Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Глави чотирьох країн звернулися до президента Білорусі

Президенти Литви Гітанас Науседа, Естонії Керсті Кальюлайд, Латвії Егілс Левітс і Польщі Анджей Дуда виступили зі спільною заявою, в якій закликали президента Білорусі Олександра Лукашенка до деескалації ситуації і негайного припинення застосування сили проти людей, звільнити всіх затриманих учасників протесту і негайно почати діалог з білоруським народом.

20081304.jpg

Фото: baltictimes.com

Заяву опублікувала прес-служба президента Естонії Керсті Кальюлайд, передає видання TUT.by.

«Ми, президенти Литви, Польщі, Латвії та Естонії як найближчі сусіди Білорусі, члени НАТО і ЄС, хочемо, щоб Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною і процвітаючою країною», – сказано в повідомленні.

«Ми закликаємо Президента РБ до наступного:

1. деескалації ситуації та негайного припинення застосування сили проти свого народу. Ми закликаємо припинити насильство і закликаємо до поваги основних свобод, прав людини та громадянина, включно зі свободою слова, ЗМІ, зборів та безпеку журналістів;

2. У терміновому порядку звільнити всіх затриманих учасників акцій протесту, припинити подальші переслідування;

3. Негайно розпочати діалог з білоруським народом. Почути голос своїх громадян і дати їм можливість вільно висловлюватися. Грунтуючись на досвіді наших власних спільнот, а також на особистому досвіді, ми закликаємо Вас організувати «круглий стіл» з національного примирення, що складається з представників влади й громадянського суспільства. Це стало б відповідним кроком для початку справжнього національного діалогу. Ми твердо переконані, що діалог завжди є найкращим шляхом для просування соціального розвитку, обговорення реформ і майбутнього вашої країни», – йдеться у зверненні.

Якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері для співпраці з міжнародною спільнотою повинні залишатися відкритими. Ізоляція – це не шлях до процвітання і розвитку будь-якої нації, – сказано в заяві.

Президенти чотирьох країн готові «запропонувати свої посередницькі зусилля для досягнення мирного вирішення в Білорусі і зміцнення незалежності і суверенітету вашої країни».

Наші інтереси: 

Використати ситуацію задля створення Балто-Чорноморського союзу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Подіяло.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Подіяло.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!