Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Американський бізнесмен припиняє повноваження незалежного директора в наглядовій раді "Нафтогаз України"

Світ:

Однією з причин такого рішення Амос Хохштайн назвав посилення протидії процесам реформування ринку газу і трансформації НАК «Нафтогаз України» в незалежну ефективну компанію. Американський бізнесмен та колишній дипломат Амос Хохштайн працював в Наглядовій раді з 2017 року.

20101201.jpg

Амос Хохштайн

НАК «Нафтогаз України» отримала офіційне повідомлення від члена Наглядової ради пана Амоса Хохштайна про припинення його повноважень як незалежного директора в Наглядовій раді компанії, повідомляє пресслужба "Нафтогазу".

«За останні три роки ми досягли значного прогресу. Група Нафтогаз перетворилась зі збиткової компанії на генератора доходу для державного бюджету. Ми привели компанію у відповідність до правил ЄС та завершили відокремлення оператора газотранспортної системи відкрито та прозоро. Багаторічна боротьба за те, щоб покласти край непрозорій системі ПСО, нарешті була виграна. Більше того, Нафтогаз переміг російський Газпром в арбітражному процесі на суму 5 млрд доларів. Це було правильне рішення з далекосяжними наслідками, як фінансовими, так і геополітичними», – зауважив пан Хохштайн, коментуючи результати роботи компанії.

Серед причин свого рішення залишити Наглядову раду Амос Хохштайн назвав посилення протидії процесу реформування ринку газу та процесам трансформаці Нафтогазу в незалежну ефективну компанію. Він також закликав уряд України продовжити курс на забезпечення незалежності наглядових рад в Україні як запобіжника від повернення корупційних схем минулого.

У колонці для видання KyivPost американець написав, що "Нафтогазу" загрожує наростаючий саботаж з боку корумпованих сил". Він заявив, що керівництво "Нафтогазу" зустрічало опір на кожному етапі трансформації компанії.

"Компанія була змушена витрачати нескінченну кількість часу на боротьбу з політичним тиском і спробами олігархів збагатитися за рахунок сумнівних угод", - пише Хохштайн.

Спроби саботажу посилилися останнім часом, оскільки міжнародне співтовариство втомилося від України, а адміністрація Дональда Трампа більше не займалася антикорупційним порядком денним.

Найбільш яскраво і кричущим чином це проявилося, коли уряд України нещодавно погодив і затвердив меморандум про взаєморозуміння з компанією Louisiana Natural Gas, яку Хохштайн вважає сумнівною.

"Кожна частина цієї огидної справи є бідою і небезпекою, з якими стикається Україна, коли вона повертається в своє минуле. Підписання угоди з негідною і сумнівною американською компанією при призначенні її керівника, людини, яка працювала на того самого корумпованого Януковича і (ексміністра енергетики) Юрія Бойка, які намагалася витіснити і покласти край революції Євромайдану", - заявив Хохштайн.

Він також навів ще один приклад корупції в Україні:

"Після остаточного переконання уряду скасувати режим державних зобов'язань для домашніх господарств в серпні 2020 року, "Нафтогазу" були висунуті різні необґрунтовані звинувачення, супроводжувані звичайними закликами до розслідування. Стара тактика використання прокурорів і аудиторів для залякування і відплати повернулася. Саме це відволікання є причиною того, що наглядова рада постійно підтримує "Нафтогаз" з використанням міжнародних стандартів і забезпечує регулярні аудиторські перевірки такими авторитетними фірмами, як Deloitte і KPMG", - пише Хохштайн.

"Я більше не можу стояти осторонь і підтримувати цю негативну тенденцію, і саме тому я повинен добровільно покинути правління", - заявив він.

 

Нагадаємо, 28 вересня пішов з посади члена наглядової ради "Укрзалізниці" Андерс Аслунд. Він вважає, що президент України Володимир Зеленський і депутати від Слуги Народу руйнують корпоративне управління у держкомпаніях.
 

Наші інтереси: 

Розуміти небезпеки того, що Україна може повернутися до старих корупційних схем в державних підприємствах. Сигнал очевидний – з державних компаній йдуть іноземні фахівці, які протягом останніх років допомагали вичищати багаторічну корупцію в державних підприємствах. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи