Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Болтон пояснив, чому збирав голів Радбезів з України, Білорусі і Польщі

США хотіли показати колишнім радянським республікам, що вони не повинні бути пасивними, коли стикаються з войовничістю Росії або погрозами їх внутрішнім контролем. 

bolton.jpg

Джон Болтон. Фото: REUTERS / PETER NICHOLLS

Про це пише колишній радник президента США з національної безпеки Джон Болтон у своїй книзі The Room Where it Happened. Переклад фрагментів книги, які стосувалися Білорусі, зробило видання Reformation, повідомляє TYT.BY

У своїй книзі Джон Болтон кілька разів згадує Білорусь і Україну. Він описує події, які відбувалися під час і напередодні його візиту в Східну Європу в серпні минулого року. Через кілька тижнів він був відправлений у відставку.

Сенсаційних деталей про поїздку до Мінська немає, проте тепер відомо, що білоруську ситуацію Болтон обговорював з президентом України: він пише, що з Володимиром Зеленським обговорили Білорусь і Молдову і їх проблеми з Росією і корупцією.

«29 серпня я вилетів з Києва до Молдови і Білорусі, продовжуючи свої поїздки по колишніх республіках СРСР. Я хотів показати Росії, що ми постійно фокусуємося на її периферії і не задовольняємося тим, що просто залишаємо ці борються держави наодинці з Москвою. Якби я довше залишався в Білому домі, то зміг би реалізувати більш суттєві плани у відносинах США з колишніми радянськими державами, але цього не сталося. Зокрема, в Мінську, незважаючи на те, що у Олександра Лукашенка були не настільки видатні досягнення в області прав людини, я хотів довести, що США не стали б просто спостерігати, як Росія поглинає Білорусь, що Путін, схоже, розглядав серйозно», – пише Джон Болтон.

Колишній радник президента США з національної безпеки натякає, що частиною його стратегії по допомозі пострадянським країнам в протистоянні Росії була зустріч секретарів Рад безпеки Білорусі, України та Польщі у Варшаві 31 серпня.

«Одним з аспектів моєї стратегії була зустріч радників з національної безпеки Польщі, Білорусі, України і США, організована в Варшаві в суботу, 31 серпня. Нехай Кремль трохи подумає про це. Я, очевидно, мав на увазі набагато більше, ніж просто проведення додаткових зустрічей, але це було те, що сигналізував би іншим колишнім радянським республікам, що ні ми, ні вони не повинні бути пасивними, коли вони стикаються з войовничістю Росії або погрозами їх внутрішньому управління. Було багато всього, що ми могли б зробити як дипломатично, так і у військовому відношенні. Після того як я пішов у відставку, адміністрація і інші, здається, рухалися в тому ж напрямку », – пише Джон Болтон.

Нагадаємо, про свою зустріч з колегами з Білорусі, України і Польщі Болтон в той же день повідомив в твіттері. Американський чиновник тоді зазначив, що всі учасники зустрічі поділяють спільні погляди на регіональну безпеку і підтримують зміцнення суверенітету і безпеки своїх держав.

Наші інтереси: 

Міжмор'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Міжмор'я
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи