Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Колібрі»: випробування вітчизняного ПЗРК розпочнуться у 2019 році

Під час засідання Ради національної безпеки та оборони України Президент України розказав, що у 2019 році буде завершено розробку та розпочнуться випробування вітчизняного переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) «Колібрі».

Поки інших деталей про цю розробку не повідомляється.

Вперше про український ПЗРК «Колібрі» стало відомо у 2011 році, коли цю розробку розглядали як перспективне озброєння Протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗСУ, що має надійти на озброєння до 2025-го року.

Пізніше в Україні було розроблено проекти модернізації наявних на озброєнні ПЗРК «Стрєла-2М» та «Ігла-1», що отримали найменування «Стрєла-2ММ» і «Ігла-1М» відповідно.

Тренажер для підготовки оператора ПЗРК “Ігла” в одному з Навчальних центрів ЗСУ

Якісні характеристики модернізованих ПЗРК забезпечуються за рахунок нових модифікацій головок самонаведення (ГСН) розробки Казенного підприємства Центральне конструкторське бюро (ЦКБ) «Арсенал» – ОГС 36-45 для ПЗРК «Стрєла-2ММ» та ОГС УА-424 для ПЗРК «Ігла-1М».

Зазначені ГСН головним чином і забезпечують характеристики модернізованих комплексів. Так, «Стрєла-2ММ» здатна ефективно вести вогонь по літаках і вертольотах на зустрічному курсі, оптична ГСН забезпечує комплексний захист від помилкових інфрачервоних (ІЧ) цілей і природних перешкод, підвищена боєздатність в умовах постановки організованих завад.

ОГС УА-424 забезпечує для ПЗРК «Ігла-1М» ефективний захист від завад, створюваних ІЧ-пристроями, підвищену ймовірність ураження цілі, а головне – значне збільшення дальності стрільби по цілі на зустрічному курсі.

ПЗРК “Ігла”

В Україні також проведена модернізація ПЗРК «Ігла» у комплексі, який отримав найменування «336-24». Тут основу модернізації склало вдосконалення головної частини в ЦКБ «Арсенал».

За розрахунками розробників ГСН, яка прийде на зміну інфрачервоної голівці самонаведення 9Е418, повинна забезпечити модернізованому ПЗРК підвищені тактико-технічні властивості в порівнянні з серійними зразками таких ПЗРК, як Stinger, «Ігла-1» і «Ігла», не кажучи вже про «Стрілу-2М».

Наприклад, якщо у «Ігли», коефіцієнт ймовірності ураження цілі в складній завадовій обстановці складає 0,1, то для ПЗРК «336-24» він дорівнює 0,4 – 0,6. Дальність дії комплексу «336-24» складає 5200 м.

Наші інтереси: 

Потужна зброя для армії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Приємно усвідомлювати, що науково-технічний потенціал України не було втрачено і не було знищено діяльністю "агентів впливу" Московії у вищому керівництві держави!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Приємно усвідомлювати, що науково-технічний потенціал України не було втрачено і не було знищено діяльністю "агентів впливу" Московії у вищому керівництві держави!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!