Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

«Це як виривати зуби». Сенатори критикують адміністрацію Байдена за затягування з наданням F-16

Категорія:

Спецтема:

Демократи хочуть, аби переможна війна проти Росії тривала до виборів у листопаді 2024 року, щоб потім представити себе переможцями. Натомість республіканці хочуть, аби війна закінчилася в цьому році, щоб вибити цей козир з рук демократів, адже тоді електорат до моменту виборів забуде про війну і зосередиться на внутрішній політиці, де у демократів повний провал.  

Американські сенатори критикують адміністрацію президента Джо Байдена за те, що вона відмовляється посилати винищувачі F-16 в Україну для того, щоб українські війська могли чимшвидше звільнити всю територію України від російської агресії, пише Голос Америки.

28 лютого під час дискусії на слуханнях в Сенатському комітеті зі Збройних сил сенатор-республіканець зі штату Арканзас Том Коттон висловив переконання, що США повинні надати Україні зброю для перемоги, і робити це швидше, а не поступово, як це відбувається зараз.

Він сказав, що замість того, щоб говорити, що США будуть з Україною «так довго, як буде потрібно», повинні сказати, що вони будуть «так швидко, як українці можуть здобути перемогу».

Генерал-лейтенант США у відставці Кейт Келлог, відповідаючи на запитання сенатора-демократа Річарда Блюменталя, чи варто надати Україні F-16, сказав, що він би послав в Україну «все, що є», включно з літаками F-16, якщо це дозволить швидше виграти війну.

«Я б надав їм все, що ми можемо, щоб виграти цю боротьбу, тому що це запобігає розгортанню американських військ пізніше, якщо вони не зможуть перемогти російську армію. Навіть якщо для цього потрібні F-16, оскільки вони мають кращу авіоніку, ніж МіГ-29», – сказав генерал у відставці.

Експертка з корпорації RAND Дара Масікот вважає, що в України є потреби, які потрібно задовольняти зараз, і ті, що постануть з часом, і F-16 належать до останньої категорії.

«Є нагальні потреби, про які ми говорили, щодо артилерійських снарядів і додаткової стрілецької зброї, щоб запобігти російським фронтальним атакам. Я думаю, що деякі з більш просунутих систем, про які ми сьогодні говорили, як-от F-16 або ATACMS, потребують часу для навчання. Але я погоджуюся з іншими учасниками дискусії, якщо ви ніколи не починаєте процес, ви ніколи його і не почнете», – сказала Маскіот.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем від Південної Кароліни сказав, що рішення адміністрації Байдена не надавати поки що винищувачі F-16 Україні є «більше, ніж розчаруванням».

«Нещодавня заява президента Байдена про те, що він виключає винищувачі F-16 для України в короткостроковій перспективі, ґрунтуючись на порадах Міністерства оборони, викликає розчарування», – сказав Грем у заяві.

Він порівняв процес надання зброї Україні з боку адміністрації Байдена з процесом «виривання зубів». «З цією адміністрацією постачання на поле бою кожну систему зброї, яку запитує Україна, це було, як виривання зубів», – сказав Грем у своїй заяві.

В інтерв’ю каналу ABC News президент Джо Байден сказав, що на цей момент він виключає постачання F-16, сказавши, що Україні «зараз не потрібні F-16».

Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван останніми днями неодноразово захищав рішення президента, зазначаючи, що винищувачі «не є ключовим потенціалом», який потрібен Києву для майбутнього контрнаступу. «F-16 – це питання на потім. І тому президент Байден сказав, що наразі він не просуває його», – сказав Салліван у розмові з телеканалом CNN. За словами Саллівана, «зусилля США мають бути спрямовані на те, щоб отримати в Україні інструменти, необхідні їй для поточної місії».

Як зазначає газета Hill, яка висвітлює політичні питання, зокрема, Конгрес США та його стосунки з президентом та виконавчою владою, президент Байден стикається зі зростаючим тиском як з боку українських офіційних осіб, так і з боку законодавців США, щоб адміністрація швидше погодилися на прохання про винищувачі.

Як зауважує газета, під час участі в Мюнхенській конференції з безпеки на початку цього місяця сенатор Грем сказав, що серед 30 сенаторів на конференції було «практично одностайне переконання», що «ми повинні сьогодні тренувати українських пілотів на F-16, щоб вони могли отримати реактивні літаки якомога швидше».

Наші інтереси: 

Ставлення США до України розвивається у правильному напрямку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Час закінчення війни значною мірою залежить від того, чия лінія переможе в США – республіканська чи демократична. Проте головний чинник закінчення війни знаходиться в самій Україні: Війна в Україні завершиться тоді, коли буде досягнута її мета (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лівацький "Голос Америки" раптом заспівав зовсім по-іншому: виявляється, що це демократи затягують перемогу України над Росією, а республіканці зі своїм ленд-лізом її прискорюють.

Різка зміна позиції зрозуміла, адже тепер фінансування цього рупора лівої пропаганди залежатиме від республіканської більшості в палаті представників. Тільки не називайте це журналістикою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Час закінчення війни значною мірою залежить від того, чия лінія переможе в США – республіканська чи демократична. Проте головний чинник закінчення війни знаходиться в самій Україні: Війна в Україні завершиться тоді, коли буде досягнута її мета (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!