Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як захистити рослини від комах-шкідників: розповідаємо про інсектициди

Щоб виростити гарний урожай недостатньо просто кинути зернину в землю. Щойно рослина показується на світ під сонцем — армії комах прямують до її стебельця та листочків.

Вберегти сад чи город від шкідників допомагають інсектициди — хімпрепарати з розряду пестицидів,  дія яких спрямована саме проти комах, їх яєць та личинок. Детальніше про це далі розповідають фахівці lnzweb.com.

Ще кілька десятків років тому городники про ці препарати могли тільки мріяти. Поширення шкідників часто набуває форм справжніх епідемій, що призводить до втрати значної частини врожаю. Картопля, овочеві культури, зернові, фруктові дерева — вже ніщо не може обійтися без спеціалізованого захисту інсектицидами.

Класифікація інсектицидів

Походження слова «інсектицид» має латинське коріння: «insectum» — комаха і «caedo» — вбивати. Сучасна агрохімія  — це наукові розробки, завдяки яким діючі речовини препаратів захисту впливають на живі організми вибірково, а тому здатні знищувати лише шкідників.

За характером впливу інсектициди бувають:

  • універсальні (або суцільної дії) — ці препарати здатні боротись одразу із кількова видами комах;
  • вибіркової дії — інсектициди цього типу пригнічують розмноження або ж повністю знищують комах тільки певного виду.

І перші і другі впливають не лише на дорослі популяції, але й знищують яйця та личинки. Завдяки цьому можна отримати ефект пролонгованої дії та запобігти повторному розмноженню шкідників.

В залежності від способу проникнення в організм комахи, також виділяють кілька різновидів інсектицидів:

  • Системної дії — діюча речовина активно поглинається рослиною після обробки. Шкідник, поїдаючи оброблену культуру, гине. Звісно ж, сама рослина теж зазнає деякого впливу хімікату, проте ця шкода набагато менша, ніж загроза бути знищеною ворогом. Значний плюс таких препаратів — це низька залежність від погоди, адже речовина швидко вбирається листям та стеблами. За дотримання норм обробітку, використання системних препаратів доцільне в багатьох випадках.
  • Контактної дії — активна речовина інсектициду залишається на поверхні листя і стебел і починає працювати лише за безпосереднього контакту з тілом комахи. Препарати цього різновиду знищують гусінь, метеликів та представників комах з ротовим апаратом колючо-смоктального типу (наприклад, попелиці). Мінус інсектицидів цього різновиду в тому, що вони легко змиваються дощем, тобто при обробітку слід враховувати і погодний фактор.
  • Кишкові — хімпрепарати, що використовують для боротьби із шкідниками з ротовим апаратом гризучого типу (це, наприклад, жуки та личинки метеликів). Інтоксикація викликає параліч, колонії шкідників успішно знищуються, завдяки чому городина (огірки, картопля, помідори та інше) а також фруктові сади та виноград залишаються в безпеці.
  • Фумігантні — реактиви розпилюються і потрапляють в організм шкідника через дихальні шляхи. Це, здебільшого, препарати універсальної дії, застосовуються проти кількох різновидів комах.

Що обрати

Пройшовши за посиланням https://lnzweb.com/uk/zzr/insecticide ви знайдете повний перелік препаратів різного призначення від відомих виробників (Сингента, Басф, Дефенда, Байєр та інші).

Вибір великий, однак слід пам’ятати про резистентність (стійкість) до препаратів, що виникає практично у всіх шкідників з часом.

Для досягнення позитивного ефекту фахівці радять не перевищувати вказані у інструкції дозування та постійно змінювати (чергувати) препарати захисту.

Наші інтереси: 

Підходити розумно до питання захисту урожаю від шкідників.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи