Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дві третини українців за кордоном планують повертатися

Категорія:

Майже дві третини опитаних українців, які перебувають за кордоном через збройну агресію Росії, стверджують, що планують повертатися в Україну, але багато з них (35% усіх респондентів) розглядають повернення додому лише після завершення війни.

Найважливіші чинники, які впливають на бажання повертатися, – емоційний зв’язок з Батьківщиною та безпека в регіоні проживання (по 43%), прагнення возз’єднатися з родиною і наявність роботи в Україні (по 38%). Українці досі інформаційно занурені в український контекст і прагнуть повернутися додому, коли це буде безпечно для них та їхніх дітей.

Такі висновки випливають з останнього опитування ОПОРИ у 7 країнах: США, Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, Чехії, Угорщині, пише Ліга.net.

Водночас для респондентів від 18 до 35 років найвагомішим фактором є наявність роботи (45%), а для респондентів середнього (36–50) та старшого (51+) віку на першому місці стоїть безпека. Натомість рівень медицини, освіти чи соціальний статус, мають порівняно низький пріоритет для респондентів будь-якого віку.

Відтак у питанні повернення чи неповернення в Україну переважають емоційні чинники. Однак помітна й інша тенденція: що краще адаптована людина в країні перебування, то менш привабливою їй здається перспектива повернутися в Україну.

43% українців за кордоном вважають, що можуть впливати на політику в Україні навіть на відстані, а 46% таких можливостей не бачать. Серед способів долучатися до політики називали підписання петицій, участь у мітингах, просвітницьку діяльність про українську історію та культуру в країні перебування тощо. Політичним впливом часто називали волонтерство і підтримку ЗСУ, адже нині майбутнє нашої держави вирішується на фронті.

Так, 80% респондентів донатили на ЗСУ, 76% допомагали своїм близьким та знайомим в Україні, а 69% популяризували інформацію про Україну. Хоча більшість респондентів не відчувають себе спроможними впливати на політичне життя, вони все ж лишаються включеними в український політичний контекст. 80% опитаних постійно цікавляться подіями в Україні та говорять про новини з близькими частіше, ніж, наприклад, про буденні справи чи сім’ю.

Лише 16% респондентів вважають, що вибори варто проводити відразу після завершення воєнного стану.

Наші інтереси: 

Стежимо за демографічними тенденціями і розуміємо, що Україна потребує негайних докорінних перетворень. Інакше після війни можемо залишитися зі старим населенням, бо молодь залишиться за кордоном: для молодих людей від 18 до 35 років найвагомішим фактором повернення в Україну є наявність роботи (45%).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Українська свідомість виросла скрізь. Будучи цілісним організмом, українці тим більше відчувають себе приналежними до України, що мають, з ким себе порівнювати закордоном :)))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Українська свідомість виросла скрізь. Будучи цілісним організмом, українці тим більше відчувають себе приналежними до України, що мають, з ким себе порівнювати закордоном :)))

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !