Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Головні світові загрози 2023 року: Росія, Китай, штучний інтелект, інфляція, Іран

Категорія:

На початку року поважна консалтингова компанія «Eurasia Group» опублікували свій рейтинг головних загроз, з якими зіткнеться людство у 2023 році.

Спочатку кілька слів, що таке «Eurasia Group». Цю консалтингову компанію було створено у 1998 році. Головна ідея компанії – допомогти інвесторам і особам, які ухвалюють бізнес-рішення, зрозуміти вплив політики на ризики та можливості на зовнішніх ринках. Спочатку компанія спеціалізувалася на допомозі інвесторам, що планували зайти на ринки пострадянських країн, саме тому і з’явилася назва «Eurasia Group». Але потім компанія поширила свою аналітичну діяльність і на інші ринки – почала досліджувати країни, що розвиваються, окремі економічні сектори, аналіз ринків майбутнього тощо. Сьогодні компанія має офіси на чотирьох континентах, і до її послуг звертаються провідні світові корпорації.

Так ось, які саме загрози виділяє «Eurasia Group» на 2023 рік.

Загроза №1 – «Росія–ізгой».

«Принижена Росія перетвориться з глобального гравця на найнебезпечнішу державу-ізгоя у світі», – сказано у звіті «Eurasia Group».

За майже рік, що минув з моменту повномасштабного вторгнення в Україну, Росія не має притомних варіантів для перемоги. Тому буде продовжувати обстріли українських міст, цивільної інфраструктури, проте це не вплине на військовий баланс на фронті. Росія також може розпочати наступ із новомобілізованими військами цієї весни, але відсутність підготовки та міць української оборони зведе ці спроби нанівець.

У Путіна практично не залишилося важелів впливу на країни Заходу. Перекриті газові та нафтові потоки, Росію відрізано від передових технологій. Впроваджуються нові санкції, і країни Заходу постачають Україні все більш потужні зразки озброєння. Єдине, що ще стримує Захід – це побоювання прямого зіткнення з ядерною державою.

Зазнавши поразки на полі бою в Україні, дедалі більше зазнаючи санкцій, залишившись без важелів впливу на ЄС чи Сполучені Штати, мало що втрачаючи від подальшої ізоляції та помсти Заходу і стикаючись із сильним внутрішнім тиском з вимогою продемонструвати силу, Росія перейде до асиметричної війни проти Заходу, подібно до того як це робить інша країна-ізгой – Іран. Тут і шпигунство, удари безпілотників та ракет, підтримка тероризму, проксі-війни тощо. З тією різницею, що Росія має більше можливостей, ніж Іран. А ще Росія має ядерний арсенал як останній стримуючий фактор від західної помсти.

Тож ядерне бряцання Москвою буде посилюватися. Погрози Путіна стануть більш явними; він, швидше за все, перемістить тактичну ядерну зброю ближче до України – і максимально роздзвонить про це – і ми можемо побачити підвищення рівня готовності ядерного арсеналу Росії. Пряме використання ядерної зброї залишається малоймовірним, але потенціал руйнування через аварії або помилки та недбальство персоналу буде цього року більшим, ніж будь-коли після кубинської ракетної кризи. І, на відміну від часів холодної війни, у Путіна нема можливості повернутися до довоєнного статус-кво.

Очікується посилення російських кібератак на західні компанії та уряди, спроби пошкодити оптоволоконні кабелі в морях, намагання розпалити протистояння на Балканах. Будуть спроби зірвати експорт зерна, роздмухування політичних суперечностей в західних країнах тощо. Росія-ізгой є геополітичною загрозою найвищого рівня. Це загроза глобальній безпеці, західним політичним системам, кіберсфері, космосу та продовольчій безпеці... не кажучи вже про кожного українського цивільного, зазначають автори звіту.

Ну і трохи про інші загрози. Хто бажає знати докладніше, то ось за цим посиланням можна прочитати весь звіт.

Загроза номер 2 – «Максимум Сі».

Мова йде про лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Сьогодні лідер Китаю контролює політичну систему країни настільки щільно, як не було з часів правління Мао Цзедуна. Він практично необмежений у своїй здатності реалізовувати свій політичний план, при тому практично не залишилося систем стримування та противаг. І тому здатність Сі робити довгострокові помилки також не має собі рівних. «Це величезний і недооцінений глобальний виклик, враховуючи безпрецедентну реальність державної капіталістичної диктатури, яка відіграє таку величезну роль у світовій економіці», - зазначають автори звіту.

Загроза номер 3 – «Зброя масового розпаду».

Тут є гра англійських слів. У словосполученні «Weapon of mass destruction» (Зброя масового ураження) замість слова «destruction» вжито англійське слово «disruption», яке можна перекласти як «розпад», «розкол», «дезінтеграція», «крах» тощо. Мова йде про технологічний прогрес у сфері штучного інтелекту, який створює новий потенціал для маніпулювання масами та створення політичного хаосу.

«Політичні актори використовуватимуть досягнення штучного інтелекту для створення недорогих армій людиноподібних ботів, яким буде поставлено завдання підвищувати маргінальних кандидатів, продавати теорії змови та «фейкові новини», розпалювати поляризацію та загострювати екстремізм і навіть насильство — усе це посилюється соціальними мережами».

Четвертим номером у списку загроз є потужний хвильовий ефект зростання глобальної інфляції.

Інфляція, яка спостерігалася по всьому світу у 2022 році, мала кілька причин, зокрема шахрайство з пандемією COVID-19, вторгнення Росії в Україну та проведення Китаєм своєї політики «нульового COVID». Згідно зі звітом, історично висока інфляція, швидше за все, спричинить глобальну рецесію і, як наслідок, соціальну нестабільність у деяких країнах з економікою, що розвивається.

П’ятим місцем у списку найбільших глобальних ризиків у звіті цього року є можливі протистояння між Іраном і Заходом.

На тлі антиурядових протестів в Ірані, керівництво ісламської республіки посилило свою ядерну програму та стало ключовим спонсором Росії у війні проти України. При тому у звіті зазначається, що імовірність колапсу режиму аятол залишається низькою, але вона все одно вище, ніж була останні 40 років. А бажання аятол перебити народні виступи «маленькою війною» збільшує загрозу і без того агресивної політики в регіоні.

Серед інших ризиків, згаданих у звіті, є підвищення цін на нафту, зупинення і навіть відступ світового людського розвитку, ризик політичного розколу і політичного насильства у США, прихід у доросле життя покоління Z – перше покоління, яке не має досвіду життя без інтернету і яке вже впливає на потужні зміни у структурі найму і роботи, світовий дефіцит прісної води тощо.

Окремим параграфом у звіті зазначається, що попри внутрішні розбіжності, і США і ЄС залишаються на твердій позиції підтримки України в цій війні й на можливості миру тільки на умовах України.

Отже, хоча мова йде про основні глобальні загрози, ми можемо дивитися у майбутнє з оптимізмом.

Наші інтереси: 

Попереджений – захищений. Можна сперечатися з авторами звіту щодо окремих пунктів, вазі та значення тої чи іншої загрози, але треба брати до уваги подібні прогнози й по можливості працювати на те, щоб потенційні загрози не перетворилися на реальні. А також так підготуватися, щоб мінімізувати можливі негативні наслідки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Сайт «Eurasia Group» в мене не відкривається. А як у інших читачів?

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Сайт «Eurasia Group» в мене не відкривається. А як у інших читачів?

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Можливо, був тимчасовий збій? Бо у мене нормально відкривається.

Творю, отже існую.