Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Болі бізнесу та обіцянки Зеленського. Як пройшла велика зустріч "Діалог влади і бізнесу"

Світ:

Зеленський подякував НБУ, похвалив за макростабільність і пообіцяв захищати незалежність банківського регулятора. Співпрацю з МВФ буде продовжено, Україна продовжить європейський курс.

19062201.jpg

Фото - www.president.gov.ua

"Боже, скільки у вас айфонів! Радий, що у вас є гроші на них. Але ми зібралися тут, щоб допомогти країні", - такими словами розпочав свою промову на вчорашній зустрічі з бізнесом президент Володимир Зеленський, пише у своєму репортажі Марія Бровінська на Liga.net.

Зеленський відразу сказав, що розглядає присутніх у залі підприємців як клієнтів держави Україна і замовниками держсервісів, над якими працює його команда.

Як і його попередник Петро Порошенко, новий глава держави підготував для зустрічі з бізнесом кілька хороших новин: "З сьогоднішнього дня вас більше не будуть змушувати продавати валюту. Можна аплодувати". Почувши заклик, зал вибухнув аплодисментами. 

Зеленський подякував НБУ, похвалив за макростабільність і пообіцяв захищати незалежність банківського регулятора.

Нові овації він зірвав заявою про те, що скасував укази про втручання в економіку. (Серед них скасування штрафів за порушення касової дисципліни і ще 166 застарілих указів попередників, з серії - шити шкільну форму тільки з вітчизняних тканин).

"Я вирішив інвестувати в Україну найдорожче, що у мене є - це мій час. І закликаю всіх вас зробити так само: інвестуйте в Україну", - сказав Зеленський і оголосив перелік пріоритетів в економіці, які при бажанні (і часточці уяви) можна вважати програмою дій на найближчі п'ять років. У "програмі" 10 основних пунктів.

Україні потрібен доступ до дешевих ресурсів. Тому співпрацю з МВФ буде продовжено, щоб в наступні п'ять років скоротити борговий тягар країни.

Україна продовжить європейський курс.

  • Протягом 3-4 років країна повинна ввійти в ТОП-10 рейтингу Світового банку по легкості ведення бізнесу.

  • Україна повинна позбутися корупції та вивести економіку з тіні. 

    "Наш короткочасний пріоритет - боротьба з контрабандою та рейдерством. Це діагноз, але не вирок. Будемо лікувати", - сказав Зеленський. Подолати корупцію допоможе запуск Антикорупційного суду.

    Україні потрібно позбутися від непрофільних активів - оголошено курс на масштабну приватизацію.

    Держава - це сервіс, який створює умови для роботи бізнесу. Україну очікує тотальна діджиталізація процесів - "країна в смартфоні".

  • СБУ має бути позбавлена функцій розслідування економічних злочинів. В країні має з'явитися Державна служба фінансових розслідувань.

  • Скасувати заборони. По-перше дозволити вільно розпоряджатися своїм майном, а саме землею і валютою. По-друге, легалізувати азартні ігри.

    Захистити конкуренцію і обмежити монополії. У тому числі в енергетиці, спростити підключення до електромереж.

    Відновлення Донбасу - інвестиції в інфраструктуру окупованих районів оцінюються в більш, ніж 300 млрд. грн. Інвестувати в відновлення інфраструктури регіонів, які постраждали від війни Зеленський, з його слів, вмовив Ріната Ахметова та Віктора Пінчука. Ігор Коломойський також інвестує значні кошти, "але він про це ще не знає".

Названі Зеленським пріоритети бізнес-спільнота оцінила позитивно. Але бізнесменів цікавили й інші питання. Другу частину зустрічі - секцію питань-відповідей - проводили без преси. LIGA.net поспілкувалася з учасниками зустрічі і з'ясувала п'ять ключових проблем, з якими до Зеленського звернувся бізнес і реакцію президента на них.

Макроекономічна стабільність

"Дефолту не буде. Я сьогодні буду повторювати цю фразу".

Боротьба з тіньовою економікою, контрабандою і схемами на митниці

"Ми розуміємо ці проблеми. І ми наближаємося до їх вирішення. Це стосується і митниці, і Прикордонної служби. У нас всі фахівці. Але знайти чесного фахівця - це велика проблема".

Податок на виведений капітал

"Зараз, саме зараз, є дуже великий ризик, якщо ми введемо податок на виведений капітал. Так як може бути діра в бюджеті. Спочатку треба знайти компенсатори. Про це ми і говорили з МВФ. Якщо ми введемо податок на виведений капітал зараз, в вересні ми не отримаємо $ 2 млрд від МВФ ".

Зняття мораторію на землю

"Я - за. Але нам потрібно людей підготувати, пояснити, що у них землю не забирають. І ми це добре вміємо. Це найголовніша проблема. Я думаю, якщо у вересні буде уряд, в цьому році це зробимо, питання з землею вирішимо".

Некорумповані правоохоронні органи

"Нам потрібно сформувати уряд і запустити антикорупційний суд. Ідея в тому, щоб створювати Кабмін не з людей, які є в законодавчій владі. Ми робимо реформу правоохоронних органів так, щоб вони не мали можливості впливати на бізнес зовсім. Це наше першочергове завдання".

Наші інтереси: 

Зустрічі з бізнесом дають реальну картину намірів та планів нової влади.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи