Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Фундаменти нашого суспільства, які ми не помічаємо (+відео)

Невпевненість суспільства постійно зростає. Внутрішньосімейні розбіжності та розколи турбують людей. У цьому випуску kla.tv йдеться про фундаменти, які часто упускають, але саме вони можуть стати основою для дій на благо всіх. 

1. Розум і серце

"Ми створюємо великий хаос, коли ми намагаємося у чомусь переконати свій розум, а серце знає, що це брехня». (Автор невідомий)

Багаторічний досвід терапевта показує, що почуття та емоції нероздільно пов'язані. Вони є рушійною силою, яка живе в нашому серці, – вони є у нас із самого початку, ще перед тим, як ми мовили перше слово.

З часом за допомогою слів і мови розвивається розум, після цього починається дилема: ми розриваємося між емоціями/почуттями та розумом/логікою. Тоді завдяки вихованню, наприклад, людина стає розсудливою, у неї розум і серце конфліктують між собою.

Сьогодні модно поводитися з людьми «професійно» (тобто, спираючись «на розум»). На дорогих курсах навчаються стримувати свої внутрішні емоції, які рвуться назовні, і не дозволяти собі втрачати своє обличчя. Результат – емоційне напруження накопичується всередині, а зовні ми намагаємося зберігати владу над собою.

Висновок терапевта: якщо протягом тривалого часу в результаті такого театру внутрішній розкол стає все більший, то під загрозою знаходиться, наприклад, функція щитоподібної залози. Але це в результаті ставить під загрозу також і наше суспільство! Тому що серце, в поєднанні зі здоровим глуздом – це те, що потрібне світу.

2. Соціальні зв'язки в ранньому дитинстві

Як це виглядає, наприклад, у розвитку дітей? Професор Карін Гроссман з Університету м. Регенсбург у своїй лекції описує спостереження і психологічні взаємозв'язки про важливість соціальних контактів у ранньому дитинстві. Тільки в рамках соціальної захищеності, тісного зв'язку з близькою людиною в сім'ї малюк може найкращим чином навчитися усвідомлювати свої почуття та емоції та справлятися з ними.

Дослідження показують, що діти, які в перші три роки життя не зазнали почуття захищеності та люблячого розуміння, уваги, зміцнення довіри та заспокійливого подолання розчарувань, згодом відчувають труднощі у подоланні почуттів, які їх переповнюють. Вони страждають від страху, гніву, тиску, внутрішнього стресу, агресії, нестачі любові та не знаходять виходу.

З іншого боку, якщо батьки, зокрема, є уважними та чуйними супутниками своїх дітей у всіх життєвих ситуаціях, це також зміцнює їхню психологічну захищеність. Таким чином, вони можуть розвиватися у збалансованих, відкритих, незалежних і люблячих людей і стати стійкими опорами функціонуючого суспільства. Чи цього більше не бажають політики?

3. Від самотності до здатності бути одному

Самотність – це проблема нашого суспільства. Дійсно, важливі дослідження показали, що оцифровка, особливо, в школах, планшети чи смартфони з раннього дитинства, Home Office, а також догляд за людьми похилого віку в будинках для людей похилого віку сприяють цій хронічній самотності. 

Тверезо міркуючи, можна помітити, що, попри численні попередження експертів, практично все, що заохочує самотність, зараз пропагується урядом. Але є і хороша новина! За словами нейробіолога і психіатра професора Манфреда Шпицера, існують прості заходи проти самотності. Наприклад, спільне заняття музикою або командний спорт, бажано на природі, також дають позитивний ефект.

Брати на себе відповідальність за життя всіх нас і діяти так, щоб це було в інтересах здоров'я на всіх рівнях, що також звільняє нас від самотності, піклуватися про щоденне спілкування, віддаючи перевагу реальним співрозмовникам, а також бути ним. Таким шляхом знайомі часто навіть стають друзями.

Доротея Амтманн, засновник організації "Сприяння життю", знає: «Бути самотнім і бути на самоті – це не одне і те ж. Цілісність означає: мені так одному добре в прекрасній компанії з самим собою». Це – теж вихід із самотності, коли іноді нема з ким поговорити.

Система освіти, виховання й політика часто не беруть до уваги ці три аспекти. Однак вони стають все більш цінними, особливо, за часів кризи, в тому вигляді, як вона дає про себе знати зараз. Суспільство стане здоровим тільки тоді, якщо кожен дасть свою частину!

Відео

Наші інтереси: 

Знати про тенденції теперішнього часу. Розуміти, що звичний уклад життя кардинально змінився. Знати, що емоції та почуття не можна пригнічувати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Чи закономірні ці пари: почуття/емоції, розум/логіку? Роніше ми говорили про інші пари: почуття/розум властиві духу (серцю), а емоції/логіка властиві душі(мозку). То хто ж з ким конфліктує: емоції з почуттями, інтелект з розумом? Хто роздумує, а хто вже знає?

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Чи закономірні ці пари: почуття/емоції, розум/логіку? Роніше ми говорили про інші пари: почуття/розум властиві духу (серцю), а емоції/логіка властиві душі(мозку). То хто ж з ким конфліктує: емоції з почуттями, інтелект з розумом? Хто роздумує, а хто вже знає?

Все починається з Любові.

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Можливо, ми не знаємо тенденції теперішнього часу, але вперто їх вивчаємо, тобто, настирливо робимо те, чого робити взагалі не потрібно.
Але якщо ми вже маємо намір створювати новий світ, то й вивчаймо тенденції саме його, нашого майбутнього. Задля цього пізнаймо себе не нинішнього, а завтрашнього. Це і відкриє нам очі на наступний світ.

Все починається з Любові.