Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

10 жовтня у світі відзначають Всесвітній день психічного здоров'я

Світ:

Він відзначається з 1992 року за рішенням Всесвітньої федерації психічного здоров’я та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.  Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) відзначається міжнародною громадськістю під загальним гаслом Всесвітнього дня запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day, WSPD).

Цього року Всесвітній день психічного здоров'я припав на час, коли COVID-19 змінив наше нормальне життя. Зокрема, в України два з половиною місяці тривав жорсткий локдаун. 

Зараз так званий карантин продовжується у формі "адаптивного карантину", коли влада кожні 14 днів визначає "зону", у яку потрапило те чи інше місто чи село, – зелену, жовту, помаранчеву або червону.

Люди по всьому світу вже не мають таких прав і можливостей, які вони мали ще десять місяців тому. Люди вже не можуть подорожувати, як раніше. Людей зобов'язують вдягати маски, щоб відвідати магазин, а дітей – щоб ходити в школу. Скидається на те, що незабаром всіх зобов'яжуть здавати ПЛР-тести і вакцинуватися проти COVID-19.

Як жити в такій "новій нормальності" і зберегти своє психічне здоров'я?

У кожного – своя відповідь і свої методи та способи зберігати спокій, кожний по-своєму переживає стрес. А стрес, як відомо, призводить і до депресії, і до наркотичної та алкогольної залежності, і навіть до самогубств.

Як зазначають у ВООЗ, щороку понад 800 тис. людей вмирають в результаті самогубства. Це один випадок смерті кожні 40 секунд.

Обмеження через COVID-19 завдають непоправної шкоди суспільству і мають руйнівний вплив на фізичне та психічне здоров'я людей, вважають вчені та медичні експерти, що підписали декларацію Баррінгтона (англ. Great Barrington Declaration).

Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації радить  5 корисних звичок для здорової психіки та поліпшення психічного здоров’я:

  • Здоровий сон, режим дня та відпочинок.
  • Відмова від шкідливих звичок (паління, зловживання алкоголем, соцмережами в режимі 24/7).
  • Фізична активність та активність протягом дня.
  • Збалансоване харчування.
  • Піклуватися про себе та не ігнорувати причини поганого самопочуття та стресу.
Наші інтереси: 

Дбати про своє психічне здоров'я. Контролювати інформаційні подразники, які можуть завдати вам негативних емоцій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

десь 5-7 років тому влаштував за вікном годівницю для горобців та синичок.сороки прилітають пити воду.навзаєм пташки дбають про рівень комах і мій ментальний стан.радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

десь 5-7 років тому влаштував за вікном годівницю для горобців та синичок.сороки прилітають пити воду.навзаєм пташки дбають про рівень комах і мій ментальний стан.радію

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, коли люди усвідомлять, що вакцинування - це російська рулетка, засіб скорочення населення? І, примусове, обов'язкове вакцінування - то геноцид? Скільки людей задля цього повинна вбити держава?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!