Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

До знищення пам’ятників воїнам УПА в Польщі причетні спецслужби РФ, – Андрій Дещиця

Світ:

Люди, які чинять акти вандалізму, іноді знімають це на відео і виставляють в YouTube. Російські спецслужби знищують пам’ятники воїнам УПА в Польщі, щоб посварити українців і поляків.

16120101.jpg

посол України в Польщі Андрій Дещиця

Про це заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця, повідомила ЛІГА.net.

«На жаль, є прояви російських спецслужб, які намагаються розділити українців і поляків. І прикладом тому є знищення протягом цього року, минулого року українських могил або пам’ятників на українських кладовищах, могил українських військових – воїнів УПА», – зазначив Дещиця.

Він звернув увагу на те, що люди, які чинять акти вандалізму, іноді знімають це на відео і виставляють в YouTube.

«І це, звичайно, дуже неприємна ситуація, яка може призвести до напруги у відносинах, якщо такі дії не будуть попереджені», – сказав посол.

За його словами, українські дипломати звертаються до польських МЗС і МВС з нотами з приводу таких актів вандалізму, щоб знайти і покарати винних, а також запобігти їх повторенню в майбутньому.

«Тому що така ситуація може призвести, не дай бог, до зворотної реакції в Україні, де почнуть знищувати польські пам’ятники, і тоді ми цього не зупинимо», – сказав він.

«Власне, роблять це, я думаю, спецслужби, діяльність яких спрямована на те, щоб посварити українців і поляків», – сказав Дещиця.

Нагадаємо, 10 жовтня на кладовищі польського села Верхрата в Підкарпатському воєводстві був зруйнований пам’ятник воїнам Української повстанської армії.

За даними Українського інституту національної пам’яті, у період з 2014 по 2016 роки на території Польщі було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань.

«З моменту вторгнення Збройних сил РФ на територію України, в Польщі була розгорнута кампанія нищення українських військових пам’ятників і могил», – сказано у заяві УІНП до польської влади, де інститут вимагає повного розслідування цих інцидентів.

Наші інтереси: 

Ми давно про це знаємо. Але добре, що це відкрито заявила офіційна особа. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи