Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Форум оборонних індустрій: що виробники зброї кажуть про спільне виробництво з Україною

Категорія:

Світ:

Під час війни перший Міжнародний форум оборонних індустрій провели у Києві. У цей час небо столиці надійно захищали системи Patriot. Американська компанія, яка їх виготовляє, була серед учасників форуму. Загалом до Києва з'їхалося 252 компанії із 31 країни світу.

23100203.jpeg

На Міжнародному форумі оборонних індустрій. Київ, 29 вересня 2023 року

Окрім неї, були й десятки інших виробників, завдяки чиєму озброєнню ЗСУ нині тримають фронти російсько-української війни. І поки їхня техніка стримує ворога та забезпечує наступ, компанії зібралися, щоб обговорити, як можуть співпрацювати та розвивати спільне виробництво озброєння в Україні, пише Радіо Свобода.

«Я радий вітати на форумі всіх вас. Усіх, хто готовий разом з Україною та в Україні будувати арсенал вільного світу. Сучасний і потужний арсенал, який не залишить шансів жодному агресору», – так учасників форуму привітав президент Володимир Зеленський.

«Це – перший раз, коли ми в Україні зібрали сотні іноземних компаній, сотні українських компаній в одному місці... коли вони всі в одному залі шукають спільні можливості для того, щоб розвивати виробництво в Україні», – розповідає про захід Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

А щоб розвивати місцеве виробництво зброї та військової техніки, Україні потрібні зовнішні технології, каже міністр. І додає, після комунікації компаній на форумі «спільних виробництв буде більше».

«Я буду радий, якщо тепер вони знайдуть можливість для себе, для своїх країн, для своїх компаній розвивати місцеве виробництво в Україні. Самостійно, спільно з українськими компаніями, з державними компаніями, з приватними – це менш важливо. Головне, щоб вони розвивали це виробництво в Україні», – нагалошує міністр.

Як результат, Україна підписала понад 20 угод та меморандумів із закордонними компаніями. У них йдеться про виготовлення дронів, ремонт та виробництво бронетехніки та боєприпасів, повідомляють у Мінстратегпромі.

«Були підписані угоди, націлені на спільне виробництво та розробку, в першу чергу, безпілотних літальних апаратів та іншої військової техніки, яка дуже посилить наших воїнів на лінії бойового зіткнення», – пояснює у коментарі Радіо Свобода Герман Сметанін, генеральний директор Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість».

Довідатися інформацію про співпрацю з українським оборонним комплексом в іноземних виробників майже неможливо. Свої ділові угоди чи тільки задуми розпочати кооперацію люди бізнесу воліють тримати у таємниці.

«Я генеральний директор компанії, яка постачала у вашу країну системи Caesar, гармати, боєприпаси, бронетехніку», – розповідає журналістам у кулуарах форуму Ніколя Шамуссі, генеральний директор французького оборонного виробника Nexter Group.

САУ Caesar нині активно використовують військові ЗСУ.

Ніколя Шамуссі розповідає, його компанія в Україні «з початку війни, у тісній співпраці з українською промисловістю, державними та приватними компаніями, допомагає українській армії».

«Перш за все, ми поставляємо різні системи озброєнь, запчастини, і ми навчаємо українських військових технічному обслуговуванню та ремонту наших систем», – каже Шамуссі.

А от що робити далі з перспективою місцевого виробництва, директор оборонної компанії з'ясовувати приїхав до Києва, на форум оборонних індустрій. Як результат, підписані численні угоди з українською стороною.

«Водночас я є віцепрезидентом французької асоціації оборонної промисловості, і сьогодні я підписав угоду з Управлінням оборонних закупівель України. Це рамкова угода, за якою всі французькі та українські компанії можуть підписувати індивідуальні угоди. До того ж ми підписали понад 10 угод з різними компаніями в Україні та Франції щодо співпраці в галузі боєприпасів, зброї, БПЛА, кібербезпеки тощо», – повідомив Ніколя Шамуссі.

Деталей щодо спільного виробництва та розміщення потужностей в Україні, французький промисловець не розкрив. Втім, припускає, кількість САУ Caesar на полі бою може зрости.

«Я не можу говорити від імені вашого міністра оборони, але я думаю, що це цікава перспектива. Здається, САУ Caesar дуже потужна, корисна та пристосована до використання вашими солдатами. Тож я припускаю, що їх буде більше».

За словами Ніколя Шамуссі, темпи виробництва військової техніки їхня компанія значно наростила з початком російського масштабного вторгнення в Україну.

«Ми вирішили кардинально змінити промисловий процес, щоб збільшити можливості виробництва. Тому кількість САУ Caesar, яку ми можемо виготовляти щомісяця, збільшилася в три рази. А боєприпасів – вдвічі. І єдина мета – забезпечити Україну та її воїнів», – підсумував директор Nexter Group.

Raytheon

Сем Денеке – віцепрезидент з ведення бізнесу наземного озброєння та протиповітряного захисту американської компанії Raytheon – теж серед учасників оборонного форуму.

Компанія, в якій працює Денеке, розробляє основний зенітно-ракетний комплекс армії США Patriot, який вже і на озброєнні України. А ще для ЗСУ компанія постачає NASAMS, Stinger, Javelin.

«Усі відгуки, які ми отримали, свідчать про те, що наші системи надзвичайно успішні. Ми дуже пишаємося тим, що перебуваємо сьогодні тут, у Києві, захищені «Петріотом» від повітряних і ракетних атак. Також хочу відзначити ефективність і дієвість ракет Stinger і Javelin. Саме вони на початку війни стримували росіян, відштовхували їх назад і не дозволяли їм просуватися далі в Україну. Тож ми дуже, дуже пишаємося тією роллю, яку змогли відіграти, допомагаючи захищати Україну», – розповів Сем Денеке.

Щодо співпраці з оборонно-промисловим комплексом України, американський промисловець відповів: «Наразі ми вивчаємо можливості», але публічно обговорювати їх не готові.

«Ми не обговорюємо конкретні плани щодо будь-чого в Україні. Цей форум був дуже важливим з тієї точки зору, що ми представилися та познайомилися з українською промисловістю. Отже, ми перебуваємо на початковій стадії цих розмов», – зазначив представник компанії Raytheon.

Коли спільні плани Raytheon з українською стороною будуть втілені в життя, прогнозувати Сем Денеке не береться.

«Чесно кажучи, це дуже важко передбачити. Ми слідуємо рішенням і лідерству США в тому, що стосується технологій та їх передачі. І від цього також усе залежить», – резюмував Денеке.

Водночас, представник Raytheon зазначив, що угоди між США та Україною, укладені минулого тижня в Сполучених Штатах, полегшують співпрацю.

Серед учасників Міжнародного форуму оборонних індустрій – Флорант Дюлье. Він – директор з експортних продажів групи MBDA, провідного європейського виробника ракетних систем.

«Група MBDA – це співпраця різних європейських країн всередині галузі. Франція, Велика Британія, Італія, Німеччина. Така кооперація зробила нас лідером у Європі та світовим лідером», – каже Дюлье.

Серед продуктів MBDA – ракета Storm Shadow. Її застосовують ЗСУ.

Флорант Дюлье розповідає, що на форум приїхав, щоб «обговорити найрізноманітнішу співпрацю, яка можлива у майбутньому».

Над чим можуть працювати з Україною та коли це станеться, відповідь дає лаконічну: «Це буде співпраця, яку ми хочемо налагодити в довгостроковій перспективі. Ініціювати та розвивати співробітництво дуже важливо. Ми про це знаємо. Проте, боюся, я не можу бути більш конкретним щодо колаборації, яку ми маємо розвивати з Україною, з міркувань конфіденційності».

Халюк Байрактар, генеральний директор турецької Baykar Makina, – теж серед учасників Міжнародного форуму оборонних індустрій.

Бойові дрони його компанії Bayraktar TB2 відіграли значну роль на початку повномасштабного вторгнення Росії.

Завод Baykar Makina з виробництва безпілотників вже почали будувати в Україні, повідомив Халюк Байрактар.

«Ми розпочали інвестиції в Україну у травні 2023 року. Розпочали процес будівництва, зробили вже необхідні базові кроки. Ми очікуємо завершити будівництво заводу за півтора роки, такі наші сподівання. Все просувається вперед, завод вже будується. І це досить великі інвестиції. Загалом в Україну ми плануємо вкласти 100 мільйонів доларів», – повідомив гендиректор Baykar Makina.

Створити спільне підприємство з АТ «Українська оборонна промисловість» (колишній «Укроборонпром») німецькому збройовому концерну Rheinmetall дозволило Федеральне антимонопольне відомство Німеччини. Про це напередодні форуму повідомили у пресслужбі виробника.

Підприємство збираються розташувати у Києві. Займатиметься воно обслуговуванням і випуском військової техніки на території України.

На форум оборонних індустрій від компанії Rheinmetall, що виробляє танкові башти до Leopard 2, які використовують на полі бою в Україні, приїхав Максіміліан Фрох, присутній директор з організації міжнародних стратегічних програм Rheinmetall AG.

Нагадаємо, в липні ми писали, що Нова українська зброя робиться спільно з концерном Rheinmetall з Німеччини.

 

 

Наші інтереси: 

Важливо, щоб Україна стала потужним виробником зброї. Це – не тільки виробництво і робочі місця, але й психологічний тиск на нашого скаженого сусіда мати поруч мілітарну державу, на яку вже не захочеться нападати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи