian

Вчені спробували з'ясувати, як саме людина перетворюється на брехуна. Дослідники розробили спеціальну гру, участь у якій взяли 80 добровольців.

Люди розбилися на пари: у кожній з них був присутній "спільник" організаторів. На моніторі демонструвалася банка з монетами, і добровольці повинні були відповісти на питання про те, скільки грошей знаходиться в ній.

При цьому "спільник" заздалегідь знав кількість монет і приймав рішення про їхню видачу, а його заробіток визначався різницею між власною оцінкою і тією, яку давав компаньйон.

Ця дещо заплутана схема дозволила вченим дійти до цікавих висновків. Виявилося, що чим довше тривала гра, тим частіше "спільники" обманювали своїх компаньйонів, бажаючи отримати більше.

При цьому вчені за допомогою магнітно-резонансної томографії простежили зміни, які відбувалися в мозку брехунів. Виявилося, що коли людина вперше говорила неправду, то можна було спостерігати підвищену активність мигдалеподібного тіла. Але після кількох десятків раундів така активність починала знижуватися.

Мигдалини, будучи частиною лімбічної системи, відіграють найважливішу роль у формуванні негативних і позитивних емоцій.

Іншими словами, мозок людини пристосовувався до постійної брехні і остання більше не викликала жодного дискомфорту. Головний висновок експерименту можна сформулювати так: навіть найменша брехня за умови отримання вигоди веде до звикання і людина починає брехати "по-великому" і на постійній основі. За словами вчених, щось подібне спостерігається і у випадку із звиканням до підвищеного ризику або насильства.

Наші інтереси: 

Цікава і варта уваги інформація.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
брехня
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи