Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дієві маніпуляції та популізм. Навіщо влада проводить "голосування" у "Дії"

Світ:

"Нас привчають до слова "голосування", щоб піпл звик "голосувати" в "Дії". Спочатку за щось несуттєве на кшталт Євробачення, потім за більш чутливі питання про "кількість вихідних". А потім, коли клієнт вже буде щільно сидіти на голці" Дія-голосувань", маючи стійку ілюзію, ніби він на щось впливає, натискаючи кнопки у додатку, – ось тоді вже можна (пере)обирати політичну владу в країні".

Про це у своєму дописі у Фейсбук написав експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

У "Дії" провели опитування, чи залишати 8 березня вихідним днем. З очікуваним результатом: більшість за збереження вихідного.

Знаєте, це як запитати, скільки разів вам краще їсти – двічі чи тричі на день. Або скільки днів на тиждень працюватиме за однакову зарплату – п'ять чи чотири. Б'юся об заклад: мудрий народ, який голосує за принципом "ну хоч поржем", однозначно і завжди проголосує за халяву. Це є базові закони соціальних відносин.

Тому, наприклад, Конституцією України (ст. 74) заборонено виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії. Тому що мудрий народ завжди вибиратиме халяву. Завжди, без винятків.

Але якщо ти хочеш просто затягти у свій додаток максимальну кількість користувачів, пообіцявши, начебто, що "Результати голосування врахують у Парламенті", – оце саме те. І пофіг, що законодавча влада (ВРУ), яка приймає закони, геть не зобов’язана виконувати обіцянки влади виконавчої (Президент, Кабмін), яка проводить «опитування»: ти обіцяй, це завжди працює в Україні. При тому, що формально Конституцію не порушено: це ж не «референдум», а просто «опитування». І питання не прямо про бюджет, хоча кількість вихідних прямо на нього впливає.

Причому, характерна деталь – хом’ячків одразу привчають до слова «голосування». Щоб піпл звикав «голосувати» в Дії. Спочатку за всяку фігню, типу Євробачення, потім про більш чутливі питання щодо «кількості вихідних». А потім, коли клієнт вже щільно сидітиме на голці «Дія-голосувань» та матиме стійку ілюзію ніби він на щось там впливає, натискаючи кнопавки в додатку, – ось тоді вже можна (пере)обирати політичну владу у країні. До того часу виборці повинні вже свято вірити, що їх не намахують та напрацювати стійку Дія-залежність. Не сумніватися, вірити й не дивилися вгору. На хрін критичне мислення. І, до речі, перевірити, чи дійсно стільки мільйонів людей «проголосувало» і чи дійсно результати саме такі нема ніякої можливості.

"Ви просто вірте нам, ми ж «держава», ми не обманюємо". Вірте людям, яких ловили на брехні раз приблизно п’ятсот, а вони робили морду ящиком і «тихенько йшли в ліс».

Все це не має нічого спільного з «електронною демократією». Тому що справжня демократія категорично передбачає підзвітність та підконтрольність влади. А цього немає і близько у випадку «Дії» та «дієвих» – лише маніпуляції та популізм. І досить недешевий, між іншим, судячи з величезного штату дорогезних дія-розробників.
До речі, через «Дію», де кожен голосувальник однозначно ідентифікований, вже можна збирати досьє на потенційних виборців, формувати профілі їхніх вподобань, малювати психологічні портрети, мати уявлення про світогляд та моральні цінності, розрахувати ступінь політичної активності кожного і ще багато інших цікавих речей робити. Всі дані зручно зібрані в одному місці. Тиць – і ось тобі розгорнута персональна інформація про кожного, чого немає у жодній іншій базі даних. Бінго.

Все це може та обов’язково буде використано під час наступної виборчої кампанії. Cambridge Analytica такого і не снилося.

Наші інтереси: 

Слушні зауваження спеціаліста. Вже є один прикрий кейс голосування в "Дії" – на Євробаченні 2023 року Україну представлятиме чорношкірий "українець" з Нігерії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи