Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Куритиба – приклад перемоги розуму над звичками

Категорія:

Куритиба - живий приклад як зі звичайного міста, що нагадує сміттєзвалище, зробити екологічно зразкове місто, яке стало містом майбутнього. Багато хто хоче щастя, посмішок навколо себе, міцної сім'ї, надійних партнерів, здорових дітей! Варто навести навколо себе порядок - і все це неодмінно з'явиться.

kuritiba-eco-gorod.jpg

Куритиба - еко-місто

Бразильське місто Куритиба виробило модель успішного функціонування і розвитку, навчившись вирішувати широкий спектр проблем: від транспортних та економічних - до соціяльних та екологічних. Досвід, накопичений цим містом, вивчається і переймається в різних країнах - як у сусідніх, так і у віддалених від неї регіонах світу, у тому числі й найбільш розвинені.

«Сміття, яке - ваші гроші»

У 1971 р. архітектор Жайме Лернер став мером Куритиби, столиці південно-східного штату Парана в Бразилії. Міське населення, що типово для тієї місцевості, плодилося як гриби: в 1942 р. його чисельність становила 120 тис. осіб, а коли Жайме став мером, перевалила за мільйон. До 1997 р. населення міста досягло 2.3 млн. осіб. І, що характерно для тих місць, більшість цих людей проживало в фавеллах - нетрях, де будинки з картону та іншого підручного матеріалу.

Скоро однією з головних головних болей Жайме стало сміття. Міські сміттєвози не могли навіть проїхати в райони фавеллів, оскільки там не було вулиць. І, як наслідок, виростали купи сміття, в яких плодилися гризуни, і поширювалися всілякі захворювання.

Так як не було грошей, щоб створити «нормальні» умови, а саме розчистити бульдозерами територію і прокласти вулиці, команда Жайме запропонувала інший вихід.

Вздовж кордонів фавелл встановили величезні металеві контейнери. На них наклеїли широкі етикетки, на яких було написано «скло», «папір», «пластик», «біовідходи» і т.д. Для тих, хто не вмів читати, їх ще й розфарбували в різні кольори. Кожному, хто приносив повний мішок відсортованого сміття, видавали талон на автобус, а за біовідходи давали пластикову картку, яку можна було обміняти на пакет свіжих фруктів і овочів.

В останні роки поширенням більшої частини квитків займався приватний сектор. По 50% квитків корпорації видавали своїм службовцям. Паралельно збільшувалася частка фруктів і овочів в обмін на сміття. У свята в обмін на «сміттєві гроші» давали святкові страви. Шкільна програма зі збору сміття дозволила забезпечити зошитами найбідніших учнів.

Незабаром десятки тисяч дітей вичистили всю округу, вони швидко навчилися розпізнавати різні типи пластику. А їхні батьки стали використовувати отримані автобусні квитки, щоб добиратися до ділової частини міста, де вони працювали.

З моєї точки зору, Жайме Лернер просто винайшов нові гроші. Його автобусні квитки і картки на харчування - це різновид додаткової валюти. Його програму «Сміття, яке не сміття» цілком можна охрестити «Сміття, яке - ваші гроші». Сьогодні в цьому процесі беруть участь 70% будинків в Куритибі; 62 найбідніших райони обміняли 11 тис. тон сміття майже на мільйон автобусних квитків і 1200 тонн їжі. Паперове сміття, що відправляється там в переробку, щодня рятує від вирубки 1200 дерев.

Треба зауважити, що команда Лернера не переймалася метою удосконалити грошову систему. Вони лише використовували для вирішення головних поточних проблем комплексний підхід, що спонтанно призвело до створення додаткової валюти.

Solcriado або "штучна поверхня"

Талони на автобус і картки для магазину - не єдиний вид місцевих грошей в Куритибі, що виник від такого підходу до збирання сміття. Наприклад, спеціально для реставрації історичних будівель, створення озеленених зон і будівництва муніципального житла та скорочення витрат міської казни була введена інша система. Назвали її solcriado (буквально - штучна поверхню), а ось як вона працює.

Як у більшості міст, тут є детальний план міських зон, що регламентує поверховість будівель. У Куритибі ж застосовуються дві норми: звичайна і максимальна. Наприклад, якщо готель з поповерховою площею 10000 м.кв. будується в зоні, де звичайно допустимою нормою є 10 поверхів, а максимальної - 15; якщо власник готелю хоче побудувати 15 поверхів, то йому доведеться докупити ще 50 000 м.кв. (5 × 10 000) на ринку solcriado. Сам місто тут відіграє тільки роль посередника, який урівноважує попит і пропозицію на цьому ринку. Виручені кошти спрямовуються безпосередньо на реставрацію довколишніх історичних будівель. Таким чином, власник готелю платить за реставрацію будинку, щоб отримати право надбудови додаткових поверхів в своєму готелі - і утримання старого фонду в належному стані забезпечується без всяких фінансових вливань з боку міста.

Іншим джерелом таких solcriado стали зелені зони, в яких дерева знаходяться під захистом. Кілька великих суспільних парків (всього їх у місті 16) повністю фінансуються таким способом. Власник великої ділянки землі отримує право на освоєння одного боку вулиці за умови, що інша сторона стане міським парком. Житло набуває додаткової цінності, якщо воно розташоване поруч з парком, до якого легко дійти пішки, і у жителів Куритиби з'являється ще один парк, куди вони могли б вирушити у вихідні, та й місту не потрібно влазити в борги або підвищувати податки заради цього. Виграють усі.

Найцікавіше, з нашої точки зору, що сам ринок solcriado перетворився на різновид додаткової валюти, яка дозволяє Куритибі отримувати ті суспільні блага, для яких в інших містах потрібно традиційне фінансування. До того ж, коли вводиться в дію нова добре продумана грошова система, з'являється щось більше, ніж гроші і економічна активність. Сьогодні середній заробіток жителя Куритиби приблизно в 3,5 рази перевищує мінімальний по країні. Однак його реальний сукупний дохід є найменше ще на 30% вищим (приблизно в 5 разів вище мінімального). І ця різниця в 30% з'явилася виключно завдяки нетрадиційній «сміттєвій» формі грошей.

Іншим показником служить те, що Куритиба нині має найрозвиненішу в Бразилії систему соціальної підтримки і одну з найбільш життєздатних освітніх та просвітницьких програм. При цьому податки в Куритибі подібні, як у цілому по країні. 
Успіх Куритиби викликав внутрішню імміграцію в неї, так що населення міста зростало швидше, ніж у штаті Парана і в цілому по країні. Практика використання звичайної національної валюти в комплексі з добре продуманою додаткової валютою триває вже більше 25 років. Цей підхід дозволив місту третього світу досягти рівня життя високорозвинених країн за час життя одного покоління.

Стратегія розвитку Куритиби

• Користування громадським транспортом заохочується. Це дозволяє громадському транспорту бути кращим і зручнішим, ніж приватні автомобілі. 

Наприклад, він рухається швидше завдяки оригінальному способу посадки в автобус: пасажири, користуючись своїми автобусними квитками, проходять на спеціально обладнану автобусну зупинку, а коли до зупинки підходить автобус, в ньому відкриваються внутрішні відсіки і великі групи людей виходять і входять за кілька секунд. Не треба витрачати час на збір квитків або грошей.

Також для громадського транспорту були введені спеціальні експрес-маршрути, що зробило автобус найзручнішим і швидшим засобом міського транспорту. Єдиний тариф дозволяє людині об'їхати всю транспортну мережу незалежно від відстані. Тут же передбачена інтеграція з міжрайонними транспортними системами. Реальним доказом вигоди громадського транспорту стало те, що йому віддає перевагу більшість городян. Кожен четвертий користувач громадського транспорту володіє автомобілем, але в поїздках по місту вибирає не його. Завдяки ефективній системі громадського транспорту в діловій частині міста вдалося створити кілька пішохідних вулиць, до яких відноситься і Головний бульвар. На цих вулицях проходять концерти місцевих музикантів, театральні вистави та фестивалі дитячої творчості.

• Зазвичай, якщо населення міста перевищує мільйон жителів, потрібно будувати метро, ​​щоб уникнути транспортних заторів, а в містах, де щодня утворюється більше 1000 тонн ТПВ необхідно будувати великі заводи з сортування і переробки сміття.
У Куритибі немає ні того, ні іншого. Інвестиції на розвиток місцевої системи громадського транспорту становлять тільки % витрат на будівництво метро. Зекономлені суми дозволяють Куритибі оснастити свій автобусний парк найсучаснішим і екологічним транспортом у світі.

• Тут існує безкоштовний Університет навколишнього середовища, який пропонує короткострокові курси будівельникам, інженерам, власникам магазинів і водіям таксі. Їм розповідають про те, як їх повсякденна діяльність впливає на навколишнє середовище.

 Сама будівля університету дивовижний пам'ятник архітектури: його складено головним чином з оброблених телеграфних стовпів та побудовано на території, яка тепер виглядає як ідилічний озерний краєвид, хоча раніше це місце було покинутою каменоломнею.

• Куритиба єдине місто Бразилії, ступінь забрудненості якого зараз нижче, ніж в 50-х роках XX століття. Тут нижчий рівень злочинності і вищий рівень освіченості в порівнянні з іншими містами Бразилії, це єдине місто країни, яке відмовляється від субсидій федерального уряду, бо саме вирішує свої проблеми.

• Тутешній ботанічний сад розбитий на місці колишньої міського звалища, він служить рекреаційним і дослідницьким центром. Крім того, існує 16 парків - і кожен присвячений окремій темі. 

Як наслідок, в Куритибі на одного жителя припадає 52 м.кв. зеленої площі. За нормами ООН ідеальним вважається 48 м.кв. площі зелених насаджень на людину, і такий рівень навряд чи досяжний (якщо досяжний взагалі) в містах, як першого, так і третього світу. Крім того, в ці парки легко потрапити, користуючись системою громадського транспорту, так що звичайні люди можуть (та вони так і роблять) користуватися всіма їх перевагами. 

ООН визнала Куритибу екологічно зразковим містом.

Джерела: 
Архітектурний вісник, 110 випуск, 
Анна Медведєва-Пилипенко, 
Images.google.com | Curitiba

 

Наші інтереси: 

Досліджуємо найкращий світовий досвід містобудування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Мені сподобалося!
А вам, любі соколійці?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Мені сподобалося!
А вам, любі соколійці?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вишеслава Звенигора.
0
Ще не підтримано

Мені дуже сподобалося!! Ідеальне місто! І чого воно досі в одному екземплярі існує?... Хоча вже 25 років пройшло...

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Певне, що не в єдиному екземплярі! Читай статті "В тему" ;-). Та й ще є. Віднаходьмо їх і ділімося на сторінках НО. Так і своє "Нове Трипілля" віднайдемо, перш за все, у собі..
"Хто шукає, той знаходить"

Вишеслава Сонячна каже:
Мені дуже сподобалося!! Ідеальне місто! І чого воно досі в одному екземплярі існує?... Хоча вже 25 років пройшло...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Вишеслава Звенигора.
0
Ще не підтримано

Ну схожі екологічно-дружні міста звичайно є, я знаю. Але мене здивувало, що в статті розповідалося, що багато народу з усієї Бразилії понаїхало в Куритибу, а чомусь інші міста не скопіювали цей позитивний досвід і не стали такими ж привабливими. Чи усе вирішує тільки лідер і коли не стане лідера, то і Куритиба теж згасне?

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Лідер справді важливий. Це - голова. Суспільство (тіло) Куритиби виростило собі таку голову.
Місія справжнього Лідера - поставити все так, і налагодити все так, щоб навіть після його відходу все продовжувало працювати як єдиний злагоджений механізм. Учні продовжать в свою чергу.
Ісус відійшов, але його посів дав дружні сходи і сформував врожай, Вишеславо.
Чому інші міста не скопіювали?... бо безголові...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Напевно, Куритиба не згасне. Бо, має величезний досвід високого рівня буття та високотворчу команду керівників. Але, аби все це виникло, саме і потрібен голова з високим рівнем буття.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую, Арсене.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

В майбутньому більшість людей житиме в РОДОВИХ МАЄТКАХ. А нинішні спроби вдосконалення життя в містах не зможуть подолати основну біду: величезну концентрацію людей і окремих містах. Забруднення природи - це біда, а забруднення душ, психологічний параліч - це біда в кубі. Отак, друже, Арсене.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Тут ключовими словами є "нинішні спроби". Тож, потрібні інші спроби. Спроби людей з буттям рівня волі. А, якщо в родових маєтках буде гаряча вода, каналізація, газ та електроенергія...Як люди, які в них живуть, будуть мати змогу добре спілкуватися та співпрацювати з іншими людьми...Я, наприклад, не уявляю, як все це можна забезпечити. Хіба у людей в родових маєтках буде індивідуальний повітряний швидкий транспорт, або, телепорти, а енергія туди, у величезній кількості, буде передаватись радіохвилями у спосіб Ніколи Тесли, або, тими ж телепортами... Але це, поки що, наукова фантастика.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Ми так пишаємось великими трипільськими "протомістами". Чомусь археологи не знайшли залишків трипільських "хуторів" чи "фермерських господарств"-родових маєтків. Знаходять залишки мінімум сільських громад.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Компактні поселення зручні для спілкування, творчості, колективної праці.

Згідно з міфологією, вара (троя) царя Їми (Ноя) мала чисельність 1900 осіб.

Тарнай Стрілець каже:
Ми так пишаємось великими трипільськими "протомістами". Чомусь археологи не знайшли залишків трипільських "хуторів" чи "фермерських господарств"-родових маєтків. Знаходять залишки мінімум сільських громад.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Я в захваті від матеріалу.
Радіймо )))

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую, Світе! Прогалив Твою статтю, та й ще додав в "В тему" до цієї )).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Оцінка важливості цієї статті "колись знадобиться" промовисто та справедливо показує величину середніх творчих здібностей нашої спільноти. Тобто, аби середні творчі здібності нашої спільноти були б дуже високими, то ці б матеріали оцінювались би, як "наша стратегія"...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!