Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Голова Нацдержслужби: «Можна безболісно скоротити третину держслужбовців»

Світ:

Ми неодноразово говорили про необхідність проведення аудиту державного бюджету і скорочення армії чиновників в Україні, які сидять на державному бюджеті. Національне агентство з питань державної служби України (НАДС) підготувало методологію функціонального аудиту, що дає можливість проаналізувати весь функціонал – адже не всі функції, які застосовуються у державних органах, залишаються наразі актуальними.

Mind поговорив з Наталією Алюшиною, очільницею Національного агентства з питань державної служби України, яка й заявила, що можна безболісно скоротити третину чиновників.

Вона зазначила, що видатки на зарплату чиновникам знизилися на 10–15% залежно від державного органу. На пряме питання журналістки Mind Тетяни Омельченко «Які наразі офіційні посадові оклади й фактична сума зарплати з надбавками та преміями», Алюшина відповіла, що має показники за 2021 рік і що ці показники різняться, бо є суттєва конкуренція між міністерствами.

Середня зарплата у Міністерстві освіти й науки та Міністерстві культури буде відрізнятися від Мінцифри, Мінфіну чи Мін'юсту, сказала Алюшина, а рівень зарплат 2022 року вона зможе озвучити лише у 2023 році.

Отже, у 2021-му середня зарплатня у деяких міністерствах була 25 000–30 000 грн, в інших – 45 000–50 000 грн.

Наприклад, у Міністерстві соціальної політики середня зарплатня – 38 500 грн, у Міністерстві молоді та спорту – 41 800 грн, МОЗ – 33 400 грн, Міносвіти та науки – 41 000 грн.

Якщо казати про рівень виконавців (головні спеціалісти, категорія В), які виконують основний обсяг роботи, то у Міністерстві соціальної політики середній показник – 27 000 грн, у Мінмолодьспорту – 20 100 грн, у МОЗ – 21 000 грн, у МОН – 29 000 грн.

На питання журналіста Mind «Чи будуть масові звільнення/скорочення, які вже активно анонсують?» Алюшина відповіла:

– Для НАДС скорочення не є надметою. Лунають різні позиції та ідеї щодо оптимізації чи трансформації, але скажу про наше бачення. Ми концентруємося на фундаментальному аналізі функцій. Для нас принципово зберегти кадровий потенціал у кожному державному органі, адже держслужба забезпечує функціонування самої держави.

Вона визнала, що від неактуальних в умовах війни функцій маємо відмовитися після визначення їх під час аудиту. Замість них в умовах воєнного часу з'явилися нові.

Проте вона зауважила, що зарплати чиновникам мають зрости в межах 20%, залежно від державного органу.

До речі, Шмигаль планував скоротити частину посад держслужбовців до кінця 2021 року.

Нагадаємо, головою Національного агентства з питань державної служби у 2019 році був призначений Олександр Стародубцев, який казав, що держслужбу треба зробити звичайною професією. Цікаво, куди він подівся? Його пішли? Бо ж говорив цілком правильні речі: що наші держслужбовці занадто захищені різними соціальними гарантіями, стандартами, Трудовим кодексом. У них є свої закони. Якщо комусь з чиновників загрожувало звільнення, він йшов у відпустку або на лікарняний, на якому міг просидіти 2-3 місяці. Тоді юридично його не могли звільнити. Він казав, що це не має бути башта зі слонової кістки зі своїми розподілювачами, своїми лікарнями, відомчими дитячими садочками, санаторіями. Це має бути звичайна професія, в яку просто зайти й просто вийти.

Наші інтереси: 

Актуальне питання. Скільки НАСПРАВДІ потрібно чиновників, щоб держава функціонувала? Скільки потрібно чиновників в міністерство здоров'я, щоб вони займалися виконанням безглуздих вказівок ВООЗ? Скільки потрібно чиновників в міністерство освіти, якою вони управляють, а вона щороку падає? А міністерство молоді та спорту навіщо? ЩО воно робить для молоді? А для спорту? – Їздить на олімпіади за державний кошт. Наче без цього міністерства у нас не буде молоді та спорту, які дають самі собі раду. А міністерство екології? Знаю, що вони займалися купівлею-продажем квот Кіотського протоколу! Знаю, що вони їздять переймати досвід в інші країни за державний кошт. Хай би зробили комітет з 10 осіб, які б займалися екологічними проблемами. Так само не можна тримати цілі міністерства лише для того, щоб дати можливість чимось займатися пенсіонерам, яким скучно сидіти не пенсії, бо окрім ходіння "на роботу" з 9 до 18 години вони більше не вміють нічим займатися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи