Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 13

АБЕТКА виживання: Лопух в Аптеці Робінзона (ч.I)

Світ:

Спецтема:

Лопух дуже корисна рослина, але не для кулінарії, а для медицини і косметології.


ЛОПУХ – Arctium L. (народні назви: реп’ях, реп’яшник, липух та дідовник) – дворічна трав’яниста рослина родини айстрових (Asteraceae). Флора земної кулі містить 11 видів лопуха, 8 з яких росте на території Європи, Азії та Північної Америки. В Україні 4 види.

Найпоширеніший вид в Україні – Лопух великий або справжній Arctium lappa L., або Arctium chaorum Klok., рідше – Лопух павутинистий Arctium tomentosum Mill. aбо Arctium leptophyllum Klok., Лопух малий Arctium minus (Hill.) Bernh., Лопух дібровний Arctium nemorosum Lej., aбо Arctium glabrescens Klok. (Лопух дібровний входить до офіційних переліків регіонально рідкісних рослин Львівської і Хмельницької областей).

Лопух цвіте в липні–серпні. Плоди дозрівають у серпні–жовтні. В Україні коріння та трава лопуха – неофіцинальні види сировини. Запас сировини великий, тому заготівля коріння й трави не загрожує зменшенню природних запасів.

Унікальні корисні і лікувальні властивості кореня лопуха використовувалися ще нашими предками. Так, в роботах давньогрецького лікаря Діоскорида є згадка про реп'ях.

У медицині використовують всю рослину, але найширше – коріння, що містить моно- і дисахариди, до 45% інуліну, слиз, 12% протеїну, амінокислоти: аргінін, пролін, серин тощо; жирні кислоти: пальмітинову, стеаринову, олеїнову, лінолеву, ліноленову; 0,8% жирної олії, β-ситостерин, стигмастерин, фенольні сполуки, серед яких фенолкарбонові кислоти: кофейна, хлорогенова та галова; флавоноїди: лютеолін, кемпферол, кверцитин, гіперозид і рутин; дубильні речовини; гіркоти, до 0,2% ефірної олії, аліфатичні альдегіди, поліацетиленові сполуки, сесквітерпеноїди (у т.ч. сесквітерпенові лактони арктіїн та арктіопікрин), ди- і тритерпеноїди, сліди алкалоїдів, вітаміни С та В, органічні кислоти, смоли, макро- та мікроелементи.

Зрозуміло, що такий унікальний склад кореня лопуха робить його незамінним при лікуванні багатьох хвороб. Його охоче застосовують в народній медицині при наступних патологіях:

  • подагра і артрити;

  • сечокам'яна і жовчнокам'яна хвороби;

  • геморой;

  • виразка шлунка і 12-палої кишки;

  • цукровий діабет;

  • гастрити;

  • як профілактичний, а іноді і лікувальний засіб при пухлинах;

  • дерматити

  • всі види екземи;

  • гнійні захворювання шкіри;

  • рахіт у дітей;

  • себорея, а також інші проблеми волосся.

Крім того, корінь лопуха знайшов широке застосування в сучасній косметології. Його настій відмінно зволожує, живить шкіру обличчя, усуває жирний блиск. Він омолоджує особу і розгладжує зморшки.

З кореня лопуха можна приготувати безліч лікарських форм: крем, відвар, настоянку, мазь. Звичайно, будь-який засіб повинен бути приготовлений зі строгим дотриманням рецептури, так як навіть незначне відхилення може знизити лікувальний ефект.

Тому його необхідно правильно заготовити. Збирають коріння лопуха починаючи з кінця літа аж до пізньої осені. Після очищення їх потрібно порізати уздовж і висушити в провітрюваному місці, де немає доступу сонячному світлу.

Оскільки реп'ях є засобом лікувальним, перед його застосуванням варто порадитися з медиками.

УВАГА! Корінь лопуха має обмеження до застосування:

  • алергічні реакції;

  • період вагітності;

  • період годування груддю.


Використання у народній медицині:

Настій з коренів лопуха

10-20 грам подрібненого кореня залити 0,5 літра окропу (краще це робити в термосі), залишити на годину настоюватися. П'ють настій теплим по півсклянки після їди. Настій рекомендовано при нирково-та жовчнокам'яній хворобі, ревматизмі і подагрі, цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриті, геморої, екземі, ексудативному діатезі, фурункульозі і рахіті. Курс зазвичай 20 днів, але його можна збільшити до 50 днів.

Даний настій дуже ефективний як місцевий зовнішній засіб для змазування ран. Допомагає він також при ангінах або стоматитах, якщо їм регулярно полоскати горло і ротову порожнину. Часто використовується настій для запобігання випаданню волосся. Їм полоскати волосся.

Відвар коренів лопуха

15-20 грам кореневищ, попередньо подрібнених, залити склянкою води, поставити на слабенький вогонь, дати складу прокипіти хвилин 20, потім 30 хвилин настоювати. Після проціджування можна пити (по 1 ст. л. після їжі 3-4 рази на день). Показаний при жовчнокам'яній хворобі, як потогінний засіб, при циститі, остеохондрозі.

Відвар коренів лопуха

100 грам подрібненого кореня кип'ятимо в літрі води. У результаті повинна вийти приблизно половина початкового об'єму. Потім склад проціджуємо, додаємо мед. Приймати 3-4 рази по 3 л. їдалень. Показаний при геморої, подагрі, ексудативному діатезі.

Корінь лопуха в онкології

Завдяки дослідженням учених встановлено, що лопух містить речовини, що перешкоджають розвитку будь-яких пухлин. Ефективний прийом свіжого соку, який отримують з кореня лопуха. Але такий засіб є лише в травні. Для отримання соку кілька корінців потрібно спочатку натерти, потім віджати сік. Приймати по 1 ст. л. до 5 раз на день.

З метою профілактики можна пити відвар, приготований за рецептом: подрібнений корінь (2 ст. л.) залити водою (0,5 л), поставити на 15 хвилин на водяну баню. Випивати за прийом від 100 до 150 мл, тричі на день.

Можна приготувати також настоянку кореня на спирту в пропорції 1:20. Залиту горілкою сировину поставити рівно на місяць у темне місце. Масу періодично потрібно збовтувати. П'ють настойку по чайній ложечці 3-4 рази на день.

Мазь з коренів і листя лопуха

Подрібнюють 25 грамів листя і коренів лопуха, кип'ятять в 0,5 склянки води протягом 20 хвилин, після цього суміш розтирають з 100 грамами вершкового масла і використовують для лікування опіків і обморожень.

Настій листя лопуха

60 грамів листя заливають трьома склянками окропу, настоюють 4 години, проціджують і вживають по одній склянці 3 рази в день при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, каменях у нирках і печінці.

Настій насіння лопуха

20 грамів насіння заливаємо однією склянкою окропу, настоюємо одну годину, проціджуємо. Вживати рекомендується по 1-2 ст. л. 3-4 рази на день, це позбавить від хронічних закрепів.

Відвар з листя і суцвіть лопуха

20 грамів листя і суцвіть лопуха кип'ятять в склянці води 5 хвилин, після чого в отриманому відварі змочують марлю і прикладають її до хворих суглобів. Застосовують таке лікування при подагрі і ревматизмі, можна відвар додавати в ванну.

Відвар загальнозміцнюючий з коренів лопуха

Одну столову ложку коренів лопуха залити однією склянкою води і вживати по одній склянці двічі на день, протягом 3 тижнів.

Сік з листя лопуха

Віджимають сік з молодих листочків лопуха, змішують його з подрібненим листям. Таку суміш прикладають до ран, виразок, опіків і пролежнів.


Використання у народній косметології:

Мазь для зміцнення волосся

Корінь лопуха (2-3 ст. л.), залити 0,5 склянки води, прокип'ятити. Обсяг повинен зменшитися вдвічі в порівнянні з початковою кількістю рідини. Відвар процідити, а до отриманої маси додати розтоплений свинячий жир (можна замінити жир домашнім вершковим маслом). Потім суміш поміщається на 2-3 години на водяну баню або в духовку. Коли маса охолоне, залишки води злити. Мазь двічі в тиждень втирають в голову.

Крем для зміцнення волосся

Корінь лопуха (3 ст. л.) залити 1,5 склянками води. Поставити суміш на 15 хвилин на гранично слабкий вогонь. Масу охолодити, процідити, додати масло обліпихи (5 ст. л.), Потім все добре збити. Отриманий крем перед миттям волосся втирають в голову. Систематичне застосування даного засобу зміцнить цибулини волосся і подарує їм блиск.

Масло для поліпшення росту волосся

75 грамів свіжого кореня заливають 200 грамами будь-якої олії, настоюють протягом доби, після чого варять на повільному вогні 15 хвилин і проціджують. Використовують для поліпшення росту волосся.


Джерела:

  • Безкоровайная О. Лекарственные травы в медицине. — Х., 2002.

  • Дикорастущие полезные растения России / Под ред. А.Л. Буданцев, Е.Е. Лесиовская. — СПб, 2001.

  • Казарина Т. Растения-целители. — Смоленск, 1997.

  • Кортиков В.Н., Кортиков А.В. Полная энциклопедия лекарственных растений. — Ростов н/Д, 2004.

  • Опрошанська Т.В., Хворост О.П. Лопух. // Фармацевтична енциклопедія / Національний фармацевтичний університет, 2017; ООО "МОРИОН" [email protected]

  • Преображенский В. Современная энциклопедия лекарственных растений. — Донецк, 2004.

  • Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование. Сем. Asteraceae (Compositae). — СПб, 1993.


Наші інтереси: 

Вміти використовувати природні лікувальні властивості рослин.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи