Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Гаррі Декстер Вайт - агент Москви, провокатор американо-японської війни

Світ:

Гаррі Уайт не тільки зливав секретну інформацію, а й був активним агентом впливу. Перша велика його удача - провокація Перл-Харбора. Це Уайт склав текст американського ультиматуму від 26 листопада 1941 року, за допомогою якого Японію "заманили зробити перший постріл" в Перл-Харборі. 

harrydexterwhite.jpg

Гаррі Декстер Вайт

У вересні 1944 року Черчілль і Рузвельт в Канаді за закритими дверима обговорювали програму повоєнного перетворення Європи, - розповідає доктор економічних наук Валентин Катасонов. - Склав її міністр фінансів США Генрі Моргентау. Офіційна назва документа - "Програма щодо запобігання розв'язання Німеччиною третьої світової війни".

"План Моргентау" був дуже жорстокий і тому суперсекретний. Він передбачав розчленування переможеної Німеччини на кілька частин, перехід важливих промислових районів під міжнародний контроль, ліквідацію важкої промисловості, демілітаризацію, перетворення рейху в аграрну країну.

У документі доходило до такого абсурду, як вирубка всіх лісів в Німеччині, а також "скорочення чисельності її населення на 25 мільйонів чоловік"!

- І яким чином "скоротити"?

- Можна тільки здогадуватися ... Керівники США і Великобританії підписали в Квебеку меморандум, фактично схваливши "план Моргентау".

Від СРСР людожерські план засекретили, однак таємний агент Кремля у Вашингтоні зумів передати копію документа в Москву.

Сталін не підтримував ідею Заходу по перетворенню Німеччини в колонію. Він добре пам'ятав, до якої трагедії призвів Версальський договір з його нещадними умовами після Першої світової для переможеного рейху. Народився нацизм, розгорілася Друга світова.

Москва зробила витік. Секретний план потрапив в світову пресу. Вибухнув скандал. Прогресивна громадськість обурилася. Міністерство пропаганди Геббельса через свої ЗМІ заявило: "єврей Моргентау" хоче перетворити Німеччину в картопляне поле! Цим, до речі, нацисти підняли бойовий дух солдатів.

Рузвельту довелося публічно відмовитися від плану.

- А що це був за таємничий агент Кремля? І як йому в руки потрапив суперсекретний документ?

- Наша людина сама брала участь в розробці плану, оскільки був помічником міністра фінансів США Генрі Моргентау.

Гаррі Декстер Уайт - легендарна особистість. Більше відомий як архітектор світової доларової системи: він очолював американську делегацію на Бреттон-Вудській конференції, де долар затвердили головною валютою планети.

- Як така важлива людина стала працювати на Москву?

- Перебіжчик Олег Гордієвський стверджував, що НКВД завербував співробітника міністерства фінансів США Уайта ще в 1935 -1936 роках.

Гаррі, син єврейських емігрантів з Литви, дотримувався лівих поглядів. Індустріалізація в СРСР на тлі Великої депресії на Заході виглядала вражаюче. Захоплення Радянським Союзом і соціалізмом Уайт зберіг до кінця життя.

До речі, "Новий курс" Рузвельта, що передбачав активне втручання держави в економіку, розцінювався тоді як "майже соціалізм". І Гаррі активно сприяв просуванню цього курсу. Він був куратором міжнародних питань, ленд-лізу, фінансування делікатних операцій політичного, розвідувального, диверсійного і військового характеру за межами США. Мав доступ до маси секретної інформації.

- Цінний агент!

- Найцінніший! Кодові імена - "Адвокат", "Річард", "Юрист". Він багато спілкувався з віце-президентом Уоллесом, держсекретарем США Халлом, супроводжував їх в зарубіжних поїздках. І регулярно доповідав у Москву про свої розмови з ними. А вже про міністра фінансів Моргентау Москва знала все!

- Скільки йому платили?

- Він працював не за гроші - ідейний агент, так званий ініціативник (І за гроші також - див. коментар НО). Намагався допомогти Радянському Союзу, але не вважав свої дії шпигунством.

За великим рахунком вів свою гру. Ряд біографів Уайта вважають, що його головною метою був альянс США і СРСР після війни, який гарантував би мир на планеті на довгі десятиліття.

Уникнув суду ціною смерті

Зі смертю Рузвельта в квітні 1945-го Уайт позбувся головного свого покровителя. Післявоєнний розвиток планети пішов не за його лекалами. США об'єдналися з Англією в холодній війні проти СРСР. Гаррі потрапив в опалу.

7 листопада 1945 радянська шпигунка-кур’єрша Ліз Бентлі здала майже всю агентурну мережу СРСР за океаном. Уайт в її списку йшов другим номером.

- А хто був першим?

- Не знаю. Можливо, помічник держсекретаря США Альгер Хісс, який відсидів після війни за шпигунство близько 5 років. Але Уайта не заарештували.

Може, визнали  відомості Бентлі непереконливими. Або же взяли Гаррі під ковпак, щоб виявити всі зв'язки.

Він продовжував працювати в мінфіні, одночасно очолюючи МВФ від США. Тільки на початку 47-го його звільняють з мінфіну і МВФ в зв'язку з підозрами у співпраці з радянською розвідкою.

Почалися нескінченні допити. 16 серпня 1947 року він помер від серцевого нападу. Уайту було усього 55. Уважається, що вже восени його судили б за шпигунство на користь СРСР. 

ДОВІДКА:

"Октагон" в обхід СРСР

Друга квебекська конференція (секретна назва "Октагон") проходила в Квебеку (Канада) з 11 по 16 вересня 1944 року.

На ній США і Великобританія обговорювали план переділу світу після закінчення війни. У нараді брали участь президент США Франклін Делано Рузвельт, прем'єр-міністр Великобританії Уїнстон Черчілль, міністр фінансів США Генрі Моргентау, міністр закордонних справ Великобританії Ентоні Іден.

Головне, про що домовилися на конференції - план розчленовування Німеччини (з передачею Рура і Саара під контроль спеціального міжнародного органу), її деіндустріалізацію, переорієнтацію на аграрний сектор.

Планувалося зайняти якомога більшу частину Німеччини військами представлених на конференції країн. Також на конференції було обговорено питання активізації військових дій відносно Японії.

Гаррі Уайт не тільки зливав секретну інформацію, а й був активним агентом впливу. Перша велика його удача - провокація Перл-Харбора. Це Уайт склав текст американського ультиматуму від 26 листопада 1941 року, за допомогою якого Японію "заманили зробити перший постріл" в Перл-Харборі.

Америка у відповідь оголосила війну Японії. Самураям важко було воювати ще й з Радянським Союзом. Так що Гітлер не дочекався обіцяного нападу Токіо на СРСР.

Він же зірвав в 1943-му переговори з китайськими націоналістами про позику в $200 млн. Що було на руку Москві і китайським комуністам.

Після війни передав Москві кліше мінфіну США для друкування союзницьких марок в окупованій Німеччині. За різними оцінками, СРСР за перші повоєнні роки надрукував цих марок на суму, еквівалентну $ 200 - 400 млн. На них ми скуповували в американській зоні товари і розплачувалися з агентами

Коментар НО:

За словами сина Моргентау, Вайт був основним творцем "Плану Моргентау". 

Документ №71 проекту Венона містить записи розмов Вайта, де він зізнається в отриманні платні за роботу на Радянський Союз. 

Наші інтереси: 

Знати минуле, орієнтуватися в теперішньому, бачити майбутнє. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я бачу певний скептицизм у деяких друзів відносно роботи радянської агентури в США і масштабів її впливу на американських політиків. Це, з одного боку, від певної зневаги до СРСР і Росії, а з другого боку від малої обізнаності про діяльність радянської розвідки, як по лінії ВЧК - ОГПУ - НКВС - МГБ - КГБ, так і по лінії Розвідупру - ГРУ. Можу порекомендувати таких авторів, як В. Кривицький (СРСР), К. Ендрю (Британія), Д. Баррон (США), О. Гордієвський (СРСР), П. Судоплатов (СРСР), Мітрохін (СРСР).

До речі, генерал Павлов написав чудову книгу "Операция "Снег" в якій розповів про роботу з Гаррі Уайтом.

Радянська розвідка шукала оперативні можливості для впливу на президента Джона Кеннеді і його брата Роберта. З цією метою були спроби завербувати Мерилін Монро. Приблизно в цей же час в Англії розвідник ГРУ Іванов наблизився до міністра оборони Проф'юмо і просував спільну коханку Крістін Кілер до Черчілля. До речі, одна із родичок Черчілля була агентом радянської розвідки.

В Англії були викриті члени "кембріджської п'ятірки", а також викритий і засуджений фізик Фукс, який брав участь у розробці атомної бомби в США. Також в Англії був викритий і засуджений радянський розвідник-нелегал Конон Молодий.

Це дуже маленький перелік впливових агентів. Додам, що Індіра Ганді також була завербована радянською розвідкою. Про це свідчать документи, які передав на Захід колишній архівіст полковник КГБ Мітрохін.

Навколо Гітлера також було павутиння радянських агентів. Назву деяких: Ольга Чехова, кіноактриса, подруга Єви Браун; Маріка Рьокк, кіноактриса; Міклашевський, боксер, друг брата Герінга.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

То ми вже читаємо на НО "Комсомольську правду"...

Війну між Японією і США не потрібно було провокувати,бо вона була неминуча...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цитата із статті:

За великим рахунком вів свою гру. Ряд біографів Уайта вважають, що його головною метою був альянс США і СРСР після війни, який гарантував би мир на планеті на довгі десятиліття.

Ось тут все правильно,альянс між СРСР і США в тій чи іншій формі був постійним...Але це важко назвати альянсом,бо альянс чи союз можливий між рівними сторонами,а тут скоріше гра в двополярний світ...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цитата із статті:

"План Моргентау" був дуже жорсткий і тому суперсекретний. Він передбачав розчленування переможеної Німеччини на кілька частин, перехід важливих промислових районів під міжнародний контроль, ліквідацію важкої промисловості, демілітаризацію, перетворення рейху в аграрну країну.

У документі доходило до такого абсурду, як вирубка всіх лісів в Німеччині, а також "скорочення чисельності її населення на 25 мільйонів чоловік"!

Цікаво.А тепер подивіться у вікно...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ каже:
...вирубка всіх лісів, а також "скорочення чисельності її населення на 25 мільйонів чоловік"!

Цікаво. А тепер подивіться у вікно...

Україна??...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ця стаття - це самовикриття. Росіяни визнають, що Москва мала потужний вплив на владу США і що московська агентура спровокувала війну між геополітичними союзниками - США і Японією. Перл-Харбор - пастка, в яку заманили японців.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Друже Ігоре, як думаєш, тепер Донбас - пастка, в яку заманили росіян?

А "антибандерівський закон" - пастка для поляків і українців?

Опубліковано Ігор Каганець 2 Лютий, 2018 - 11:37 каже:
Ця стаття - це самовикриття. Росіяни визнають, що Москва мала потужний вплив на владу США і що московська агентура спровокувала війну між геополітичними союзниками - США і Японією. Перл-Харбор - пастка, в яку заманили японців.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Як багато зовнішніх пасток у цій грі....

Інша справа - пастки внутрішні, проти ворогів! Наприклад, "В´єтнамські пастки"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я бачу певний скептицизм у деяких друзів відносно роботи радянської агентури в США і масштабів її впливу на американських політиків. Це, з одного боку, від певної зневаги до СРСР і Росії, а з другого боку від малої обізнаності про діяльність радянської розвідки, як по лінії ВЧК - ОГПУ - НКВС - МГБ - КГБ, так і по лінії Розвідупру - ГРУ. Можу порекомендувати таких авторів, як В. Кривицький (СРСР), К. Ендрю (Британія), Д. Баррон (США), О. Гордієвський (СРСР), П. Судоплатов (СРСР), Мітрохін (СРСР).

До речі, генерал Павлов написав чудову книгу "Операция "Снег" в якій розповів про роботу з Гаррі Уайтом.

Радянська розвідка шукала оперативні можливості для впливу на президента Джона Кеннеді і його брата Роберта. З цією метою були спроби завербувати Мерилін Монро. Приблизно в цей же час в Англії розвідник ГРУ Іванов наблизився до міністра оборони Проф'юмо і просував спільну коханку Крістін Кілер до Черчілля. До речі, одна із родичок Черчілля була агентом радянської розвідки.

В Англії були викриті члени "кембріджської п'ятірки", а також викритий і засуджений фізик Фукс, який брав участь у розробці атомної бомби в США. Також в Англії був викритий і засуджений радянський розвідник-нелегал Конон Молодий.

Це дуже маленький перелік впливових агентів. Додам, що Індіра Ганді також була завербована радянською розвідкою. Про це свідчать документи, які передав на Захід колишній архівіст полковник КГБ Мітрохін.

Навколо Гітлера також було павутиння радянських агентів. Назву деяких: Ольга Чехова, кіноактриса, подруга Єви Браун; Маріка Рьокк, кіноактриса; Міклашевський, боксер, друг брата Герінга.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Під час Другої світової війни розвідка СРСР брала інформацію в основному із трьох джерел:перше-це агент "Люці" у Швейцарії,друге-це шпигунська сітка "Червона Капела" і третє-це Ріхард Зорге у Японії...

Звісно що щось доходило і від боксерів і від подруг Єви Браун...

Переваги радянських спецслужб над американськими могли бути в тому випадку,коли американці це дозволяли,або коли ці "перемоги" були незначними і нетривалими.Не можуть спецслужби колонії рівнятися із спецслужбами метрополії.Це параноя...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ще одна схема, за якою діє Москва: розробка проекту від імені ворога, а потім його гучне викриття. Саме так сталося з "планом Моргентау" - Вайт його розробив, а потім злив у пресу.

Сенс у тому, щоб представити американців людожерами, на тлі яких москалі виглядають доволі цивілізованими і навіть гуманними.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Марш "Національних дружин"?
Навіщо робиться це самовикриття?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У просторі боротьби неможливо створити щось продуктивне. Хлопці почали не з того боку. Але добре вже так, як є.

Тарнай Стрілець каже:
Марш "Національних дружин"?
Навіщо робиться це самовикриття?

Все, що робиться з власної волі, – добро!