Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Київрада затвердила державну мову як першочергову у громадському обслуговуванні

Світ:

Київська міська рада ухвалила рішення, що, серед іншого, визначає державну українську мову як першочергову в місцях громадського обслуговування в Києві, при реалізації товарів і наданні послуг.

Будь-яка інша мова можлива на прохання споживача, уточнив автор нинішньої редакції рішення, депутат Київради Юрій Сиротюк.

Він, зокрема, повідомив: «У всіх закладах громадського харчування обов’язкова наявність меню державною мовою. При обслуговувані відвідувачів персонал зобов’язується пропонувати меню українською і лише на вимогу відвідувача надавати меню будь-якою іншою мовою за наявності».

Також встановлюється, що на території міста Києва всі назви установ, підприємств, організацій, вивіски, плакати, афіші, публічні повідомлення, рекламні оголошення та будь-які інші форми аудіo- і візуальної рекламної продукції, інформація для споживачів товарів та послуг виконуються державною мовою і, на розсуд власника такої інформації, англійською та будь-якою іншою мовою.

Окремо наголошується, що таке правило не поширюються на дипломатичні установи та офіційні представництва міжнародних організацій, які розташовані в Києві. При цьому знаки для товарів і послуг наводяться в господарському і публічному обігу в тому вигляді, в якому їм надана правова охорона відповідно до українського законодавства.

У рішенні, що має назву «Про заходи щодо забезпечення регіональної мовної політики в місті Києві», крім того, встановлюється, що мовою роботи, діловодства і документації всіх органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, а також мовою офіційних оголошень і повідомлень є державна мова.

Це рішення, ухвалене в цілому, стало результатом внесення змін до первісного проекту «Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині», що його Київрада взяла за основу 20 квітня, мовиться повідомленні на сайті міськради.

У повідомленні не уточнено, коли це рішення має набути чинності.

Наші інтереси: 

Дивно, що очевидні речі повинні затверджуватись на державному і місцевому рівні влади. Але цей крок зміцнить позиції української мови.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Добрий правовий хід. За всіма - введення його в дію!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Добрий правовий хід. За всіма - введення його в дію!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Все як завжди!

Цитата:
У повідомленні не уточнено, коли це рішення має набути чинності.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!