Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Австралія підтримує позов України проти Росії у Міжнародному суді в Гаазі

Категорія:

Генеральний соліситор Австралії Стівен Донаг’ю виступив у Міжнародному суді (ICJ) в Гаазі від імені своєї країни, щоб підтвердити, що Австралія має юрисдикцію розглядати справу проти Росії за її «незаконне та аморальне» вторгнення в Україну.

20230925internationalcourt.jpg

Представники України, як країни-позивача - посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич (справа) та генеральний директор Міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова в Міжнародному суді

Тут треба пояснити. В Австралії та деяких інших країнах є дві окремі посади: «solicitor-general» та «attorney-general», які українською мовою обидві перекладаються, як «генеральний прокурор». Але є нюанси. «Solicitor-general» займається цивільними справами, а «attorney-general» за своїми функціональними обов’язками ближче до нашого міністра юстиції.

Так ось, в Палаці миру в Гаазі виступив генеральний соліситор Австралії. Таким чином, Австралія стала 32-ю країною, чиї офіційні представники виступили з підтримкою позову України. Взагалі, про підтримку позову України заявили більше країн. 32 – це ті, чиї офіційні представники вже виступили у Міжнародному суді.

Позов України проти Росії в Міжнародному суді в Гаазі підтримали: Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Маршаллові Острови, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Великобританія, Сполучені Штати та Євросоюз.

У оприлюдненій ще минулого року спільній заяві країн, що підтримують Україну, говориться, що збитки, яких зазнала Україна внаслідок порушень Росією міжнародного права, вимагають повного та термінового відшкодування відповідно до закону про відповідальність держави.

Напередодні виступу генерального соліситора Австралії, в австралійській пресі зі спільною заявою виступили генеральний прокурор Австралії Марк Дрейфус і міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг. Вони заявили про підтримку судового позову України, а також зауважили, що Австралія хоче нагадати Росії про її юридичні зобов'язання як члена ООН щодо виконання рішень Міжнародного суду.

Мова йде про те, що ще у березні 2022 року Міжнародний суд наказав Владіміру Путіну припинити військове вторгнення в Україну. У рішенні більшості (13 голосів проти двох) суд заявив, що нема доказів виправдання Кремлем війни та немає жодних підстав для твердження, що Україна нібито здійснює геноцид проти російськомовного населення на східній Донеччині.

Суддями, що проголосували «проти» були судді від Росії та Китаю.

Проте минуло вже півтора року, але Росія й не думає виконувати рішення. Що серед іншого свідчить про глибоку кризу ООН, коли член ООН, навіть член Ради безпеки ООН з правом вето сам є агресором і використовує це право вето для того, щоб безкарно порушувати сам статут ООН.

Тому міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг заявила, що необхідно провести широку дискусію щодо реформування Ради безпеки ООН, оскільки Кремль продовжує використовувати своє право вето, щоб запобігти діям проти себе. Австралія підтримує реформи, необхідні для забезпечення того, щоб ООН краще реагувала на потреби сучасної міжнародної спільноти, і підтримує розширення Ради безпеки. Нині Рада безпеки не відображає економічну та геополітичну конфігурацію, яку ми бачимо у світі сьогодні.

Минулого року я висловив думку, що внаслідок цієї війни ООН має бути або перезаснованою на нових засадах, або заміненою іншою організацією. Зараз все частіше подібні думки лунають з вуст політиків та дипломатів різних країн. Отже, є надія, що їх число досягне критичної маси, і це врешті-решт станеться.

Наші інтереси: 

Україна не є самотньою у цьому світі. Багато країн підтримують нас у самих різних галузях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи