Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Le Monde: В Україні відбулася “революція нового типу”

З французьким виданням Le Monde своїми думками з приводу українських подій поділився колишній радник руху “Солідарність” і головний редактор газети Gazeta Wyborcza  Адам Міхнік 

Адам Міхнік

22531714-E0A6-4857-8D2F-7BF30477216E_mw1024_n_s

 

Три чинники

 

“Те, що сталося, – це великий тектонічний зсув, революційні зміни, що трапилися практично без насильства. Масовий рух, що не був ані переворотом, ані результатом змови або військового вторгнення”, – вважає Міхнік. На його думку, події в Україні – результат збігу трьох чинників: мобілізації населення, дипломатичних дій тріо міністрів закордонних справ ЄС та “повного ідіотизму” Януковича.

 

Історичні особливості

 

Головна особливість ситуації в Україні – це історія країни, продовжує польський дисидент. Різні регіони країни в різний час належали Польщі, Росії та Австро-Угорщині, тому колективна пам’ять її жителів так різниться.

 

Про ризик розколу України

 

“Здоровий глузд говорить, що це неможливо, але в цій частині світу ніщо не підкоряється здоровому глузду! Слід очікувати подібного шантажу в східних регіонах – у Харкові, Донецьку, в Криму. Але я не думаю, що це реалістичний сценарій, – робить свій прогноз Міхнік. – Однак якщо Захід, в широкому сенсі цього слова, не збереться і не надасть Україні достатньої фінансової допомоги, є ризик, що через рік українці запитають себе: навіщо повертатися до Заходу, якщо ми опинилися в страхітливій економічної ситуації?”.

 

Вирішальний момент для ЄС

 

“Це вирішальний момент для європейської ідентичності і для майбутнього ЄС, – наводить слова дисидента Le Monde. – Український успіх стане найпереконливішим аргументом того, щоб Росія розчинила свої двері для демократії. Якщо згодом на цей шлях стане Росія, це буде великою перемогою ЄС, досягнутої без армій і війни”.

 

Привид Майдану

 

“Я щовечора слухаю російське телебачення, – зауважує Міхнік. – Там виразно чується повернення до відверто імперіалістичних і сталіністських тенденцій. Нав’язлива ідея Путіна, його проблема номер один – це поява привиду Майдану в центрі Москви”.

- See more at: http://www.pic.com.ua/le-monde-v-ukrajini-vidbulasya-revolyutsiya-novoho-typu.html#sthash.MmpUAcfN.dpuf

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи