Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи потрібно Україні падіння Лукашенка? Погляд з української точки зору і без емоцій

Спецтема:

По-перше, не має сенсу протиставлення «про-російського» Лукашенко та «анти-російської опозиції». Той самий опозиційний лідер Бабарико очолював банк, який був російським підприємством-«дочкою». З чого б йому бути «анти-російським»? Він має міцні та прагматично обумовлені зв'язки з російською верхівкою.

По-друге, мотивація Лукашенка при протистоянні РФ цілком нормальна та зрозуміла. Він диктатор та не хоче ділитись владою, зокрема, і з Путіним. Отже, на відміну від мутних «демократичних» діячів, ми можемо розраховувати, що він реально пручатиметься подальшій інтеграції з Росією, пише на своєму телеграм-каналі Едуард Юрченко, правий філософ.

Більш того, є реальна вірогідність, що спроби його скинути інспіровані саме Путіним і саме через його небажання «зливатись» під Кремль. Тож питання не в тому, чи є він «ватником», а в цілком нормальному бажанні влади, до якої ідеологія взагалі не має відношення. Це – надійніше за будь-яку «принципову позицію».

По-третє, опозиція не демонструє ніяких ознак сили, що здатна реально взяти владу або тим більше реагувати на потенційну російську анексію. У них нема ані лояльних силовиків, ані управлінської вертикалі. Взагалі нічого. 

Максимум на що вони можуть розраховувати – це трошки «качнути» режим Лукашенка. Але реальне захоплення влади або протистояння зовнішньому ворогу з їх боку – це ненаукова фантастика.

Також варто пам’ятати, що значна частина цілком ватних білоруських силовиків здатна підтримати Лукашенко в протистоянні Путіну з міркувань особистої відданості або з точки зору бачення його «лідером слов‘янського світу». А ось гіпотетичній новій владі прийдеться спиратись на таких саме гіпотетичних національно-свідомих представників силових структур.

Четверте. Лукашенко ніколи не займав принципово проросійської позиції в нашому конфлікті. Більш того, він активно співпрацював з Україною під час гарячої фази україно-російської війни. Він – прагматик і йому не вигідно з нами сваритись.

З іншого боку, треба визнати, що тиск Росії на нього є сильним, а актуальна українська влада (як і попередня) по здатності впливати на події в Білорусі нагадує нам здатність євнуха стати батьком. 

Отже, програма максимум для України – це збереження білоруського суверенітету та недопущення прямої окупації країни. В цьому аспекті наші інтереси об'єктивно співпадають з лукашенківськими.

Таким чином, мусимо резюмувати: падіння Лукашенка і його режиму Україні нічого, крім неприємностей, не принесе. 

Суто емоційне співчуття протестувальникам або обурення діями місцевих силовиків нічого спільного з українським націонал-прагматизмом не мають і свідчить радше про незрілість нашого громадянського суспільства, яке продовжує дивитись на світову політику очима наївного підлітка.

Наші інтереси: 

Дивитися на події в Білорусі з врахуванням інтересів України. Розуміти, що за Лукашенка не буде загрози північному кордону України. Важливо не допустити анексії або аншлюсу Білорусі Росією. Чи здатні опозиційні кандидати (Бабарико, Цепкало, Тихановські) протистояти РФ і забезпечити незалежність Білорусі?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Білорусь
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У падінні Лукашенка зацікавлений і російський олігархат. У разі початку приватизації після падіння Лукашенка у нього максимальні можливості скупити всю білоруську промисловість і реально приєднати Білорусь до Московії.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У падінні Лукашенка зацікавлений і російський олігархат. У разі початку приватизації після падіння Лукашенка у нього максимальні можливості скупити всю білоруську промисловість і реально приєднати Білорусь до Московії.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То, він сам про це каже.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

І мене відверто верне від їхньої апазіциі, яка нагадує яловий жидівський саміздат часів Брєжнєва, барци якого дратували КҐБ з єдиною метою - щоб їх випхали з СССР.

Хай буде!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Малий народ - великий президент, великий народ - малий президент.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У Білорусі ми спостерігаємо гарно сплановану і блискуче виконувану спецоперацію Московії.

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Пам'ятаєте про "Захід-2017" ?

Я не меч, я тримаю меч.