Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Економічні пріоритети для повоєнної України. Міжнародні та українські експерти розробили план реформ

Категорія:

На тлі війни перед Україною постали виклики та можливості: перспектива членства в ЄС; післявоєнне відновлення і можливість відбудувати країну «з нуля». Ключовою вимогою євроінтеграції є побудова верховенства права, а для залучення необхідних коштів на відбудову потрібна довіра до інститутів (судової системи).

Над документом працював колектив із 14 авторів, а рецензентами виступили такі відомі економісти як голова консультативної ради CASE (Польща) Андерс Аслунд, колишній віце-прем’єр-міністр і міністр фінансів Польщі Лєшек Бальцерович, заступник Прем’єр-міністра і Міністр фінансів Словаччини у 2002–2006 та 2010–2012 роках Іван Міклош та віце-президент правління CASE (Польща) Ян Хагемейєр.

У звіті, який опублікував CASE Україна, пропонуються кроки, які дозволять паралельно до створення необхідних інститутів розпочати відбудову та розвиток.

Зокрема, автори пропонують максимальне спрощення у важливих сферах економіки (зокрема, митних і податкових процедур) та запуск проксі-судової системи для залучення інвестицій.

Максимальне спрощення пояснюється потребою в умовах відсутності робочих судів мінімізувати випадки, коли відносини держави та підприємців потрапляють у ситуацію, що один і той самий випадок інтерпретується по-різному, і потрібне втручання судів.

Допоки в країні відсутня функціональна система правосуддя – простота процедур повинна бути головним пріоритетом. Сьогодні податкове та митне адміністрування України базується на презумпції вини, що є наслідком відсутності верховенства права.

Презумпція вини допомагає наповнювати бюджет країни, але перешкоджає економічному розвитку. Існуюча практика втручання в діяльність та призупинення роботи підприємств без рішення суду є однією із головних причин несприятливого бізнес-клімату в Україні.

Оскільки інвесторам потрібні страхування ризиків і захист прав власності, автори документа пропонують запровадити проксі-судову систему, яка сприятиме залученню інвестиції поки будується національна судова система.

Слабкість українських інституцій стримує рішучість країн G7 на шляху конфіскації активів РФ. У звіті пропонується використання цих коштів для створення проксі-судової системи та верховенства права.

 

Наші інтереси: 

Перемогою у війні буде також перебудова системи та перетворення української економіки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи