Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 10

Художники провокують Disney на позови проти штучного інтелекту, який краде їхні твори

Категорія:

Художники, яким набридли згенеровані штучним інтелектом зображення, використовують Міккі Мауса, щоб спровокувати позови про порушення авторських прав.

Художники виступають проти зображень, згенерованих штучним інтелектом (ШІ), використовуючи цю технологію для створення контенту, що містить захищених авторським правом персонажів Діснея, пише Daily Dot.

З часу впровадження систем штучного інтелекту, в тому числі DALL-E 2, Lensa AI та Midjourney, художники стверджували, що такі інструменти крадуть їхні роботи, зважаючи на те, що вони отримують нескінченну кількість їхніх творів у вигляді вхідних даних. Багатьом таким інструментам, наприклад, можна наказати створювати зображення в стилі певного художника.

Сучасний правовий консенсус, на превеликий жаль для багатьох митців, полягає в тому, що мистецтво, створене ШІ, є суспільним надбанням і, отже, не охороняється авторським правом. В умовах обслуговування таких систем, як DALL-E 2, створених дослідницькою лабораторією OpenAI, користувачам повідомляється, що жодні зображення не захищені авторським правом, попри те, що вони належать OpenAI.

У відповідь на занепокоєння щодо майбутнього свого ремесла художники почали використовувати системи штучного інтелекту для створення зображень персонажів, включаючи діснеївського Міккі Мауса. З огляду на історію жорсткого захисту контенту Disney, художники сподіваються, що компанія вживе заходів і тим самим доведе, що мистецтво ШІ не таке вже й оригінальне, як стверджують апологети ШІ.

На вихідних Ерік Бурдаж (Eric Bourdages), художник головних героїв в популярній відеогрі Dead by Daylight, закликав своїх послідовників створювати та продавати товари, використовуючи натхнені Disney зображення, які він створив за допомогою Midjourney.

"Хтось краде ці дивовижні картинки, щоб продавати їх на кружках і футболках, мені все одно, це мистецтво штучного інтелекту, яке було створено", – написав Бурдаж. "Юридично не повинно бути ніяких претензій з боку Діснея, оскільки згідно з умовами використання ШІ-моделей ці зображення виходять за рамки авторських прав, і вони є суспільним надбанням".

Твіт Бурдажа швидко зібрав понад 37000 лайків і майже 6000 поширень. У численних подальших твітах Бурдаж створив зображення інших популярних персонажів з фільмів, відеоігор і коміксів, в тому числі Дарта Вейдера, Людини-павука, Бетмена, Маріо і Пікачу.

"Ще більше футболок завдяки ШІ", – іронічно додав він. – "Я впевнений, що Nintendo, Marvel і DC не будуть заперечувати, що ШІ нічого не вкрав для створення цих зображень, вони на 100% оригінальні".

Багато користувачів, схоже, погодилися з дещо саркастичною інтерпретацією Бурдажа, поділившись створеними ними в Інтернеті футболками із зображеннями ШІ.

Пізніше він пояснив, що не мав наміру отримувати прибуток від зображень, але зазначив, що Midjourney зробила це, взявши з нього плату за користування їхньою послугою.

"Між іншим, Midjourney – це платна підписка, тому технічно єдиний, хто отримав вигоду від цього зображення – це вони. Я не маю наміру заробляти на цих зображеннях або претендувати на них. Вони належать AI, MJ і громадськості, мій внесок полягає у простому пошуку в Google".

Проте лише через два дні після публікації зображень Бурдаж заявив у Твіттері, що він раптово втратив доступ до Midjourney.

"Оновлення – мені повернули гроші і я втратив доступ до Midjourney. Вони більше не отримують прибутку від цих зображень, і я припускаю, що вони не хотіли, щоб генерувалися захищені авторським правом персонажі. Я сподіваюся, що ця тема створила дискусію навколо ШІ й того, звідки беруться дані".

У подальших коментарях Бурдаж повторив свою основну мету при створенні зображень:

"Очевидною проблемою, проти якої я виступаю у цьому треді, є крадіжка людського мистецтва. Майстерність, час, зусилля та ідеї людей беруться без їхньої згоди та використовуються для створення продукту, який може змішати все це разом та імітувати тою чи іншою мірою".

Питання навколо мистецтва зі штучним інтелектом вже призвело до широкого протесту та протидії з боку мистецької спільноти. Лише цього тижня художники на арт-хостингу ArtStation почали масово завантажувати однакові зображення з підписом "НІ ЗОБРАЖЕННЯМ, ЗГЕНЕРОВАНИМ ШІ".

З огляду на те, наскільки новою є ця технологія, залишається незрозумілим, які настанови, якщо такі будуть, дозволять збалансувати права художників з постійно зростаючими можливостями ШІ.

Наші інтереси: 

Цікава тенденція. Стежимо, як штучний інтелект замінює людину і як змінюється підхід до авторських прав.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Художники нарікають, що системи штучного інтелекту крадуть їхні ідеї, але ж по-іншому й не може бути, адже ШІ не спроможний генерувати власні ідеї. Максимум – це створення нових комбінацій з наявних фрагментів. При цьому ШІ не тямить, що він робить, адже в нього нема свідомості. 

Тема ШІ нам цікава для пізнання того, як взагалі працює інтелект, в тому числі інтелект корпоративних психопатів. Цю тему ми вже зачепили у статті "Психологічний профіль фальсифікатора Євангелія".

Проте ШІ не лише "злодійкуватий", а й брехливий. Причина та ж сама – він не знає, що генерує.     

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Художники нарікають, що системи штучного інтелекту крадуть їхні ідеї, але ж по-іншому й не може бути, адже ШІ не спроможний генерувати власні ідеї. Максимум – це створення нових комбінацій з наявних фрагментів. При цьому ШІ не тямить, що він робить, адже в нього нема свідомості. 

Тема ШІ нам цікава для пізнання того, як взагалі працює інтелект, в тому числі інтелект корпоративних психопатів. Цю тему ми вже зачепили у статті "Психологічний профіль фальсифікатора Євангелія".

Проте ШІ не лише "злодійкуватий", а й брехливий. Причина та ж сама – він не знає, що генерує.     

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Це рано чи пізно мало статись, адже так званий штучний інтелект нічого не створює, а лише змінює і комбінує з вже готового(кимось створеного).