Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Бур’яни прощавайте! або Як використовувати гербіциди на присадибній ділянці

Вони з’являються першими навесні і їх важко позбутись… Вони забирають поживні речовини у культурних рослин і затуляють сонце… Вони — це бур’яни. Побороти бур’янисті зарості допомагають гербіциди, але і тут є свої особливості. Як використовувати гербіциди на присадибній ділянці розповідають консультанти інтернет-магазину агропродукції lnzweb.com.

Що таке бур’яни і що таке гербіциди

Особливою «шкідливістю» характеризуються багаторічні бур'яни (пирій повзучий, осоти, грицики, берізка польова, кульбаба лікарська і ін.), але і однорічні так швидко розростаються, що не пасуть задніх. Якщо їх не нищити, то можна залишитися без значної частини врожаю, тому з цими ворогами — хочеш чи не хочеш, а боротися доводиться.

Безумовно, найоптимальнішим (екологічно безпечним), але і найбільш трудомістким способом боротьби з бур'янистої рослинністю є регулярне ручне прополювання, причому на значну глибину. Але ж чи на все вистачить рук?

Гербіциди — це те що в більшості випадків, все таки, рятує. У перекладі з латини слово «гербіцид» означає «вбиває траву». Одні препарати, потрапляючи на листову поверхню, викликають її опіки і подальшу загибель (місцеву дію), інші —  всмоктуються через листя  всередину і з рослинними соками доходять до кореневої системи, вражаючи її (системна дія).

Які гербіциди популярні в приватному секторі

У великих господарствах асортимент гербіцидів досить великий, а от для застосування в приватному секторі число їх порівняно невелике.

Уже багато років цілком успішно для приватного сектора пропонуються гербіциди-аналоги на основі гліфосату — напалп, раундап, торнадо і інші. Вони є препаратами системної дії і характеризуються високою універсальністю стосовно широкого спектру бур'янів.

Це препарати III класу токсичності, що мають ряд переваг:

  • безпечні для навколишнього середовища,
  • малотоксичні для теплокровних тварин,
  • нешкідливі для бджіл та інших корисних комах
  • не акумулюються в тканинах тварин, не подразнюють шкіру.

Діюча речовина — гліфосат — розкладається в ґрунті (там вона втрачає гербіцидну активність і відносно швидко руйнується на природні речовини: вуглекислий газ, воду і фосфати), тому не існує негативних наслідків для посіву наступних культур після внесення такого отрутохімікату.

Вважається, що препарат не надходить в рослину через ґрунт, тому не перешкоджає проростанню висіяного навесні насіння.

Особливості застосування

На ефективність гербіцидів в значній мірі впливають погодні умови:

  • За сонячної погоди, сприятливої для зростання і розвитку рослин, проникнення препаратів посилюється, при прохолодній — слабшає, а загибель бур’яну, відповідно, прискорюється або сповільнюється.
  • У спеку або вітряну погоду, вносити препарати слід в ранкові та вечірні години і тільки в разі крайньої необхідності.
  • Не рекомендується виконувати цю роботу за рясної роси, бо так знижується ефективність хімічної обробки.

Треба також мати на увазі, що в спекотну суху погоду пошкодження листкової поверхні сусідніх рослин можливо навіть парами препарату, чого треба уникати всіма можливими способами.

Культурні рослини, особливо посадки овочевих культур і ягідників, ретельно закривають, застосовуючи дерев'яні щити, фанеру і поліетиленову плівку як екран. Якщо ж краплі потрапили на листочки випадково, то їх негайно змивають струменем чистої води або видаляють гілки, щоб уникнути загибелі рослини в цілому.  

Якщо на посівах дачної ділянки з'явилися окремі пагони або крихітні ділянки бур'янів, то тут краще скористатися не методом обприскування, а звичайним пензликом, змочуючи листя 20-50% -ним розчином гербіциду.

Хоча названі вище препарати вважають безпечними для бджіл, необхідно дотримуватися певних правил. Наприклад, обприскувати рослини рано вранці або пізно ввечері і при цьому необхідно обов'язково інформувати сусідів-бджолярів про майбутні хімічні обробки на своїх ділянках. Категорично забороняється застосування на присадибних ділянках гербіцидів, не дозволених для приватного сектора.

Гарного вам врожаю!

Наші інтереси: 

Корисні поради.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи