Зображення користувача Роман Соломонюк.
Роман Соломонюк
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай посилює тиск на Україну

Категорія:

Від того наскільки ефективною Україна зможе вчинити протидію китайському тиску, покаже наскільки теперішня влада може відстоювати принципово важливі аспекти інтересів України та її союзників, які не допускають подвійного трактування і відхід від яких рівнозначні державній зраді.

[2021-12-06] Хоча найбільш обговорюваними минулого тижня темами були оприлюднений у німецькому виданні “Bild” план захоплення Росією двох третин території України і скандальне інтерв’ю Зеленського та його виступ у Верховній Раді, проте найважливішою стратегічною подією можна вважати статтю у китайській газеті Global Times, що є рупором китайської влади, про жорсткі санкції щодо України, зокрема про багатомільярдний позов, за призупинення українською стороною продажу Китаю заводу “Мотор Січ”. Ця публікація відображає активізацію китайської влади в напрямку посилення всестороннього тиску на Україну, щоб змусити її віддати Китаю дуже потрібні для нього технології виробництва. Формування на Заході негативного іміджу України має сприяти задоволенню Гаазьким Арбітражем позову до України на 4,5 $ млрд за невиконання угоди щодо продажу “Мотор Січ” і зрештою змусити Україну здійснити цей продаж.

Технології виробництва надпотужних авіадвигунів дуже потрібні Китаю для випуску транспортних засобів, що можуть швидко перекидати великі військові контингенти та зброю на далеку відстань. Очевидно, передовсім це було б потрібно для захоплення Китаєм Тайваню, а також придушення Китаєм повстання уйгурів, каральних акцій проти тібетців. Наявність у Китаю таких транспортних засобів становила б небезпеку для сусідніх з Китаєм країн Південно-Східної та Східної Азії. Крім того, враховуючи дружні стосунки між Китаєм та Росією, володіння Китаєм “Мотор Січчю” дало б можливість Росії відновити одержання дуже важливих для неї виробів цього українського підприємства. Це було б безпосередньо застосовано в російській агресії проти України. Отже призупинка продажу Китаю “Мотор Січі” на вимогу СБУ було цілком логічною, правильною і законною дією в рамках захисту національних інтересів і територіальної цілісності України. Вимога США щодо скасування угоди — була лише поштовхом до такої дії України.

Активізація Китаєм тиску на Україну щодо продажу “Мотор Січі” є важливою в рамках процесів протистояння між китайсько-російським і британо-американським глобальними блоками, посилення китайської економічної й політичної експансії в світі, боротьби народів за самовизначення, а також українсько-російської війни. Дуже важливо, наскільки Україна зможе здійснити ефективний опір цьому тиску. В цьому ракурсі є велика небезпека продажу “Мотор Січі”, як для України, так і для світу загалом. Тому треба активізувати дипломатичні контакти з дружніми і нейтральними країнами для послаблення китайського тиску. Хоча угоду уклали у 2016 році, проте зручний для Китаю час для того, щоб добитися реалізації цієї угоди саме зараз, оскільки після розмови китайського лідера Сі Цзинтаю з президентом США Байденом зменшилася напруженість в американо-китайських стосунках і можна очікувати меншої протидії США китайському тиску на Україну.

Петро Жук, Назар Мазур

Центр з інформаційних проблем територій

Наші інтереси: 

Отже призупинка продажу Китаю “Мотор Січі” на вимогу СБУ було цілком логічною, правильною і законною дією в рамках захисту національних інтересів і територіальної цілісності України. Вимога США щодо скасування угоди — була лише поштовхом до такої дії України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже розумна і корисна стаття для розуміння загальної ситуації. Чекаємо нових публікацій!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже розумна і корисна стаття для розуміння загальної ситуації. Чекаємо нових публікацій!

Все, що робиться з власної волі, – добро!