Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Коли В.І. Ленін вступив в партію? (Документальне розслідування)

Брехня і лукавство характерні для всіх революційних рухів, починаючи з 1789 року і до нашого часу!
«Потрібно брехати, як диявол, – писав Вольтер у листі Терио – не боязко, не раз, а сміливо і завжди».
В арсеналі більшовиків брехня, лукавство і зрада незмінно були на першому місці.
У «Відкритому листі Віктора Чернова Володимиру Ульянову-Леніну» видатний революціонер писав: «Якщо знадобиться вкрасти чужу довіру, Ви підете на всі хитрощі, на все обмани, на всі повороти, які тільки для цього будуть потрібні. Ви не підробите чужого векселя. Але немає такої політичної підробки, перед якою Ви відступили б, якщо тільки вона виявиться потрібною для успіху Ваших планів. Ви – людина аморальна до останніх глибин своєї істоти».

«Мы говорим Ленин – подразумеваем Партия!

Мы говорим Партия – подразумеваем Ленин!»[1]

Володимир Ілліч дуже любив конспірацію, оскільки особистою мужністю ніколи не відрізнявся і вважав за краще керувати здалеку. До речі, він жодного разу не зробив спроби втекти із заслання, як це робили, скажімо, такі засланці, як В. Акімов, М. Владіміров, Н. Алєксєєв, Ф. Дан (двічі), І. Дубровінскій, Ф . Ільїн, В. Курнатовский, І. Полонії, І. Прісягін, С. Райчін, Й. Сталін, М. Сичов, І. Смидович та багато інших.

Дослідники його життя і творчості нарахували понад 150 псевдонімів, якими він підписував свої праці [2]. Любив Ілліч липові документи, переодягання, перуки, фальшиві бороди, таємні квартири, шифри, і іншу конспіративну атрибутику. Втікши за кордон в 1900 році, Ленін так законспірувався, що Надія Костянтинівна розшукувала його в Празі, хоча він проживав в Мюнхені. Але наполеглива і цілеспрямована партійна подруга все-таки розшукала свого судженого, і зразкова марксистська сім'я воз'єдналася.

Дуже цікаву і, навіть, пікантну історію розповіли Подвойський, Розкольников і Ягода на сторінках «Известий ВЦИК» від 16 вересня 1922 року: «... Переїзд з Петрограда в Кронштадт був обставлений усіма пересторогами. Ленін був переодягнений в костюм простої жінки ... Сюди приїжджали з Пітера активні члени партії на наради ... Через два тижні його переправили в Сестрорецьк». А ось як розцінив втечу Леніна старий більшовик Н. Суханов: «... Втеча пастиря в даній обстановці не могла не стати важким ударом по вівцям. Адже маси, мобілізовані Леніним, несли на собі тягар відповідальності за липневі дні ... «Дійсний винуватець» кидає свою армію, своїх товаришів і шукає особистого порятунку у втечі! .. Втеча Леніна і Зінов'єва, не маючи практичного сенсу, була гідна осуду з політичного і морального боку. І я не дивуюся, що за їх прикладом – тільки двох! – Не пішли за ними власні товариші по партії і по липневим днях» [3].

До численних таємниць Ульянова-Леніна належить і час його вступу в партію!

До весни 1917 року партійних квитків ще не існувало. Постановою від 18 березня 1917 року Бюро ЦК РСДРП (б) підтримало ініціативу ЦК про оформлення членства в партії шляхом введення партійних квитків. У Постанові говорилося: «Зразок членської картки виробляється Бюро ЦК і розсилається по місцевим організаціям, які видають їх членам за своєю печаткою». Перший зразок, розроблений Петербурзьким комітетом, являв собою тонкий червонуватий шматочок картону розміром десять на шістнадцять сантиметрів, зігнутий удвічі. Однак друкувати квитки довелося на папері, яка була під рукою. Так, наприклад, Виборзький райком Петрограда хотів надрукувати їх на червоному папері, але такого не виявилося, і партквитки надрукували на зеленому. Партійні квитки були найрізноманітніших зразків, розрізнялися навіть всередині районів одного міста. Кожен райком нумерував їх сам.

Існує свідоцтво, що партквиток № 1 отримав робочий Г.Ф. Федоров. Існує і легенда про те, що для Леніна зарезервували партквиток № 600. Чому така неповага була проявлена до «вождя світового пролетаріату», історія замовчує. Про те, як вручали партквиток Леніну, коли він прибув у Росію, також існує легенда: «Люди, яким пощастило зустрічати Леніна на Фінляндському вокзалі в Петрограді в знаменний день його повернення з еміграції в Росію, чітко зберегли у своїй пам'яті один з найбільш хвилюючих епізодів історичної події: Іллічу, якого гаряче вітали численні делегації робітників, солдат і матросів, вручають партійний квиток Виборзької районної організації більшовиків Петрограда – квиток № 600. Честь вручити квиток Леніну, як тепер встановлено, випала Івану Дмитровичу Чугуріну, секретарю райкому» [4].

Легенда красива, проте «один з найбільш хвилюючих епізодів історичної події», який «чітко зберегли у своїй пам'яті люди, яким пощастило зустрічати Леніна на Фінляндському вокзалі в Петрограді в знаменний день його повернення з еміграції», чомусь не знайшов свого відображення в мемуарах відомого більшовика Ф.Ф. Розкольникова [5].

Але ж Розкольников разом з Каменєвим, його дружиною Ольгою Давидової та Теодорович зустрічали Леніна в Бєлоострові, разом з ним приїхали в Петроград; були присутні на урочистій зустрічі Леніна на Фінляндському вокзалі, супроводжували Леніна до будинку Кшесинскої, і, нарешті, були присутні при всіх розмовах Леніна з товаришами аж до моменту, коли Ленін пізно вночі пішов спати. Але в книзі немає жодного слова про вручення Леніну партквитка.

Більш того, в книзі обсягом в 319 сторінок, з докладним іменним покажчиком, жодного разу не згадується Іван Дмитрович Чугурін, який нібито вручав партквиток!

Існує і інша версія – партквиток № 600 був вручений Леніну в приміщенні Виборзького райкому партії, що розміщувався в будинку № 56 по проспекту К. Маркса. На цьому будинку навіть планували до 50-річчя Жовтневої революції встановити меморіальну дошку. Але, як пише Поспєлов, старий більшовик і соратник Леніна: «Цей партквиток не був розшуканий і, можливо, не зберігся» [6].

Отакої виходить, – або вождь партії втратив партквиток, або втратили його соратники, коли видавали вождю новий. Одним словом, темна історія! Напрошується природне запитання: «А чи був хлопчик?», Тобто «А чи був партквиток ?!

Правда, знайшовся один художник, який створив офорт, на якому зобразив цей урочистий історичний момент [7].

Інших художніх творів на тему «партквиток № 600» виявити не вдалося.

Постановою VIII з'їзду РКП(б), що відбувся навесні 1919 року, була проведена загальна перереєстрація комуністів з обміном «старих» членських квитків на «нові». Партквитки стали єдиного зразка всередині кожної губернії. Замість найменування РСДРП (б) на квитку вказано РКП(б). Районний комітет Замоскворецького райкому партії (де Володимир Ульянов-Ленін перебував на обліку з часу переїзду Радянського уряду в Москву) вручив йому партквиток № 527. У партквитку вказана дата вступу в партію – 1897 рік. Вересень-грудень 1920 року – новий обмін партквитків. Заодно проведена чергова «чистка» рядів партії. Введено єдиний зразок для всієї країни і єдина нумерація! Номери вписували від руки! Партквиток був книжечкою на 33 сторінки. Вказувалося соціальне походження, освіта, військова підготовка, які місцевості Росії добре знає, участь в мітингах і суботниках. Одночасно комуністи заповнювали анкети. У ній-то на питання «З якого часу перебуваєте в РКП?» Ленін відповів «З моменту заснування і раніше (1893)». Ленін отримав партквиток № 224332.

У першому номері журналу «Наука и Жизнь» за 1974 рік наукові працівники будинку-музею В.І. Леніна в Горках В. Гулев і Н. Цветоватий опублікували статтю «Горки Ленинские», проілюстровану фотографіями, в тому числі і партійних квитків Леніна: № 224332 та № 00000001 (зразка 1973 року). Коли я в Інтернеті натрапив на фотографію партійного квитка Леніна № 224332, то моя перша реакція – фальшивка. Однак стаття була розміщена на офіційному (!) ресурсі журналу «Наука и Жизнь» [8].

Перевірка за іншими джерелами, в тому числі і огляд в бібліотеці паперового варіанту журналу «Наука и Жизнь» №1 / 1974, переконали мене, що фотографія зроблена зі справжнього партквитка.
Що ж спочатку мене збентежило ?!
На квитку відсутні:
- Графа про час вступу в партію;
- Особистий підпис власника;
- Печатка організації, що видала партквиток;
- Дата видачі партквитка.

В той же час на партквитку недбало написаний номер наступного партквитка Леніна – 114482, і біля нього напис, що нагадує штампик, «хворий» ...

А з книги Поспєлова ми дізнаємося, що «обидва квитка були підписані Леніним» [9]!

Як говорив Козьма Прутков «Не вір очам своїм»?

Є ще одна дивина! В експозиції Центрального музею В.І. Леніна чомусь не згадується про цей партквиток: «Партійний квиток ленінської партії» – так називається постійна виставка одного із залів, розташованих в правій від ескалатора частини поверху. У центрі залу стіл-стенд, де під склом експонуються ксерокопії партійних квитків В.І. Леніна. Ось перший з них – під номером 527, пожовклий від часу, на простому папері. Ось квиток, виданий Леніну в 1922 році, - №114482. Ось квиток 1973 року під номером 00000001 – Ленін назавжди зарахований до лав КПРС. Тут же анкета для перереєстрації членів Московської організації РКП(б), заповнена В. І. Леніним 17 вересня 1920 року» [10]!

До речі, якщо в якості першого ленінського партквитка вказано партквиток за № 527, то виходить, що вождь комуністичної партії до початку 1920 року взагалі не мав партквитка!

Цікаво, чому в Центральному музеї В.І. Леніна (!) експонуються фотокопії партквитків Леніна, а не оригінали? Адже це – головний музей комуністичної партії, музей засновника партії! І чому немає жодної згадки про партквиток № 224332?

Партквиток єдиного зразка проіснував недовго. У 1921 році за рішенням Х з'їзду РКП (б) була проведена чергова чистка партії від «соціально чужих елементів», в зв'язку з чим прийом в партію був тимчасово припинений. Наступного року відбувся Всеросійський перепис членів РКП (б) і введений новий зразок партквитка. Номер його тепер не вписувався від руки, а заздалегідь друкувався в друкарні.

6 травня 1922 року в Замоскворецькому райкомі партії Леніну видали партквиток № 114482, в якому проставлена дата його вступу в партію – 1893 рік!

Звертаю увагу читачів на те, що всі три партквитка – № 527, № 224332 та № 114482, – були видані Леніну за життя!

У 1926 році було прийнято рішення знову обміняти партквитки. Сам обмін відбувався навесні 1927 року. На засіданні бюро Замоскворецького райкому ВКП (б) старий більшовик А.М. Стопані висловив думку про те, щоб закріпити за Леніним партквиток номер один «як данина поваги і всенародної любові до засновника Комуністичної партії і Радянської держави». Пропозиція була підтримана. 16 березня 1927 був виписаний партійний квиток № 0000001 на ім'я В.І. Леніна. У ньому дата вступу в партію - 1893!

Наступні обміни партквитків проходили в 1936 і 1954 рр., але Леніну нові партквитки вже не виписують.

Черговий обмін партквитків проходив в 1973 році, і 1 березня небіжчикові Леніну знову був виписаний партійний квиток № 00000001, в якому стоїть дата його вступу в партію – 1893 год!

19 квітня 1997 року на IVз’їзді Комуністичної партії Російської Федерації (КПРФ) був виписаний партійний квиток за №0000001 І.І. Ульянову (Леніну), який було передано племінниці Леніна – Ользі Дмитрівні Ульяновій. Вона передала квиток в Музей Леніна в Горках Ленінських.

Таким чином, в партквитках Леніна вказуються дві різні дати вступу в партію – 1893 і 1897 роки!

Яка ж з них правильна?

Партквитки ми перевірили! Перейдемо до перевірки анкет, заповнених Леніним в різний час на різних партійних заходах.

Тут нас чекає черговий сюрприз!

В «Особистій картці члена Мосради», оформленої між 16 і 19 лютого 1920 року, Ленін вказує, що є членом партії «з 1893» [11].

Через місяць з невеликим, 29 березня, він підтверджує в «Особистій анкеті для делегатів 9-го з'їзду Р.К.П. (Більшовиків)» своє перебування в партії «з 1893 року» [12].

У «Анкеті для перереєстрації членів Московської організації РКП (б)», заповненій 17 вересня 1920 року, Ленін знову підтверджує своє членство в партії: «з заснування і раніше (1893)» [13].

7 березня 1921 Ленін заповнює «Анкету для делегатів Х Всеросійського з'їзду РКП», де зазначає, що є членом партії ... «з 1894 р» [14].

Під час роботи XI Всеросійської конференції РКП Ленін заповнює чергову анкету (14 грудня 1921 р.) [15]. У ній він говорить, що вступив в партію «в 1895 році» [16].

В ЯКУ Ж ПАРТІЮ ВСТУПАВ ЛЕНІН В 1893, 1894, 1895 і 1897 РОКАХ, якщо російська соціал-демократична робітнича партія (РСДРП) була заснована тільки в 1898 році ?!

Відкриємо «Советский энциклопедический словарь» на 610 сторінці і прочитаємо:
«КОММУНИСТИЧЕСКАЯ ПАРТИЯ СОВЕТСКОГО СОЮЗА (КПСС), основанная В.И. Лениным на рубеже 19-20 вв., революционная партия рабочего класса . <...> С 1-го съезда (1898) партия наз. РСДРП, с 1917 – РСДРП(б). 7-й съезд (1918) переим. партию в РКП(б), 14-й (1925) – в ВКП(б), 19-й (1952) – в КПСС. <...>  Даты съездов КПСС. 1-й съезд РСДРП: 1-3 (13-15) марта 1898, Минск…» [17].

Брехня і лукавство характерні для всіх революційних рухів, починаючи з 1789 року і до нашого часу!

«Потрібно брехати, як диявол, – писав Вольтер у листі Терио – не боязко, не раз, а сміливо і завжди».

В арсеналі більшовиків брехня, лукавство і зрада незмінно були на першому місці.

У «Відкритому листі Віктора Чернова Володимиру Ульянову-Леніну» видатний революціонер писав: «Якщо знадобиться вкрасти чужу довіру, Ви підете на всі хитрощі, на все обмани, на всі повороти, які тільки для цього будуть потрібні. Ви не підробите чужого векселя. Але немає такої політичної підробки, перед якою Ви відступили б, якщо тільки вона виявиться потрібною для успіху Ваших планів. Ви – людина аморальна до останніх глибин своєї істоти».

Так, ЛЕНІН брехав!
Але було б несправедливо звинувачувати в брехні тільки одного Леніна.
Разом з Леніним брехала і ПАРТІЯ!

«Партия и Ленин, близнецы-братья.

Кто матери-истории более ценен?

Мы говорим Ленин – подразумеваем Партия.

Мы говорим Партия – подразумеваем Ленин» [18].

Посилання:

1. З поеми "Владимир Иллич Ленин". Цитується по: В.В. Маяковский. Поэмы. – М.: Сов. Россия, 1975

2. Деякі з псевдонімів Володимира Ульянова (цитуються в оригінальному написанні російською мовою): Базиль, Большевик, В. Ильин, В. Фрей, Дядя, Ив. Петров, Иванов, Ивановский, Ильин, К. Тулин, Карич, Карпов, Константинов, Куприянов, Ленин, Ленивцын, Мейер, Мирянин, Наблюдатель, Осипов, Петров, Пирючев, Посторонний, Постоянный, Правдист, Рихтер, Силин, Старик, Статистик, Тулин, Фрей, Читатель…

3. Арутюнов А.А. Досье Ленина без ретуши. Документы. Факты. Свидетельства. – М.: Вече, 1999. С. 101.

4. Юров Ю.М. ПРОСТ, КАК ПРАВДА. По следам ленинских документов. – М.: Политиздат, 1963. С. 49.

5. Раскольников Ф.Ф. Кронштадт и Питер в 1917 году. – 2-е изд. – М.: Политиздат, 1990.

6. Поспелов П.Н. Владимир Ильич Ленин. Биография. Издание 5. С. 323.

7. «Вручение В.И.Ленину партийного билета № 600 Выборгской организации большевиков». Художник В.Г. Шевченко. Луганский областной художественный музей.

8. http://www.finefeed.ru/journals/article/133/

9. Поспелов П.Н., вказана вище праця, С. 323.

10. Страница «Музей Ленина. Выставки». http://www.stel.ru/museum/museum_exibitions_rus.htm

11. Ленин В.И. ПСС. Т. 40. С. 353.

12. Там же. Т. 40. С. 234-234зв.

13. Там же. Т. 41. С. 466.

14. Там же. ПСС. Т. 43. С. 416.

15. Як свідчить інформація з сайту «Архіви України» оригінал цієї анкети в 2006 році був виставлений на продаж в Казахстані на аукціоні. Стартова ціна 500 доларів США.

16. Ленин В.И. ПСС. Т. 44. С. 284.

17. Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. – 3-е изд. – М.: Сов. Энциклопедия, 1984. С. 610.

18. З поеми "Владимир Иллич Ленин".. Цитується по: В.В. Маяковский. Поэмы. – М.: Сов. Россия, 1975.

Наші інтереси: 

Вивчати історію, знати історію, поширювати правдиві історичні знання, передавати знання наступним поколінням.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

?Я так і не зрозумів, навіщо потрібна була ця брехня зі вступом Леніна в партію і його партквитками?

P.S. Пане Володимире, а Ви б могли виноски робити активними, щоб постійно не прокручувати сторінку вверх-вниз. На скільки я знаю, така функція на НО є.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

?Я так і не зрозумів, навіщо потрібна була ця брехня зі вступом Леніна в партію і його партквитками?

P.S. Пане Володимире, а Ви б могли виноски робити активними, щоб постійно не прокручувати сторінку вверх-вниз. На скільки я знаю, така функція на НО є.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я тільки-но почав викладати матеріали на "НО"... І повністю ще не вивчив можливості монтажу... Поступово буду доробляти свої блоги, оскільки планую створення великого інформаційного масиву. І, безумовно, зручність користування має першочергове значення.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!