Зображення користувача Петро Олар.
Петро Олар
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Даріус Петрошіус: Потрібно вірити в життя і жити по совісті

Почніть з великого і перемагайте корупцію на своєму рівні. Робіть все можливе, щоб совість вийшла на перший план – з цього почнуться ваші перемоги, радіти за які ми, литовці, готові вже сьогодні. І я думаю, наша зустріч для цього і потрібна, щоб я міг поділитися з вами своїми поглядами на проблеми, які важливі для вас. Головне, пам`ятайте:– Коли людина йде до церкви, вона знає, що є 10 заповідей Божих, які треба виконувати. Думаю Сейм або Рада повинні бути народним храмом Закону і Справедливості, а у депутатів заповіді Божі треба розширювати своїми негласними правилами... Так повинно бути...

Як у литовському Сеймі депутати встановлюють для себе норми етики і моралі, адже вони прийшли служити людям? А чи є в Литві у депутатів внутрішні десять або сім заповідей?

– Моя головна заповідь: Не вкради! Вона є в Божих заповідях і живе в мені з мого народження, а також виховувалася батьками. Головне, щоб людина знала – у себе вкрасти неможливо, а коли ми стаємо депутатами або просто дорослими людьми, які мають спільні інтереси з іншими людьми, і щось належить не тільки одному, а потрібно багатьом – не можна це забирати тільки собі – це несправедливо. Це і є злодійство.

Я задаюся питанням: ось скільки разів злодійство може бути покрито? І тут виникає в пам'яті картина з України, коли ваш колишній прокурор досяг межі злодійства і своєю аморальністю перейшов усі людські рамки, про моральний і культурний рівень і говорити не хочу, кадри, показані з його будинку, шокували світ. Замовляти кіч картини про себе в шатах римських правителів, для яких право було святим – це я навіть не знаю, як назвати. Подивившись ці кадри по телевізору, розумієш – він все життя крав, брав і не заробляв чесно, а користувався тим, що йому давала влада і крісло. Це ненормально, він крав у народу, для якого він повинен був вершити справедливість. Люди не народжені для таких дій, з цим правилом і заповіддю ми народжуємося: не красти – це як дихати...

Вкрасти – це не та дорога. Скільки разів вкрадеш? Один, два. Україна – це хороший приклад. Коли я бачив картини вашого прокурора, коли жива людина сам себе замовляє художникам і, напевно, майстрам в образі римських імператорів – це смішно і аморально. Ваш колишній прокурор Пшонка якось не так працював все життя, як видно зі ЗМІ, він крав. Це ненормально, але найстрашніше, що в Україні це не засуджують на державному рівні і відповідно до закону. Страшно, що справа Пшонки живе і процвітає, тільки інші виконавці.

Я багато разів повторював, коли навіть в дискусії виникали подібні питання – нехай більше не крадуть. Роби свою роботу і не кради. Мені взагалі нецікаво вкрасти, мені цікаво заробити щось. Тут немає дороги вперед. Я знаю, що у нас теж всяке буває, але не так відкрито, як у вас. Коли я захищав дисертацію як кандидат юридичних наук, мій учитель казав мені: «Найголовніше – це спокійний сон».

Я маю ще й інше внутрішнє правило, яке важливо для депутатів: Не важливо, скільки ти ударів отримаєш від супротивників і опонентів – важливо, як ти встанеш і підеш далі... У нашому Сеймі ніколи не було бійок, є нормальна дискусія. Є інша позиція, але є й моя.

У Вас, як успішного боксера-любителя, чи не свербіли руки відновити справедливість і свою правду тим способом, що застосовували в спорті?..

– Ні, навіть не думав. Просто, є речі, які не можна поєднати і застосувати разом. Політики повинні бути ще й культурними, освіченими людьми. Це правило, яке варто було б записати. Адже за логікою: якщо тобі народ довірив і вибрав, все інше не має значення. А на ділі – якщо ти хороший боксер, то доводь, відстоюй честь країни на рингу. Якщо ти співак, співай зі сцени і цим прославляйБатьківщину. А якщо ти вирішив стати депутатом – роби це професійно, як личить депутату.

Покажи свою культуру, знання проблем, які важливі для парламенту, а всі інші потрібні знання тобі можуть дати консультанти, як раз непрофесійні політики, що залишилися в професії, а не подалися в депутати. Не бийся. Я колишній боксер.

У нас в Парламенті ні б'ють, ні вбивають. Цього нема. Коли важко, у мене є така заповідь: Шукати рішення тільки через дискусію. Є моя позиція, є інша позиція. Кулаки цього не вирішать. Мені цього не можна. У вас в Парламенті б'ються, а потім весь світ дивиться, як на цирк.

А у Вас немає планів або мрії, після того як навчилися парламентській роботі, йти далі, наприклад, в Європарламент або будувати кар'єру на посаді мера, продовживши справу батька?

– Зараз таких цілей немає, але я їх не відкидаю. Там трохи інша робота. Я вже не один раз отримував пропозиції на пост міністра, але в даний час у мене такого бажання немає, тому що потрібен досвід і велике бажання. В іншій каденції подивимося.
У Сеймі я вже четвертий рік, цілу каденцію. У Сейм Литви я прийшов не за партійними списками, я обраний від регіону Таураге.

У багатьох країнах світу, наприклад, Білорусії, Росії в політиці сильна традиція спадкоємності. Ваш батько теж досить відомий політик, який зробив багато для регіону. Чи не було бажання продовжити його справу?

– Я був депутатом місцевої Ради півтора року, до Сейму. Повернутися додому ніколи не пізно. Поки такого бажання немає, але ніколи не говори «ніколи».

Як Ви ставитеся до української традиції проводити в Парламент своїх «помічниць»?

– Я і мої друзі – ми сміємося над цим. Це аномально. Мій головний помічник, професійний юрист, теж з Таураге. Він колишній прокурор Таураге, на пенсії, навіть не належить ні до якої партії. Звичайно, в світі є всяке, по-моєму і в Англії є, але в Європі це виняток, це не правило. У цій каденції я не бачив таких прикладів, жодного не можу назвати. У нас навіть про це не думають, є для країни питання важливіші.

Який для Вас найідеальніший парламент у світовій практиці? І чи є литовці в парламентах інших країн?

– Може бути, в Англії. Там інша система. Є, знаю, що в Колумбії є. Але, головне, в Європарламенті захищають інтереси литовського народу і перспективи країни.

Які зовнішні сили можуть вплинути на ваш Сейм?

– У цей раз я отримав народну підтримку виборців, і не приховую, що лобіюю їх інтереси. У нас в Сеймі це нормально і цивілізовано, особливо в енергетиці, де є великі гроші, а головне – в питаннях безпеки країни. У нас є офіційні лобісти. Але були і кримінальні справи щодо зловживань, пов'язаних з лобіюванням інтересів. Я особисто завжди дивлюся на інтереси людей, які дали мені мандат, виборців міста Таураге. Я за лобізм в білому світі, ініціативи людей, які я просуваю, для мене важливі.

Я стояв до останнього проти видобутку сланцевого газу в регіоні Таураге, хоча це було в інтересах економіки моєї країни. Видобуток сланцевого газу в нашому регіоні істотно погіршив б екологію, адже ми – сільськогосподарський регіон і славимося якістю натуральної продукції. З вітроенергетики було таке, що недостатньо люди мали інформації, не були оприлюднені норми і правила безпеки для людини.

А які у Вас стосунки з пресою, і як до журналістів відносяться серед Ваших друзів-парламентарів?

– Я чув, що в Раді якийсь депутат вніс законопроект про покарання журналістів за критику влади. Це ненормально і не демократично, не хочу шукати слова, як це назвати, але повернення в Радянський Союз навіть в окремих регіонах України неможливе. Мій учитель навчав мене – ніколи не воюй з журналістами, переможцем не вийдеш. Не можна сказати журналісту, що ти не даси інтерв'ю, він скаже це замість тебе, використовуючи твої самі невигідні цитати. Ми знаємо, бувають і замовні матеріали, але це треба приймати як реальність, шукати діалог і розуміння.

Я хочу побажати українським читачам, а також журналістам, з якими ще не знайомий: – Потрібно вірити в життя і жити по совісті. Україна багата країна, в ній живуть дуже хороші люди. Почніть з великого і перемагайте корупцію на своєму рівні. Робіть все можливе, щоб совість вийшла на перший план, з цього почнуться ваші перемоги, радіти за які ми, литовці, готові вже сьогодні. І я думаю, наша зустріч для цього і потрібна, щоб я міг поділиться з вами своїми поглядами на проблеми, які важливі для вас.

Головне пам'ятайте: Коли людина йде до церкви, вона знає, що є 10 заповідей Божих, які треба виконувати. Думаю Сейм або Рада повинні бути народним храмом Закону і Справедливості, а у депутатів заповіді Божі треба розширювати своїми негласними правилами... Так повинно бути...

Петро та Анна Олар, Таураге, Литва

Наші інтереси: 

Думка литовських депутатів

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олександр Миколайович.
0
Ще не підтримано

Почніть з великого, аби перемагати корупцію (суспільне явище) на своєму рівні: вивчить закономірності життя суспільства. Це допоможе вам в подальшому не виголошувати безглузді заклики. "КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ" - http://politiko.ua/blogpost131117

Коментарі

Зображення користувача Олександр Миколайович.
0
Ще не підтримано

Почніть з великого, аби перемагати корупцію (суспільне явище) на своєму рівні: вивчить закономірності життя суспільства. Це допоможе вам в подальшому не виголошувати безглузді заклики. "КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ" - http://politiko.ua/blogpost131117

Зображення користувача Анна Олар.
0
Ще не підтримано

Ми приймали участь у цьому форумі, давали пряме включення з Сейму, виступав голова Антікоррупційного комітету Литви, він якраз говорив про конкретні заходи. Я не винна, що "Не красти" - це перше, що асоціюється з Україною, теж саме говорять інші політики у Литві: "Вам же стільки грошей надалі, де вони?", - питала член Антікоррупційного комітету в приватній розмові. Повторюю: на жаль, ця тема і це питання - перше, з яким до нас звертаються, тому не дивно, що з цього почалась і ця розмова