Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Країни БРІКС мають намір протистояти США розширенням і спільною валютою

Категорія:

Група країн БРІКС, що включає Бразилію, Росію, Індію, Китай та Південну Африку, посилює свою боротьбу за більший глобальний вплив. Країни БРІКС вже висловили свою відмову від приєднання до санкцій проти Росії.

briks.jpg

БРІКС (англ. BRICS), від англ. Brazil, Russia, India, China, South Africa

Країни БРІКС хочуть скористатися розколом світового порядку і розширити свої ряди, пише Bloomberg.

До міністрів закордонних справ країн БРІКС, які зустрінуться протягом двох днів у Кейптауні, починаючи з 1 червня, приєднаються колеги з таких країн, як Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипту і Казахстану.

На порядку денному – розширення організації, до якої прагнуть приєднатися 19 країн, і потенційне створення спільної валюти.

Члени БРІКС вже відмовилися приєднатися до Групи семи, яка звинувачує і накладає санкції на Росію за повномасштабне вторгнення в Україну. Цілі експансії та спільної валюти відстоює Китай, а щонайменше дві країни-учасниці саміту в Кейптауні – Іран та Куба – є об'єктами економічних санкцій з боку США.

"БРІКС набув дуже важливого статусу у світі, і багато країн на різних континентах нашого світу прагнуть бути його частиною", – заявив президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, виступаючи 31 травня перед законодавцями в Кейптауні.

Наледі Пандор, міністр закордонних справ Південної Африки, яка є приймаючою стороною зустрічі, заявила минулого місяця, що блок може стати "трансформаційним", представляючи ті країни, "які бажають відігравати певну роль у світових справах, забезпечуючи вигоду для Глобального Півдня".

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва є активним прихильником використання спільної валюти. Він відправив свого міністра фінансів Фернандо Хаддада на зустріч Нового банку розвитку, шанхайського кредитора, створеного країнами БРІКС, щоб лобіювати надання допомоги сусідній Аргентині. Міністр закордонних справ Аргентини візьме участь у зустрічі БРІКС дистанційно.

Ставлениця Лули та президент банку Ділма Руссефф заявила цього тижня, що кредитор прагне розширити своє членство. Бангладеш і ОАЕ приєдналися у 2021 році, а Єгипет став членом банку в лютому. Зараз Саудівська Аравія обговорює питання членства.

Приєднання Саудівської Аравії до БРІКС сприятиме спробам спадкоємного принца Мухаммеда бін Салмана диверсифікувати економіку своєї країни, що в останні роки значно зблизило його з Росією та Китаєм. Китай є найважливішим покупцем нафти в королівстві, а відносини з Росією допомагають підтримувати ціни на нафту через ОПЕК+.

Для регіону Перської затоки приєднання до великих торговельних блоків має сенс, оскільки країни прагнуть розширити торговельні зв'язки та розвиватися як глобальні транзитні центри. Плани вступу вже давно розробляються, і імпульс до цього наростає.

Наші інтереси: 

Знати, що відбувається у протилежному блоці й чим це загрожує Україні. Стежимо за геополітичними змінами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи