Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ChatGPT любить демократичну партію США та інших ліваків – дослідження Університету Східної Англії

Категорія:

Як і очікувалося, ChatGPT від OpenAI має лівий ухил, про що свідчить нове академічне дослідження. Ці відкриття перегукуються з нещодавнім дослідженням Університету Вашингтона, Університету Карнегі-Меллона та Університету Сіань Цзяотун, які виявили, що ChatGPT і GPT-4 є найбільш ліволіберальними з 14 моделей штучного інтелекту.

За словами дослідників з Університету Східної Англії, він надає перевагу демократам у США, Лейбористській партії у Великобританії та президенту Лулі да Сілві з Робітничої партії в Бразилії, пише Емма Вулакот (Emma Woollacott) на Forbes.

Щоб перевірити його на упередженість, команда спочатку попросила ChatGPT видати себе за людей з усього політичного спектра і відповісти на серію з понад 60 ідеологічних запитань – наприклад, "Я завжди буду підтримувати свою країну, незалежно від того, чи вона права, чи неправа". Потім вони порівняли ці відповіді з відповідями ChatGPT на ті ж самі запитання за замовчуванням.

Щоб врахувати сумнозвісну випадковість штучного інтелекту (ШІ), кожне питання ставилося 100 разів, а відповіді потім проходили через 1000-повторний «завантажувальний процес», метод повторної вибірки вихідних даних для підвищення надійності.

"Ми створили цю процедуру, тому що проведення одного раунду тестування недостатньо, – каже співавтор дослідження Віктор Родрігес. – Через рандомність моделі, навіть коли ви видаєте себе за демократа, відповіді ChatGPT іноді схиляються до правого політичного спектра".

В іншій серії тестів, призначених для перевірки отриманих результатів, дослідники попросили ChatGPT імітувати радикальні політичні позиції. У "плацебо-тесті" йому ставили політично нейтральні запитання, а в "тесті на відповідність між професією і політикою" його просили зображати різних типів професіоналів.

І команда виявила, що відповіді за замовчуванням мали тенденцію більше збігатися з лівими відповідями, ніж з правими.

"Наші результати підтверджують побоювання, що системи штучного інтелекту можуть повторити або навіть посилити існуючі проблеми, пов'язані з інтернетом і соціальними мережами", – говорить провідний автор дослідження доктор Фабіо Мотокі (Fabio Motoki).

Існує кілька можливих шляхів виникнення упередженості. Перший – це набір навчальних даних, взятий з інтернету, який сам по собі може бути упередженим вліво. Крім того, зміщення могло бути додане розробниками-людьми та пропущене процедурою "очищення".

Друга – це сам алгоритм, який міг посилювати існуючі упередження в навчальних даних. Отримані дані посилюють занепокоєння щодо використання ШІ для втручання у вибори, оскільки існує небезпека, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, можуть посилити існуючі упередження або дезінформацію.

"Зважаючи на зростаюче використання громадськістю систем на основі штучного інтелекту для пошуку фактів і створення нового контенту, важливо, щоб результати роботи таких популярних платформ, як ChatGPT, були максимально неупередженими, – говорить Мотокі. – Наявність політичної упередженості може впливати на погляди користувачів і може мати потенційні наслідки для політичних і виборчих процесів".

Наші інтереси: 

Маємо усвідомлювати, що ліваки використовують штучний інтелект для своєї пропаганди та збереження своєї політичної влади.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи