Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Лідер ультраіндастріалу демонструє свою військову потужність

Першого жовтня Китай відсвяткував 70-річчя створення Китайської Народної Республіки величезним парадом. Масштаб залучення людей перекриває всі московські паради.

Якщо в XX столітті СРСР був лідером «соціалістичного світу», то зараз розлом проходить по лінії «постіндастріал/ультраіндастріал». Китай поступово перебирає на себе роль світового лідера «ультраіндустріального світу». Тому для розуміння глобальних процесів варто придивлятись до того, що відбувається в Китаї, навіть якщо на першій погляд події не мають великого значення, а виглядають, як продовження того, що вже було.

Першого жовтня Китай відсвяткував 70-річчя створення Китайської Народної Республіки величезним парадом. Телевізійна трансляція параду триває майже три години. Повністю дивитись нема часу (та й бажання). Але що впадає в око:

1. Сама структура параду, "режисерська матриця" один в один повторює сталінські паради 1930-х років. Саме таку «матрицю» потім відтворювали і в Китаї, і в Північній Кореї.

2. Враження ще збільшує одяг лідера Китаю. Якщо офіційні особи вдягнуті по-офіційному в костюми з краватками, то сам Сі Цзіньпін вдягнувся у маоцзедунівський френч.

3. Стройова підготовка китайських військових, що беруть участь в параді краще, ніж стройова підготовка на радянських московських парадах, не кажучи вже про сучасні російські.

4. Війська об'їжджає сам Сі Цзіньпін (в РФ це робить міністр оборони).

5. Масштаб задіяння людей перекриває всі московські паради.

Колись в СРСР сміялись над китайською армією, уявляючи її «молодшим братом» радянської, не стільки армією, скільки «великою юрбою». Зараз Китай спокійно демонструє, що він має не юрбу, а армію. І дуже потужну армію.

«Ультраіндустріальна» естетика проглядає на цьому параді в різних деталях. Це і милування минулою індустріальною епохою (недарма тут маодзедунівський френч). Це і масові шикування не військових, а цивільних, де кожна людина є лише окремим «пікселем» великою картини; це й використання сучасних технічних «штучок» для підкреслення тотально контрольованого «великого мурашника».

Китай впевнено нарощує свою військову потугу і прагне стати лідером «ультраіндустріального світу» - навіть не вживаючи цього терміну - в той час, як колишній лідер «соціалістичного світу» все більше втрачає свої позиції і, схоже, поступово перетворюється на китайського сателіта.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями "ультраіндустріального світу" - антагоніста "постіндустріального світу".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Швидко пролистав усе. Радянський союз 2.0. Але ж колись це все закінчиться. Цікаво як?

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Швидко пролистав усе. Радянський союз 2.0. Але ж колись це все закінчиться. Цікаво як?