Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони

Категорія:

Всередині Міноборони саботується запуск нової агенції, яка мала б уже цієї осені перебрати на себе всі незбройні закупівлі й тим самим прибрати звиклих до корупції тиловиків у погонах від мільярдних потоків. Коли увага союзників і українців розсіється, міноборонівці продовжать тендерити на свій розсуд.

Про це – у статті Юрія Ніколова та Віталія Кононученка на ZN.UA.

Минуло пів року після виходу розслідування ZN.UA про те, як тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ. Після цього розслідування у закупівлях Міноборони стало менше корупції. Ціни на картоплю та яйця опустилися в три рази. Закупівлі питної води вивели на відкриті торги, і її почали купувати навіть дешевше, ніж було до вторгнення.

Щоб хоч якось задовольнити жагу суспільства до справедливості, у СІЗО тримають двох представників Міноборони — заступника міністра В’ячеслава Шаповалова і керівника закупівельного департаменту Богдана Хмельницького.

І тут погані новини

Шаповалову і Хмельницькому у розпал скандалу цієї зими інкримінували зовсім не завищені ціни харчів, а неякісні бронежилети, закуплені у перші місяці вторгнення. Потім додали завищену ціну — товарознавча експертиза показала, що ціна у 43 тис. грн за бронежилет 4-го класу при курсі 29 грн/дол. була у рази більшою за тодішню норму.

Олексій Резніков став грудьми за свого заступника: «Контракти, які є предметом дослідження, датовані березнем 2022 року. І я хочу запитати: а де всі були в березні 2022-го? Коли на складах нуль (бронежилетів), а треба було привезти сотні тисяч. Тому я хочу дочекатися завершення слідства і почути вирок суду. Бо він може бути й виправдувальним теж».

Зустрічне запитання до Резнікова, міністра оборони з листопада 2021-го: а чому, власне, в березні 2022-го у нього на складах був нуль? Не помітив попереджень США про наступ? Вважав, що нуль бронежилетів на складах, навіть за мирних часів, — це прийнятно?

Зимовий одяг із Туреччини за 33 мільйони доларів

Ще влітку 2022 року українські виробники били на сполох, що Міністерство оборони не оголошує вчасно закупівель зимового одягу для бійців. Доставити тканину з Азії, пошити — це все місяці. Ці місяці було втрачено саме з вини міністерства та інших урядовців, які вчасно не вирішили проблемних питань. Тоді відразу був жирний натяк на те, що це неспроста. Мовляв, якщо закупівлю якісної та дешевої української форми саботують, то це комусь вигідно.

Так і вийшло. Міноборони з наближенням холодів уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. За даними патріотично налаштованих офіцерів з митного фронту України, ця фірма лише у жовтні-груднігрудні ввезла до України з Туреччини 233 тис. курток на 20 млн дол. і 202 тис. штанів на 13 млн дол.

Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 баксів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 дол. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні чи просто з лайно-тканини.

За нашими даними, середня вага китайських курток була два кілограми. А турецької — 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

У розпорядженні ZN.UA є пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia. Тут чудово видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол. Дорогою між турецькою й українською митницями куртки магічно перетворилися з «камуфляжних» на «зимові повітрозахисні» і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 дол. за штуку (див. документ).

Маржа залишилася на турецькій фірмі Vector avia hava araçlari, яка належить українцю Роману Плетньову із Запоріжжя.

У судовому реєстрі є дані про кримінальне провадження щодо цього одягу. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз встановив, що «поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням». А зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором №VV2022- М1708, кордон у Молдові перетинав із документами 27 500 дол. за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 дол. Понад те, куртки з цієї партії вже продаються на OLX.

До речі, так само силовики знають, що Міноборони втридорога купувало шоломи для бійців. Люди Резнікова замовили і оплатили товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА. А по факту це виявилися шоломи з нижчим рівнем захисту NIJ 2. При цьому «Наші гроші» повідомляли, що торік Міністерство оборони мало контракти на ці шоломи у тому числі за ціною 348 і 468 дол. Тоді як саме міністерство і його держпідприємство «Спецтехноекспорт» імпортували шоломи за ціною від 132 до 293 дол. за одиницю.

Вегетаріанські сухпайки для солдатів за 15 мільйонів доларів

У розпорядженні ZN.UA є копія контракту на закупівлю сухпайків минулої весни. 14 березня 2022 року, через три тижні після початку вторгнення, Міноборони замовило у київської фірми ТОВ «Танос Технолоджи» один мільйон вегетаріанських сухпайків із Туреччини на 430 млн грн, що за курсом на той час становило 14,7 млн доларів. Дані про цей контракт досі не оприлюднені у «Прозорро», хоча Міноборони мусило їх публікувати після законодавчих змін цієї весни.

Слідчі СБУ отримали доступ до сухпайків, привезених «Танос Технолоджи». Виявилося, що вони упаковані в картонні коробки з надписом «Відновлюйся Україно. Ми віримо у лікувальну силу любові та підтримки». Тут же присутній логотип Legurme, — цей бренд належить компанії Yayla. Під ним вона продає певну частину своєї продукції.

Навесні 2022 року турецькі продукти з’явилися в Україні як благодійна допомога. Наприклад, «Червоний Хрест» роздавав такі продукти в Хмельницькому. У травні 2022-го «допомогу від президента» з продуктами бренду Yayla отримала Лозівська громада на Харківщині. Також продуктами бренду Legurme забезпечував людей благодійний фонд «Крок з надією».

Здається, підстав для покарання Шаповалова більш ніж достатньо. Навіщо міністрові його прикривати? У правоохоронців є цьому пояснення. Шаповалов — це реально довірена людина саме Резнікова. Він був заступником Резнікова у Міністерстві реінтеграції 2020 року. Резніков привів його за собою в Міноборони та зробив своїм заступником із найгрошовитішого питання — закупівель. Вони й раніше мали спільне поле діяльності. У 2015-2017 роках Резніков очолював Київраду, а Шаповалов опікувався будівельними питаннями як заступник і радник голови Київської ОДА. Саме тоді зять Резнікова Дмитро Штейнгауз почав велетенську житлову забудову у Броварах поблизу Києва, отримавши під неї 80 га. А вже 2018 року Штейнгауз через свою фірму «Аквасервіс» запропонував Міністерству оборони купити у нього 38 квартир у Броварах.

Як розповів ZN.UA один із правоохоронців, що займається корупцією в армії, Єрмак із Шараповим відійшли від незбройних закупівель після скандалу. Та й американці тепер слідкують за цим сектором у «п’ять очей», не забуваючи ділитися з Володимиром Зеленським враженнями від побаченого. От і маємо позитивний ефект — частина державних грошей тепер таки економиться.

Однак глобально система не змінилася. Володимир Зеленський залишив Олексія Резнікова міністром оборони. Тому не дивно, що всередині міністерства просто зараз саботується запуск нової Агенції, яка мала б уже цієї осені перебрати на себе всі незбройні закупівлі Міноборони, і тим самим узагалі прибрати звиклих до корупції тиловиків у погонах від мільярдних потоків. Тож коли увага союзників і українців розсіється, ті самі міноборонівці продовжать тендерити на свій розсуд.

 

Наші інтереси: 

Стежимо за психопатами при владі, розуміємо: розкрадання припиняться, якщо корупціонерів сильно притиснути та покарати, адже вони розуміють тільки силу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Очевидно, що Рєзніков має скласти компанію Шаповалову у СІЗО – їм є про що поговорити, згадати спільні оборудки, помріяти про майбутнє.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Очевидно, що Рєзніков має скласти компанію Шаповалову у СІЗО – їм є про що поговорити, згадати спільні оборудки, помріяти про майбутнє.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Щодо курток, які постачала начебто турецька компанія. Ось, що пише Анастасія Радіна, депутатка СН з антикорупційного комітету ВР: "Міністерство самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією саме до дуже “турецької” компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов. МО не змогло пояснити, чому звернулося з пропозицією саме до цієї компанії. За інформацією від ТСК, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України за кордон. Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату. На 30 млн доларів".

"Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ з електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони “пояснює” і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробленості. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого “папірця”. При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому “папірці”.