Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Холодний Яр – це український П’ємонт», - Роман Коваль

29-30 квітня в рамках фестивалю «Холодний Яр 2017» відзначать століття Вільного козацтва. Про фестивальні заходи розповів Роман Коваль, дослідник національно-визвольних змагань початку ХХ ст., президент історичного клубу «Холодний Яр»:

«Цьогорічні вшанування у Холодному Яру ми проводимо не тільки під гаслами століття Української революції, а й століття відновлення Вільного козацтва. Століття Вільного козацтва не введено в план державних вшанувань. Це просто катастрофа. Два з половиною століття не було козацтва, без якого немислима історія наш народу, бо без війська немає держави, немає власної історії».

Роман Коваль підкреслює тяглість традицій від Ходлодного Яру до боротьби ОУН-УПА:

«Холодний Яр – це український П’ємонт. Боротьба тут почалася. Василь Кук (генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА з 1950, ­- ред.) мені сказав: «Пане Романе, ОУН і УПА – це наслідки боротьби у Холодному Яру і наслідки великих повстань на східній Україні». А ми дбаємо про посмертну долю тих людей, які творили цей П’ємонт визвольної боротьби».

Заходи починаються на Кіровоградщині. 29 квітня о 10 годині в селі Розумівка відкриють пам’ятник Юрію Горлісу-Горському.

Детальніше з планом заходів можна ознайомитись за посиланням.

 

 

Наші інтереси: 

Знати історію і не повторювати помилок.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи