Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Адепти «великого перезавантаження» потрапили в ножиці Афраніуса через дистанційну найману працю

Минуло 2 роки, і передбачувано-катастрофічні наслідки ковід-шоу викинули світ у системну руйнацію, товарний колапс, енергокризу, гіперінфляцію та врешті-решт у найбільшу європейську війну з часів WWII. Довелося давоським і пекінським психопатам екстрено закривати ковід-лавочку. Але тут виявилося, що ця рибка задом не пливе.

yanenavydzhuyizdytynarobotu.jpg

Демонстрант тримає плакат: "Я ненавиджу їздити на роботу" на акції протесту співробітників Amazon у відповідь на спроби адміністрації змусити їх знову працювати в офісі, а не з дому

Формулювання "Ножиць Афраніуса" було дано в липні 2021: "Не слід приписувати світовій змові раціональні мотиви та послідовні плани, оскільки її цілі та сценарій взяті з шизоїдних доктрин і виплескуються в соціальну практику по невиразному замовленню слабких на розум лідерів, методами та засобами свідомо безмозглої бюрократичної структури", нагадує у своєму дописі на ЖЖ письменник Александр Розов.

Як це працює, було показано на прикладах ковід-шоу, ілюзій "цифрового світу" та моди на шизоїдних візіонерів у вищому керівництві суперкорпорацій. І ось, через 2 роки, 10 липня 2023 року The Economist публікує статтю "Боротьба за віддалену роботу виходить на глобальний рівень. Співробітники хочуть працювати на кухні. Боси хочуть, щоб вони повернулися в офіс".

Стаття показує одну зі сторін того, до чого привела світова змова, відома як "велике перезавантаження", яка спиралася якраз на шизоїдні візіонерські ідеї, на ковід-шоу, і на "цифровий світ". Причому привела закономірно.

Ковід-шоу було задумано заради суперконтролю над людьми. Але для цього потрібно було надати соціальну достовірність наративу про "смертельно-небезпечний коронавірус". Відповідно, через медіа та адміністративні акти просувалася в'язка гасел:

  •  Залишайтеся вдома!
  •  Уникайте далеких поїздок!
  •  Мінімізуйте спілкування у реалі!
  •  Робіть дистанційно все, що можна!

Все це виглядало б недостовірно без переведення на дистанційну працю з дому більшості IT-працівників, клерків тощо. Тож їх перевели.

Минуло 2 роки, і передбачувано-катастрофічні наслідки ковід-шоу привели світ до системної руйнації, товарного колапсу, енергокризи, гіперінфляції та нарешті до найбільшої європейської війни з часів WWII. Довелося давоським і пекінським мрійникам негайно закривати ковід-лавочку... І тут виявилося, що ця рибка задом не пливе. Хто вмів рахувати, склав цифри й виявив, що дорога в офіс і назад додає до офіційних 40 годин робочого тижня ще приблизно 6 годин на дорогу (які не оплачуються роботодавцем, і прямі повсякденні витрати зазвичай теж не оплачуються). У працівників постало запитання: навіщо від них вимагають витратної особистої присутності, якщо вся робота може бути зроблена без цього (як його раніше переконували 2 роки)?

Корпоративні боси намагаються якось вирулити з цієї колізії, але заплутуються у власній брехні (позаминулій, минулій і нинішній). Справді: не можна ж прямо сказати, що особиста присутність працівників 8х5 потрібна, щоб піраміда менеджерів могла збочено насолоджуватися прямим домінуванням над підлеглими. Також не можна прямо сказати, що натовп в офісі потрібний, щоб виправдати девелопмент офісних будівель та ціни на нерухомість у ділових центрах.

Розов вибірково процитував статтю The Economist:

"Керівники банків, такі як Джеймі Даймон з JPMorgan Chase, мають намір зробити роботу з дому пережитком пандемії. Великі технологічні компанії також ляскають батогом. Вимога Google про повернення на роботу в офісі підкріплена погрозою відстежувати відвідуваність і враховувати її в KPI неслухняних співробітників. Meta і Lyft бажають, щоб співробітники повернулися на свої робочі місця, вимагаючи, щоб до кінця літа в офісі було як мінімум три дні на тиждень.

Дні взаємної згоди щодо бажаності віддаленої роботи в епоху пандемії закінчилися. Свіжі дані глобального опитування показують, наскільки цей консенсус порушено. За даними WFH Research, групи, до якої входять Стенфордський університет та Інститут IFO, німецький аналітичний центр, у всьому світі плани роботодавців щодо віддаленої роботи не відповідають очікуванням працівників.

Корпоративні боси побоюються, що повністю віддалена робота знижує продуктивність, і це занепокоєння підкріплюється безліччю недавніх досліджень. Одне дослідження працівників, які займаються введенням даних в Індії, показало, що ті, хто працює вдома, на 18% менш продуктивні, ніж їхні колеги, які часто відвідують офіс; інше виявило, що співробітники великої азійської IT-фірми були на 19% менш продуктивні вдома, ніж в офісі.

Тиск зверху мало вплинув на апетит співробітників до віддаленої роботи. За даними WFH Research, працівники хочуть мати можливість працювати більше днів, не виходячи зі своїх житлових кімнат, ніж зараз. В англомовних країнах, які вже мають найвищий рівень дистанційки, є прагнення до більшого. І ця тенденція поширюється на місця, де віддалена робота була менш поширена. Японські та південнокорейські працівники, одні з найзайнятіших в офісі, хочуть понад чверть тижня працювати вдома. Європейці та латиноамериканці бажають відповідно третину і половину.

Час, заощаджений на громадський транспорт або їзду перевантаженими дорогами, дає змогу краще збалансувати роботу й особисте життя. У середньому при віддаленій роботі економиться 72 хвилини щодня, що в сумі становить до двох тижнів на рік.

У середньому по світу працівники оцінюють переваги дистанційки як такі, що можна порівняти з підвищенням своєї заробітної плати на 8%, що дає змогу припустити, що дехто пішов би на скорочення своєї зарплати, щоб зберегти для себе дистанційну форму роботи.

Пандемія закріпила моделі роботи вдома. Наразі третина працівників, опитаних WFH Research, мають гібридну або повністю віддалену роботу. Цієї практики буде нелегко позбутися.

Поглиблене скорочення робочих місць на Волл-стріт і в Кремнієвій долині повернуло владу бізнесу. Однак навіть у сфері технологій і фінансів деякі співробітники стоять на своєму. У травні майже 2000 співробітників Amazon влаштували страйк через корпоративну політику "повернення на роботу".

Інші компанії адаптуються – можливо, усвідомлюючи, що більш гнучкий підхід неминучий. Британський банк HSBC планує переїхати зі своєї 45-поверхової вежі в Кенері-Ворф у невелику будівлю в лондонському Сіті. Deloitte і KPMG, два гіганти сфери професійних послуг, планують скоротити площу своїх офісів з огляду на зростання частки дистанційки".

Наші інтереси: 

Бачимо наслідки ковідоафери, про яку ми весь час писали, а нам не вірили.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Палка з двома кінцями, так би мовити...

Коментарі

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Палка з двома кінцями, так би мовити...