Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Легендарний науково-фантастичний журнал припиняє публікацію через навалу оповідань, написаних штучним інтелектом

Категорія:

"У нас нема рішення для розв'язання цієї проблеми. У нас є кілька ідей, як її мінімізувати. Але проблема нікуди не зникає", – сказав редактор Clarkesworld Ніл Кларк (Neil Clarke).

Популярне науково-фантастичне видання Clarkesworld Magazine оголосило в понеділок, що закрило всі заявки на участь у конкурсі після того, як його завалили оповіданнями, згенерованими штучним інтелектом, пише Vice.

"Наразі прийом оповідань закритий. Не важко здогадатися, чому", – йдеться в повідомленні на сторінці журналу в Twitter.

Clarkesworld публікується в Інтернеті з 2006 року і публікує роботи багатьох знаних авторів. Це оголошення з'явилося після публікації в блозі редактора Clarkesworld Ніла Кларка минулої середи під назвою "Тривожна тенденція".

Кларк написав, що з початку пандемії до журналу почастішали випадки надходження спамових заявок, що стало результатом того, що кількість заборон досягла рекордного рівня через поширення чат-ботів зі штучним інтелектом, таких як ChatGPT (чат-бот на основі машинного навчання, випущений компанією OpenAI, який швидко став вірусним хітом).

Хоча Кларк не розкрив, як він зміг визначити, що багато надісланих матеріалів були згенеровані штучним інтелектом, він був упевнений, написавши в блозі, що зміг побачити "дуже очевидні закономірності", які це викрили. Кларк створив діаграму, яка показує по місяцях кількість заявок, які журналу довелося заборонити, причому в лютому 2023 року їх було непропорційно багато – понад 500, тоді як рік тому в лютому було близько 20 заборон.

"До кінця 2022 року це був переважно плагіат. Тепер це машинно згенеровані матеріали", – йдеться у Twitter-акаунті журналу.

Кларк написав у своєму блозі, що зв'язався з редакторами інших журналів, які підтвердили, що це загальна тенденція, а не лише унікальна ситуація для Clarkesworld. Дійсно, завдяки вільному та відкритому доступу до ChatGPT в Інтернеті з'явилася ціла кустарна індустрія людей, які використовують чат-бот для заробітку, а також навчальні відео та блоги з порадами про те, як це робити. На Amazon є сотні електронних книг, в яких ChatGPT вказаний як автор або співавтор, повідомляє Reuters, в тому числі багато книг про те, як користуватися ChatGPT, написаних самим ChatGPT.

"Схоже, що це б'є по більш відомих "завжди відкритих" ринках набагато сильніше, ніж по тих, які мають обмежені вікна для подачі заявок або нижчі ставки оплати", – сказав Кларк у своєму блозі. – "Це не так дивно, оскільки веб-сайти та канали, які просувають схеми "писати за гроші", як правило, приділяють більше уваги "завжди відкритим" ринкам з вищими розцінками за слово".

Потік спаму "значною мірою зумовлений експертами з "побічного заробітку", які заявляють про легкі гроші за допомогою ChatGPT. Вони до цього провокують і заслуговують на свого роду зневагу, яку показують до розробників ШІ", – написав акаунт у Твіттері.

"Ми хотіли б знову відкритися в наступному місяці й працюємо з урахуванням того, що нам доведеться знову припинити прийом заявок. Це буде період спроб і помилок, поки ми не придумаємо щось таке, що буде працювати, що не усуне групи справжніх авторів від участі", – сказав Кларк в інтерв'ю виданню Motherboard.

У міру того, як чат-боти стають усе досконалішими, стає все важче з упевненістю визначити, чи це створено штучним інтелектом, чи написано людиною. Викладачі, наприклад, дуже стурбовані тим, що студенти використовують чат-боти, щоб списувати завдання, і почали прямо забороняти їх використання. З'явилося кілька детекторів ChatGPT, таких як GPTZero і власний класифікатор штучного інтелекту материнської компанії OpenAI. Однак навіть в OpenAI заявили, що їхній класифікатор не є повністю надійним.  

"У нас нема розв'язання цієї проблеми. У нас є ідеї, як її мінімізувати, але проблема нікуди не дівається. Детектори ненадійні. Платні статті приносять у жертву надто багато легальних авторів. Друковані матеріали не є для нас життєздатними", – йдеться у повідомленні журналу у Twitter.

На думку Кларка, не існує однозначного і швидкого розв'язання цієї проблеми, і багато запропонованих рішень шкодять потенційним письменникам, особливо молодим авторам з країн з низьким рівнем доходу і тим, хто покладається на безплатне, відкрите викладення робіт, щоб їх прочитали. Такі рішення, як зменшення контактів з редакторами та створення геоблокування регіонів з великою кількістю заявок на участь у ChatGPT, ще більше обмежили б доступність заради приватності та безпеки.

"Зрозуміло, що бізнес як завжди не буде стійким, і я хвилююся, що цей шлях призведе до збільшення кількості бар'єрів для нових та закордонних авторів. Короткій художній прозі потрібні ці люди", – пише Кларк. – Якщо галузь не знайде способу розрулити цю ситуацію, все почне ламатися. Час на відповіді погіршиться, і я навіть не хочу думати про те, що станеться з моїми колегами, які відповідають на заявки. Ні, це не смерть художньої прози (будь ласка, припиніть цю нісенітницю), але це все ускладнить".

 

Наші інтереси: 

Ще одна локальна криза на тлі тотальної кризи сучасної цивілізації. Бачимо, як стрімко змінюється звичний нам світ. Тож треба весь час працювати над собою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Ну ось і дофантазувалися =)

Коментарі

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Ну ось і дофантазувалися =)