Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Індуси обурені можливою забороною свастики у ЄС

В Європі лунають застереження стосовно закликів Німеччини заборонити в усіх країнах ЄС використання свастики.

Протестують зокрема індуси, які упродовж тисяч років малювали свастику як символ миру і гармонії - на противагу Адольфу Гітлеру, який взяв свастику за емблему своєї нацистської партії.

Свастика - символ нацистської партії у Німеччині - заборонена вже 50 років. Німці кажуть, що ця заборона ефективно запобігала тому, щоб нео-нацисти використовували символ з пропагандистською метою. Тепер перебравши на 6 місяців президентство в Європейському Союзі, Німеччина домагається поширення заборони на решту ЄС.

Але індуси в Британії, Бельгії, Італії та Голландії планують кампанію спротиву пропозиціям. Для індусів свастика - один з найважливіших релігійних символів, який використовують у багатьох церемоніях, включно з одруженням.

Свастиці - тисячі років

Свастику використовували за тисячі років до появи нацизму в Німеччині. Представники індуських організацій кажуть, що заборону свастики можна порівняти з пропозиціями заборонити хрест, бо палаючі розп'яття використовували куклукскланівці в Америці, щоб залякувати чорношкірих.

Це вже не перша спробу Євросоюзу запровадити такий законопроект. Остання була здійснена усього рік тому. Тоді пропозицію подав Люксембург, але відкликав її, коли стало зрозуміло, що підпримки законопроекту не буде.

Той законопроект було подано невдовзі після скандальної історії зі спадкоємцем британського престолу принцем Харрі, який прийшов на одну з костюмованих лондонських вечірок у нацистській формі зі свастикою на рукаві. Принц потім вибачився за свою поведінку, але тоді заговорили про те, що молоде покоління європейців насправлі вже не відчуває чутливості цього символу.

Або просто надто мало знає про фашизм, каже історик Девід Сезарані: "Останнє опитування, проведене ББС, показало, що близько 40% молодих людей віком до 25 років не знають, де той Аушвітц, і що той Аушвітц означає. І принц Харрі якраз накраще ілюструє таке ставлення, він - красномовний приклад приголомшливої неосвіченості молоді."

Свастика - на фінських літаках

Певно, ще менше європейців знають про те, наскільки багатоплановим є символ свастики. Для індусів він символ миру та гармонії, окрім індуїзму, символ широко викорситовується в буддизмі і південно-американських культурах. Редьярд Кіплінґ позначав цим символом обкладинки усіх своїх книг. Фінські пілоти малювали свастику на своїх літаках під час Другої Світової, але це використання не має жодного відношення до нацистів. А переплетені символи свастики можна бачити на підлозі Ам"єнського собору у Франції.

Але в європейській колективній памяті за символом закріпилася асоціазія з німецьким фашизмом. Для них символ був запозичений від арійців Індії як ілюстрація тези про німців як вищу, арійську расу. Німецький уряд каже, що пропозиція заборонити свастику є частиною боротьби з расизмом та запереченням геноциду. Урядовці визнають, що значення свастики в різних культурах треба брати до уваги.


----------------------------------------------------

В тему:

Свастика і таємниця імені «Україна»

Свастика в Индии (рос. мовою)

Сонячний хрест

Від НАТО приховають латвійську національну символіку

Огидні значки вилучені з крамниці

Microsoft перепрошує за свастику

Місто за назвою Свастика

Вісті з полів

Свастика на озері

Ведична і національна символіка русичів-українців

Коловрат як символ Полюсу

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
свастика
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи