Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай може економічно перевершити США раніше, ніж очікувалось – аналітики

Категорія:

В цьому Китаю допомогла пандемія COVID-19. Минулого тижня США повідомили, що валовий внутрішній продукт у 2020 році скоротився на 2,3% до $20,93 трлн в доларовому вираженні. Китай заявив, що його ВВП збільшився на 2,3% минулого року до 101,6 трлн юанів. За даними Wind Information, це близько $14,7 трлн.

Таким чином, економіка Китаю відстає від американської всього на $6,2 трлн в порівнянні з $7,1 трлн у 2019 році, пише mind, посилаючись на CNBC.

«Це (розбіжність в зростанні – ред.) узгоджується з нашою думкою про те, що пандемія завдала набагато більший удар по економіці США, ніж по економіці Китаю, – сказав Роб Суббараман з Nomura. – Ми вважаємо, що при розумних прогнозах зростання розміру економіки Китаю в доларовому вираженні перевершить США у 2028 році».

За його словами, якщо китайська валюта і далі зміцнюватиметься, Китай може перевершити США на два роки раніше, ніж очікувалося, – у 2026 році.

Для боротьби з COVID-19 влада закрила більш ніж половину економіки Китаю в лютому 2020 року, а безробіття в містах у досягло рекордного рівня в 6,2%. У І кварталі ВВП скоротився на 6,8%. Спалах всередині країни зупинився через кілька тижнів, і в ІІ кварталі економіка повернулася до зростання.

Тим часом коронавірус широко поширився за кордон і став глобальною пандемією, яка найбільш сильно вдарила по США. У США зареєстровано найбільшу кількість смертей і інфекцій від COVID-19 в світі. Рівень безробіття в США перевищив 14% у квітні й залишався вище 10% ще три місяці.

«Останні дані по ВВП показують, що відновлення Китаю мало сильний імпульс до кінця 2020 року завдяки його здатності стримувати пандемію», – сказав Тай Хуей, головний стратег по азійським ринкам JP Morgan Asset Management. Він очікує, що буде потрібно ще вісім-десять років, щоб ВВП Китаю наздогнав ВВП США.

Він також сказав, що нові урядові обмеження після спалахів зараження COVID-19 в Китаї за останні кілька тижнів, ймовірно, дадуть змішані сигнали про зростання в І кварталі 2021 року, в той час, як США виграють від державної підтримки, прийнятої наприкінці минулого року.

Між тим, Тай додав, що ВВП – це «просто зручне порівняння» і що при прийнятті рішень інвестори також повинні враховувати відмінності в економічній структурі, доходах, рівні розвитку і конкурентних перевагах.

Активне сальдо торгового балансу Китаю з США, за яким уважно спостерігають, зросло до $317 млрд у 2020 році в порівнянні з $296 млрд роком раніше, навіть попри те, що дві країни підписали торговельну угоду в січні минулого року намагаючись скоротити цей профіцит.

Брюс Панг, глава відділу макроекономічних і стратегічних досліджень China Renaissance, очікує, що коронавірус дозволить Китаю обігнати США на три-п'ять років раніше, ніж очікувалося раніше.

Але він сказав, що «справжньою віхою» стане той момент, коли Китай зможе обігнати США за рівнем ВВП на душу населення.

У Китаї приблизно вчетверо більше людей, ніж в США, ВВП на душу населення зріс приблизно до $11 000 у 2020 році, в той час, як в США він був більш ніж уп’ятеро вищим і склав $63 20.

До речі, у 2020 році Тайвань несподівано став найшвидше зростаючою економікою Азії й вперше за 30 років обігнав зростання Китаю. Це сталося через високий світовий попит на технологічний експорт острова. Тайвань є центром виробництва напівпровідників, які є важливими компонентами для продуктів від автомобілів до комп'ютерів і мобільних телефонів. 

Наші інтереси: 

Стежити за протистоянням Китаю і США, щоб прогнозувати глобальні тенденції та виробляти потрібні стратегії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи